velikost písma: A +/ A/ A -

Homeopatie – podobné se léčí podobným

Autor: Eva Rokytova | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Dnes už je zcela běžné, že můžeme navštívit homeopata a téměř v každé lékárně najdeme homeopatické léky – přesto málokdo ví, že první homeopatický lék byl u nás zaregistrován teprve před necelými dvaceti lety…

Jedním z principů, ze kterého homeopatie vychází, je tzv. princip podobnosti, podle kterého se "podobné léčí podobným". Je známý už v mnoha tradičních kulturách, jeho pomocí léčí různá odvětví přírodní medicíny. Jedním z prvních, kdo tento princip v 5. století př. n. l. zformuloval, byl otec moderní medicíny Hippokrates.

Dědeček Paracelsus, otec Hahnemann
Za přímého předchůdce homeopatické léčby je považován Theophrastus Bombastus von Hohenheim - Paracelsus (1493 – 1541 n. l.) – německý lékař, alchymista, astrolog a filosof. Samostatný úsudek a zkušenosti lékaře stavěl nad autority scholastické medicíny. Prosazoval využití přirozené léčebné síly a vůle organismu i nemocného k vlastní léčbě.
Skutečné základy homeopatie jako vědecké disciplíny však položil německý lékař a chemik Samuel Hahnemann (1755 – 1843). Ten je dnes právem považován za zakladatele homeopatie. Nemoc chápal jako vnitřní proces s pevnými pravidly a logikou, který zahrnuje fyzickou, pocitovou i psychickou složku. Symptomy nemoci lze pak využít jako spolehlivé indikátory k léčbě. S neuvěřitelnou vytrvalostí zkoumal účinky nejrůznějších přírodních látek a léčebnou sílu jejich naředěných potencí. Závěry pak zformuloval ve svém zásadním díle Organon umění léčit.

V úterý si zde můžete přečíst rozhovor se známou českou homeopatkou MUDr. Evou Podhajskou.

Homeopatické léky
Homeopatika se dělí na polykomponentní (vícesložková) a monokomponentní (jednosložková). Polykomponentní nejsou individualizované léky. Předepisují se podle diagnózy pacienta. Jejich „naordinování“ není složité a v podstatě to zvládne každý sám. Vyskytují se podobně jako klasické léky v nejrůznějších formách: tablety, čípky, kapky, nosní spreje, masti, oční kapky nebo injekce. Předpis monokomponentních homeopatik však patří do kompetence kvalifikovaných homeopatů. Jejich nejčastější prodejní formou jsou granule (ev. globule), ale mohou se vyskytnout i jiné formy – například kapky.
Výroba léků podléhá stejným kritériím jako u jiných léčiv
Homeopatické léky se v současné době vyrábějí těmi nejmodernějšími metodami za přísné kontroly kvality ve všech fázích výrobního procesu. Výroba homeopatik podléhá stejně přísným kritériím jako u jiných léčiv a spadá pod kontrolu odpovědných státních orgánů. V principu spočívá v mnohonásobném ředění a následném protřepávání účinných látek až do podoby výsledného homeopatického léku. Na počátku výroby léku je vždy základní látka, která je dále upravována přesně stanoveným způsobem odpovídajícím zásadám správné výrobní praxe podle platné legislativy. Základní látky jsou buď rostlinného nebo živočišného původu, v některých případech to jsou nerosty nebo chemické sloučeniny. Jsou vybírány s ohledem na homeopatickou tradici i nejnovější poznatky, odpovídají farmaceutickým požadavkům a oficiálním lékopisům. V českých lékárnách jsou dostupné homeopatické léky zahraniční výroby. V malé míře je nabízejí i naši výrobci, ale jejich nabídka se zatím týká jen malého okruhu léků.

Medicína pro každodenní praxi lékaře
Cesta za správnou volbou léku není přímočará a práce homeopata není tak snadná, jak by se mohlo zdát. Ve skutečnosti nelze nikdy najít stoprocentní shodu mezi symptomy léku a symptomy pacienta. V některých případech si dokáže „předepsat“ lék i pacient sám, jindy situace vyžaduje pomoc zkušeného terapeuta. Tak jako jsme každý jedinečný, nejsou ani homeopaté podle jedné šablony a každý si volí takový způsob, jaký mu nejvíce vyhovuje a který se mu nejvíce osvědčil.
Homeopatie je disciplína, která stojí na pomezí vědy a filosofie. Dnešnímu medicínskému světu nabízí kvalitní protipól, který vyrovnává energii někdy k neosobnímu přístupu k nemocnému a nemožnost zpracovat zdravotní problém v jeho celistvosti. Pacientů, kteří upřednostňují alternativní způsoby léčby, rok od roku přibývá. Jejich přáním je, aby každý lékař znal homeopatickou medicínu a zahrnul tyto léky do své každodenní praxe.

Co soudíte o homeopatii? Je to podle vás účinná lékařské metoda nebo jen pavěda? Pomohla vám homeopatie? Podělte se o své zkušenosti s ostatními na našem diskusním fóru, nebo přímo pod článkem.

Kam dál:
Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?
Chřipka klepe na dveře
Účinná léčba alergie začíná na podzim
Aromaterapie-léčba vůní
Nezdravý životní styl jako příčina CMP
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne