velikost písma: A +/ A/ A -

Máte strach ze strachu?

Autor: Tereza Niesytová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Strach prožívá občas každý z nás, je to naprosto normální reakce na nebezpečí. Někdy nás však strach začne ovládat a stane se sám ohrožením. Když se strach promění v chronickou úzkost a panické ataky, je potřeba jej brát vážně, neboť jde o závažnou psychiatrickou diagnózu.


Při takto proměněném strachu má postižený široké spektrum nepříjemných symptomů. Patří k nim třeba bušení srdce, tlak na hrudi, bolest žaludku, třes po těle. K tomu se často váže strach ze ztráty sebekontroly, z omdlení, může se rozvinout těžká úzkost, že onemocněl vážnou tělesnou nebo duševní chorobou. Typický je strach z infarktu, dostavuje se ale třeba i „smrtelný“ strach ze ztráty kontroly vyměšování! Takto postižený proto cestuje pouze na lačno a na místa, kde jsou určitě toalety dostupné, což je velmi omezující, zvláště při každodenním dojíždění do práce. Problém bývá metro, autobus, tramvaj. Děsí ho,že nastane porucha a zůstane uvězněný v dopravním prostředku s tolika lidmi. Jak se dostane ven? Neustále má nutkání myslet na únik z určité nepříjemné situace, na svůj nouzový východ.
Většina takto nemocných se domnívá, že jejich problém je tělesného rázu. Navštěvují lékaře, kde si stěžují na své potíže a podstupují mnoho prohlídek a testů. Léčí se u internistů, na neurologii nebo kardiologii. Laboratorní výsledky jsou opakovaně negativní, což postiženého ale neuklidňuje, v horším případě výsledkům nevěří a myslí si, že mu všichni lžou.

Ve středu zde najdete rozhovor s primářem Maršálkem z Psychiatrické léčebny Bohnice

Život v očekávání
Stavy úzkosti jsou často nevypočitatelné, objevují se náhle a zdánlivě bez příčiny. Spouštěcí symptomy jsou u jednotlivých pacientů různé, ale podstata poruchy je u všech stejná: opakující se ataky úzkostí, které nelze předvídat. U řady postižených přejde tato porucha v klaustrofobii, tedy strach z uzavřeného prostoru, nebo v agorafobii, což je děs z veřejného prostranství či velkého množství lidí.
Ataky trvají několik minut, někdy půl hodiny, ale i déle.
Znamená to omezení životního prostoru, což vede k vyhýbavému chování. Okolí často nechápe problém daného člověka a to může způsobit jeho naprosté odcizení a izolaci od společnosti.

První pomoc
Pokud prožíváte vy nebo někdo z vašeho okolí panické ataky, obraťte se pro pomoc na Regionální institut ambulantních psychosociálních služeb čili RIAPS nebo na Centrum krizové intervence v psychiatrické léčebně Bohnice. Obě instituce poskytují pomoc při obtížných životních situacích, které ohrožují psychické zdraví. Umožňují jak poradenství a konzultace, tak i pobyt na otevřeném oddělení s péčí, pro náhlé krizové období.

Emoční rovnice
Panický atak je těžší psychická porucha, kterou je zapotřebí léčit. Existuje klasická metoda lékaře, psychologa a antidepresiv, tato léčba ale panické ataky pouze utlumuje a lékaři připouštějí opakování ataků. Možnost léčit se bez antidepresiv nabízí metoda emočních rovnic, nebo rodinných konstelací. Paniky totiž bývají silné emoční a negativní zážitky, které si neseme z raného nebo pozdějšího dětství a které pokroutily psychiku tak, že o sobě můžou dát vědět kdykoliv během života tímto úzkostným stavem. Základem je najít příčinu proč tyto stavy vznikají a s dobrým terapeutem nebo koučem své emoce změnit, neboli přeprogramovat. Někdy je to dlouhá cesta, ale na konci je návrat k plnohodnotnému životu.


Fakta:
Panickou poruchou trpí 1–2 % lidí.
Ojedinělý záchvat paniky zažije každoročně 10–12 % populace.
Porucha se objevuje 2x častěji u žen než u mužů.

Zajímavost:
Panika je slovo odvozené z řeckého boha Pana, který čekal v lese na procházející poutníky a děsil je.

Trápí vás úzkost nebo panika? Proberte to s ostatními na našem diskusním fóru nebo přímo tady pod článkem.

Kam dál?
Psychické problémy je třeba řešit včas
Depresí trpí více ženy
Nedovolte fóbii aby omezovala váš život
Z milého vnuka negativním puberťákem
Sex a bolest
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne