velikost písma: A +/ A/ A -

Hugo Haas a jeho Pimprle (4)

Autor: Dušan Spáčil | komentářů: 0

SERIÁL: Čtvrtá, poslední část vyprávění o osudech českého filmaře Huga Haase a jeho ženy Bibi. Dozvíte se třeba, jak Hugo odmítl nejslavnější hvězdu Marilyn Monroe a proč jeho manželka nesnášela vejce.

Marilyn Monroe Haas odmítl obsadit
Židi ven
První známkou opravdu zlých časů se stala smrt Karla Čapka. Čapkovi byli přátelé Haasových. Smrt Kačenky (podle autogramu KČ), jak se Čapkovi také říkalo, však způsobila i krizi ve vztahu Haasových. Hugo šel totiž na několik dní utěšovat svou bývalou milenku a čerstvou vdovu Olgu Scheinpflugovou, což těhotná manželka Marie nesla velmi těžko. Brzy však její žárlivost zatlačily do pozadí vážnější potíže. Porod syna Ivana a následné šestinedělí byly pro Bibi velmi náročné, hodně krvácela a ocitla se na pokraji smrti.
Hugo ve stejné době zažíval jiné drama. Čeští nacisté jej coby Žida vyhnali z Národního divadla a zbabělí kolegové se za něj nedokázali postavit. Haas to velmi těžce nesl, stále však doufal, že se situace uklidní a bude zas moci vykonávat svou profesi. Jednou však šel jako obvykle do baru. Opilý německý důstojník na něj začal řvát: „:Židi ven!“Pak dokonce vytáhl pistoli a začal na Huga střílet. Naštěstí netrefil. Haasovi se tedy rozhodli k emigraci. Syna však s sebou vzít nemohli. Bibi nebyla židovka a tak předpokládala, že se pro Ivana bude moci vrátit a odvézt si ho do ciziny. To se jí však nepodařilo – a tak se se synem znovu setkali až po válce. Válku strávil u hodných příbuzných, kterým se podařilo utajit, že dítě, které vychovávají, je židovského původu.

Marilyn v kožichu i bez

Po dramatické cestě se Haasovým podařilo dostat se do USA. Prchali bez peněz, museli čelit nacistickým provokatérům. Haas se navíc na lodi do New Yorku nakazil žloutenkou. S infekční chorobou bylo velmi složité dostat se „do země svobody“.
Začátky v Americe byly těžké, nakonec se však Haasovi podařilo prorazit i tady. Nejprve Američany přesvědčil jako herec, velkou roli měl například v úspěšném filmu Days of Glory. Při natáčení se dokonce spřátelil s Gregory Peckem, dále pak účinkoval třeba v ceněných filmových přepisech Maupassantova Miláčka a Čechovova díla Drama na lovu.
Nakonec se Hugo Haas stal samostatným filmovým producentem. Pro natáčení svých filmů si pronajal prostory, kde kdysi pracoval Charlie Chaplin. Natočil řadu filmů, některé byly docela úspěšné. V jeho studiu se pokusila prorazit i v té době zcela neznámá Marilyn Monroe. Producentovi se přišla představit v nádherném kožichu. Když ho rozevřela, nic pod ním neměla. Haas ji do filmu nevzal,což ho později muselo jistě dost mrzet.

Ivanova smrt

A jak v této době pokračoval vztah mezi Hugem a Bibi? Těžkým břemenem pro oba bylo zřejmě vědomí, že doma nechali malého synka. Navíc brzy po válce se Haas dozvěděl, že mu v koncetráku zemřela celá rodina, rodiče a bratr, velmi talentovaný hudební skladatel. To Haase navždy poznamenalo.
Syn Ivan naštěstí válku přežil a hned v pětačtyřicátém přijel za rodiči. Bylo to náročné setkání. Ivánek totiž do té doby nevěděl, že jeho rodiči jsou jiní lidé než ti, kdo ho vychovali! Brzy ovšem ke svým staronovým rodičům opět přilnul.
Byl by to happyend – nebýt jeho tragického osudu. Ivan měl totiž těžkou cukrovku a zároveň, nejspíše pod vlivem válečných vzpomínek, se stal brzy alkoholikem. Aby mohl pít, dával si silné dávky inzulinu a to ho podle lékařů zničilo. Navíc při jakési rvačce přišel o oko,následkem své cukrovky přišel i o druhé. Zemřel předčasně kvůli nemocným ledvinám. Na dialýze mu totiž dali špatný roztok. Postižených bylo více, většina však přežila. Slepý mladík se však nedokázal včas zorientovat – nedošlo mu, co se děje, a zemřel.

Předešlý díl seriálu o Haasových najdete zde

Nesnáším vajíčka
Vztah mezi Haasovými se lety velmi rozvolnil, nikdy se ale nerozpadl. Oba měli souběžně i jiné partnery. Když se však objevila nutnost něco řešit, obraceli se jeden na druhého.
V šedesátých letech Haasovi vyměnili USA zase za Evropu. Chvíli žili v Římě, pak se jejich sídlem stala Vídeň, byla totiž blízko k Praze. Protože šedesátá léta byla za studené války dobou mírného tání, Haasovým se několikrát podařilo podívat se za železnou oponu a setkat se s českými přáteli.
Herec však už byl těžce nemocný. Prodělal infarkt a trpěl těžkou depresí. Smrt mu ale způsobila noční chuť na vajíčka. Haasovi v té době už spolu nebydleli, Bibi však za Hugem pravidelně chodila. Poslední večer spolu ve Vídni sledovali v televizi film o delfínech. Bibi se pak vydala do kláštera, kde si zvykla trávit část svého času. Na Haase přišla mlsná. Dal si vařit vajíčka, pak na ně ale zapomněl. Najednou byl byt plný štiplavého dýmu! Haas se vyděsil a běžel do kuchyně. Otevřel dveře a nadechl se kouře… Důvodem smrti byl astmatický záchvat v kombinaci se srdečním.
„Od té doby nenávidím vejce,“ vyprávěla Bibi. Sama zemřela vcelku poklidně v roce 2009 ve vysokém věku dvaadevadesáti let.

Máte rádi předválečné české hvězdy? Co si myslíte o Hugo Haasovi? Podělte se o své názory v diskusním fóru nebo si o tom popovídejte přímo pod článkem.

Kam dál?
Kontaktní čočky profesora Wichterleho
Josip Plečnik - Dvorní architekt prezidenta Masaryka
Filosofický sál Strahovské knihovny dostane nový kabát
Dopřejte si gastronomický pobyt v Čechách nebo na Moravě
Ford představuje první nafukovací bezpečností pás
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.