velikost písma: A +/ A/ A -

Škůdci číhají v zahradě na svou příležitost i v zimě

Autor: Zahradnictví Líbeznice | komentářů: 0

Pro zahradu představuje zima těžkou zkoušku. I když se to nezdá, může na ovocných a okrasných dřevinách nevlídné období zimy přežít mnoho škůdců. Na trávníku schovaném v zimě pod bílou peřinou zpozorujete škody až s příchodem jara.


Plíseň sněžná
Největší zimní nebezpečí pro trávník představuje plíseň sněžná. Tato houbová choroba zanechává na zeleném koberci stopy v podobě šedohnědých skvrn o průměru až půl metru. Tráva v nich je vlhká, slizovitá a postupně odumírá. Na okrajích skvrn jsou někdy vidět bílá až narůžovělá houbová vlákna. Teď, uprostřed zimy, nemůžete dělat nic jiného než čekat a doufat, že se vašemu trávníku potíže vyhnou.

Až roztaje sníh, trávník dobře prohlédněte
Najdete-li stopy plísně, shrabte poškozenou trávu. Je-li holých jen pár míst, trávník se pravděpodobně sám obnoví, nebo bude nutné trávu dosít. Měli byste se zamyslet, jestli v péči o zelený koberec neděláte chybu. Plíseň sněžná se objevuje hlavně v trávnících, které jsou příliš bohatě hnojené dusíkem. Na podzim nepoužívejte běžné hnojivo, ale speciální podzimní, které obsahuje více draslíku. Ten odolnost trav vůči plísni zvyšuje. Pomůže i pravidelná vertikutace, vhodná výška sečení a pravidelné hrabání spadaného listí.
Rozvoji plísně svědčí i kyselá půda. Máte-li ji na zahradě, je dobré na podzim trávník povápnit. Těžké půdy neválcujte, zhutnění vznik plísně podporuje. Při vyšším stupni napadení je pak dobré po konci vegetační doby na podzim a na jaře před jejím začátkem porost ošetřit fungicidem – například přípravkem Ortiva nebo Discus.

Přezimující škůdci
Patří mezi ně sviluška, mšice, štítenka, puklice, obaleč a řada dalších: kdybyste je hledali, najdete nejrůznější vývojová stadia od vajíček až po dospělé jedince. Přes zimu jejich přítomnost stromům nevadí, ale na jaře, když se vylíhnou, nebo během sezony dokážou nadělat spoustu nepříjemností. Proto se vyplatí proti nim zasáhnout už teď.
Nejlépe se těchto škůdců zbavíte několika předjarními postřiky přípravkem OLEOEKOL (100 ml na 10 l vody) nebo JARNÍ SOUPRAVA (10 ml Calypso 480 SC + 5 ml Silwet na 10 l vody). Postřik proveďte na začátku rašení, u jádrovin můžete přípravek použít až do začátku tvorby květního pupenu.

Kadeřavost broskvoní
Když jsou v době rašení broskvoně a mandloně vystaveny deštivému a vlhkému počasí, napadá je kadeřavost broskvoní. Projevuje se červenými puchýřky na mladých listech, jejich následným kroucením a opadem. Předejít této chorobě lze postřikem ve správnou dobu, a to ve dvou obdobích roku. První se provádí na podzim, hned po opadu listů, přípravkem Champion 50 nebo Delan 700. Druhý přichází na řadu na jaře, v době rašení vrcholových pupenů. V době, kdy teplota vystoupí na 7 až 10° C, byste měli stromy postříkat přípravky Syllit WP nebo Dithane DG. V obou případech je nutné postříkat celý strom včetně kmene.


Jak vy bojujete se zahradními škůdci? Podělte se s ostatními čtenáři o svoje zkušenosti ve fóru nebo pod článkem!

Kam dál?
Jak se můj otec zamiloval do zahrady
Za atmosférou středověku
Seniorské slevy pro vstup do ZOO a zahrad v Brně
Barvy do zimní zahrady
Růži vybírejte, když kvete
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.