velikost písma: A +/ A/ A -

Mládí nutně neznamená konkurenci

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Stále více mladých absolventů má potíže najít si zaměstnání. Řada zaměstnavatelů dává totiž přednost zkušenostem. O důvod víc přestat se bát mladé kolegyně v krátké sukni z vedlejší kanceláře.

Ještě mezi lety 2006 a 2008 zažívala generace tehdejších absolventů přímo zlaté časy. Firmy najímaly čerstvé absolventy za nástupní platy, které mnohdy převyšovaly průměrné mzdy. Zlatá bublina ale praskla. Zkušení manažeři i personalisté už dávno dokáží ocenit kvality jak mladých, tak i zralejších zaměstnanců a stále častěji sázejí na zkušenosti a praxi. Zaměstnavatelé se poučili, díky krizi si každé nové zřízené pracovní místo rozmyslí a ještě více si rozmyslí to, koho na něj chtějí přijmout. Na pohovoru se tak zaměřují především na uchazeče s praxí.

Statistika věda je
V roce 2007 tvořili lidé starší 50 let 30,6 % z řad uchazečů o práci. Na konci roku 2008 došlo ke zlepšení, tato věková skupina tvořila 29,3 % z celkového počtu uchazečů a například v únoru 2009 bylo mezi uchazeči o zaměstnání pouze 27,7 % lidí starších 50 let. Je ale třeba si uvědomit, že celkový počet uchazečů o práci, a s nimi i počet těch, kterým je více než 50 let, přesto stále roste.

Proto není divu, že uchazeč, který spadá do věkové skupiny nad 50 let, se právem obává o své další uplatnění na pracovním trhu. V dnešní době je při hledání práce znevýhodněn každý. Není třeba kapitulovat jen proto, že naše občanka už není nejnovější. Mladému uchazeči, kterého často vnímáme jako největší konkurenci, se vyčítá nedostatek praxe, na osobu ve středním věku zase pohlížejí s nedůvěrou, protože má malé či dospívající děti, je tedy předpoklad, že více času bude muset trávit se svojí rodinou. Generace po 50 letech zase naráží na nedůvěru pro svůj věk, který by měl naopak být jejich výhodou. V každé životní etapě budeme tedy narážet na překážky a záleží jen na nás, jak se s nimi popereme.

Čtěte také: Rekvalifikační kurzy zvyšují sebevědomí

Jak nás vnímá zaměstnavatel?
Existuje kouzlo, které každý z nás zná, ale bohužel s ním neumí pracovat. Nazývá se sugesce. Přemýšleli jste někdy, proč se bojíte toho mladého energického kolegy? Protože působí jako schopný, všeho schopný muž, který všude byl a všechno zná? A jste si jisti, že tomu tak v praxi skutečně je? Lidé vás vnímají tak, jak se prezentujete. Budete-li vyrovnaní a sebevědomí, budou vašim zkušenostem dávat mnohem větší váhu, než když budete jen sedět v koutku. Je to možná nespravedlivé, ale je to tak. Proto nedejte na první pohled. Uchazeči nad 50 let už dopředu počítají se svým věkem jako s handicapem a sami na to upozorňují, když například do životopisu neuvedou datum narození. Když uchazeč neuvede, kdy se narodil, to mu datum narození v občance nezmění. Ale když k této informaci naopak přistoupí jako k přednosti, pak se záhy s handicapu může stát výhoda. Proč neprezentovat svůj věk způsobem: „Díky řadě let v praxi vám mohu nabídnout mnoho cenných zkušeností, které jsem získal za léta v obdobných pozicích.“

Pět důvodů, proč jste lepší než vaši mladší kolegové:
1. Vaše dlouholeté životní i pracovní zkušenosti vám pomáhají posuzovat problémy s nadhledem. Máte několikaletý náskok jak v praxi tak i v profesních znalostech.
2. Díky svým zkušenostem a věku působíte důvěryhodněji.
3. Léta vám přidala na moudrosti a rozvaze.
4. Nepotřebujete někoho, kdo vás bude neustále plácat do zad a ujišťovat, jak jste dobří, či dokonce vás povzbuzovat k lepším výkonům. Pochvala i povzbuzení občas neuškodí, ale uvědomujete si, že váš nadřízený má mnohem více starostí než stále dohlížet na své podřízené. Vy ale díky zkušenostem víte, jak je potřeba pracovat, a jste si vědomi svých kvalit.
5. Nejste tolik časově omezeni jako lidé v produktivním věku s malými dětmi.

Tip na závěr: Začněte si konečně více věřit. Vaše zkušenosti jsou pro mnohé zaměstnavatele více než čerstvý diplom v kapse absolventa bez praxe.

Kam dál?
www.portal.mpsv.cz
Na studium v zahraničí není nikdy pozdě
Někdo se dívá
Jak přistupovat ke kritice
Ergoterapie udržuje kvalitu života

Setkali jste se někdy na pracovišti s diskriminací kvůli věku? Jak jste situaci řešili? Zapojte se do diskuze zde nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.