velikost písma: A +/ A/ A -

Levné nápady pro hezký domov

Autor: Milena Bohatová | komentářů: 0

Nabízíme vám pár praktických nápadů, které vám umožní zkrášlit a vylepšit si byt skoro zadarmo. Stačí troška námahy a bydlení je hned o něco příjemnější.



Okno do bytu oko
1) Každý rok znovu osazujete truhlíky za oknem a nemáte vlastní zahrádku? Člověk aby se bál někam odjet, protože mu zatím květiny vyschnou. Řešením je skalka na římse. V polystyrénovém truhlíku se vyřádíte na skalničkách, které nějaké to sucho vydrží. Na balkónu nebo lodžii si můžete vyhrát i s různými kamínky aranžovanými mezi rostliny. Netřesk, lomikámen, rozchodník… Můžete se sytit pohledem na kousek přírody, který sama vytváříte a na zimu nemusíte nic uklízet.
2) Zářící okno vám prosvětlí byt, když vyzkoušíte dost netypickou vodu na jejich umytí. Na pět litrů vody rozmícháte balíček vanilkového pudinku, necháte na skle zaschnout a přeleštíte.
3) Stejně tak lesklá okna získáte, když do vody na mytí přidáte lžíci lihu a mořidla na prádlo.
4) Tmavý byt můžete prosvětlit tak, že na strany mezi okna vložíte pruhy zrcadel a pruh stěny kolem natřete bílým latexem. Pás z alobalu na dno mezi okny váš byt úplně rozsvítí.

Už si ani nevrzne!
1) Když vrzají dveře, je to protivné. Abyste je nemuseli pracně vysazovat a olejovat každý pant, stačí mezeru uvnitř dutiny závěsu vyplnit novinovým papírem napuštěným olejem – a máte pokoj.
2) Když vrzá prkenná podlaha, můžete do ní vyvrtat pár otvorů a vtlačit do nich řídkou cementovou maltu. Nemusíte utrácet – stačí injekce na jitrnice.

Čtěte také Mozaika na podlahu

A ještě pár maličkostí
- Šetříme místem ve skříni. Abychom nemuchlali několik šatů přes sebe na jednom ramínku, zkuste vyrobit víceramínko. Pořídíte látkový popruh, prošijete do něj tunýlky podle šířky ramínek, do spodních navléknete ramínka bez kovového háčku a háček necháte jen u vrchního, na kterém bude celá konstrukce ve skříni držet.
- Na čištění koberce se dá použít nakrouhané zelí. Z vrchních listů a košťálu posekáte drť, posypete jí koberec a ještě prosolíte. Když potom postupně zelí vymetáte, nezbude na koberci žádný prach a prokouknou i barvy.
- Aby se koberec rozvoněl, je potřeba na den namočit slupky z citronů a pomerančů – opět poházíte po koberci, necháte účinkovat a potom smetete. Pokrájené plátky pomerančů a citronů můžete dát i do umyvadla. Každým odtokem vody ovoníte koupelnu nebo záchod.
- Čisté stěny bez malování? Vytvořte si čistící těsto. Do litru vařící vody nasypte 40 g modré skalice a postupně do ní rozmícháte kilo hladké mouky. Mícháte a propracujete na nelepivou hmotu – něco jako guma.. Tou „vygumujete“ stěny od prachu a malba se nepoškodí. Na závěr jen zlehka ometete.
- Občas se stane, že v kuchyni nebo v koupelně vypadne jen jedna dlaždice a nechcete utrácet za lepidlo. Prý se osvědčilo a drží lepidlo ze švestkových povidel a trochy vody.
- Jestli vás obtěžuje hmyz doma nebo na chalupě, stačí na talířek pokrájet muchomůrku – vždyť od toho má svůj název. Můžete ji ještě posolit, aby se rozvoněla. Stejně tak vám poslouží sazeničky rajčat. Jejich vůně také hmyzu nelahodí. Potom už nemusíte kupovat mucholapky. Jen u té muchomůrky dejte pozor, aby si ji někdo náhodou nespletl s krekry.

Co soudíte o našich tipech? Máte lepší? Rozdělte se o ně na našem fóru nebo diskutujte přímo pod článkem.

Kam dál?

Komplexní péče o trávníky
Stěny z okrasných dřevin - nový prvek do českých zahrad
Okrasné trávy: koncert pro vítr a stébla
Jízdné by nám asi nevrátili...
Máme doma potkana

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.