velikost písma: A +/ A/ A -

Čilá jako fretka

Autor: Marie Šrámková | komentářů: 1

Rozhodli jste se do domácnosti „adoptovat“ zvíře, ale z nějakého důvodu nechcete ani psa, ani kočku? Pak si vyberte fretku. Je to temperamentní, hravá a atraktivní šelmička a určitě vám udělá mnoho radosti.

Když mě má dcera tajuplně lákala k návštěvě s tím, že mají nový přírůstek v rodině, netušila jsem, co mě čeká: Vnuk je alergický na peří – andulka to tedy nebude a psa nebo kočku zas nechce zeť. Tipovala jsem želvu nebo rybičky. Ale překvapila mě. Z náruče jí vykukovalo chundelaté klubíčko, které nám pak nedalo ani na chvilku pokoj. A že jsem se bavila…
Tohle roztomilé a hravé zvířátko se dá velmi snadno ochočit. Pravda, nebude za vámi ťapat jako pejsek, ani neuposlechne vaše povely, ale přiběhne na zavolání. Bude-li navíc v dobrém rozpoložení, pohraje si s vámi a nechá se pomazlit. Ovšem vzhledem k tomu, že je to silná osobnost, nenechá se k ničemu nutit a vy se musíte jejím rozmarům přizpůsobit.

Čtěte také: Máme doma potkana

Hrátky s „čertem“
Fretka domácí nebo jen fretka je šelma z čeledi lasicovitých. Fretka byla domestikována ze tchoře tmavého, ačkoli původně se vědci domnívali, že pochází ze tchoře stepního. Je to jediná domestikovaná kunovitá šelma (a se psem a kočkou jedna ze tří domestikovaných šelem vůbec).
Povahou se podobá kočce, i když na rozdíl od ní neztrácí hravost ani v dospělosti. Její nejoblíbenější hrou je „bojovka“, k níž však fretka pochopitelně potřebuje soupeře. Lehké okousávání rukou a nohou při hře v pohodě přežijete. A má-li fretka fretčí společnost, vystačí si zvířátka při hrátkách bez vás – a vy máte o divadlo postaráno.
Pohled na poskakujícího tvorečka s nahrbeným hřbetem vydávajícího kvokavé zvuky, kterými vás vyzývá k boji, vás určitě pobaví. Dospělá fretka se často svalí na záda a lehkým kousáním vyžaduje vaši pozornost. Ovšem stejně tak fretku potěší hračka, která se bude hýbat či vydávat zvuky – míčky s rolničkou apod. Každopádně si však zaslouží alespoň jednou denně vycházku na vodítku.

Co potřebuje?
Fretka je šelmička, která má ráda své pohodlí. Chcete-li, aby byla spokojená, pořiďte jí prostornou klec nebo přímo voliéru s pelíškem. Dobře poslouží menší deka nebo polštář. Kvůli charakteristickému pachu zvířete je nutné pelíšek samozřejmě občas vyprat. Klec vysypte savou a neprašnou podestýlkou (kočkolit), pohlcující pachy. Musíte ji pravidelně měnit.
Vodu jí připravte do napáječky, alespoň ji nevylije. Jídlo podávejte dvakrát denně v misce, která jde snadno vymýt. Stejně jako kočky má fretka ráda syrové masíčko, ale klidně si dá i suché krmení určené buď pro kočky, nebo přímo pro fretky. Spořádá ho asi kilogram za měsíc. Plánujete-li procházky s fretkou v parku nebo v lese, pořiďte si postroj (nejlépe na míru) a vodítko. Dávejte pozor na všechna větší zvířata, která by vaší šelmičce mohla ublížit, hlavně však na psy. Začínáte-li se s fretkou teprve přátelit, nezapomeňte ji za každý projev důvěry či náznak poslušnosti odměnit malým pamlskem.
Abyste zbytečně neohrožovali své zvířátko chorobami, dejte ho preventivně očkovat proti psince a vzteklině. Důležitá je i preventivní prohlídka, při níž veterinář zkontroluje zdravotní stav fretky, ostříhá jí drápky, případně odstraní zubní kámen (jinak hrozí riziko zánětu dásní) a zkontroluje i uši. Ty byste ostatně měli kontrolovat (a čistit) i vy, stejně jako čenich a oči.
A stejně jako u ostatních domácích zvířátek platí „lidské“ přísloví, že čistota = půl zdraví!

Jaké zvířátko dělá radost vám? Podělte se o své zkušenosti na diskusním fóru - nebo přímo zde pod článkem.

Kam dál:

Jak porozumět chování své kočky
Člověče, nauč se mluvit tak, abych ti rozuměl
Holanďanky u nás doma
Kůň chráněný UNESCem
Upovídaný společník
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.