velikost písma: A +/ A/ A -

Chřipka klepe na dveře

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Zimní měsíce jsou sezónou lyžařských radovánek, ale také chřipky. Ta letošní právě vstupuje do dveří .



Hygienici potvrdili výskyt chřipkového viru v populaci a dá se předpokládat, že nakažených bude rychle přibývat. Pokud jste se nenechali preventivně očkovat a chcete se nákaze vyhnout, měli byste dodržovat alespoň pár základních pravidel.

Vyhýbejte se místům, kde je hodně lidí. Oželte raději návštěvu divadel, koncertů i restaurace. Také už jste zažili, že jste se v divadle cítili jako v čekárně u lékaře, kde většina diváků pokašlávala a posmrkávala? Stejně pak z představení moc velký zážitek nemáte. Tak to raději odložte na vhodnější dobu. Viry se velice dobře šíří vzduchem, takže nakazit se můžete třeba i při jízdě nacpanou tramvají.

• Nohy v suchu a teple. Oblékejte se přiměřeně počasí. Když mrzne, nestyďte se narazit si na hlavu kulicha, na ruce rukavice a na krk šálu. V teple držte hlavně nohy. Když prochladnete, dopřejte jim horkou lázeň.

Čtěte také Černý bez léčí a chutná

Umývejte si často ruce. Bakterie a viry na vás číhají na místech, kterých se ruce nemocných často dotýkají – na klikách, vypínačích, televizních ovladačích nebo třeba počítačových klávesnicích. Stačí kýchnout do dlaně a pak vzít za kliku… A nákaza si může šířit. K mytí použijte teplou vodu a mýdlo. Vlastní ručník je samozřejmost.

Zvyšte příjem vitamínů, zejména C. Jeho přírodním zdrojem jsou hlavně citrusy, kiwi, papriky, kysané zelí. Citrón, který vymačkáme do vřelého čaje, však většinu vitamínu C ztrácí. V období chřipek doplňte přírodní „céčko“ také tím z lékárny, nic tak nepokazíte.

• Rychle do postele! Jestliže pocítíte typické příznaky, celkovou schvácenost, bolest ve svalech i kostech, bolest hlavy, někdy se přidá teplota (ta ale není pro chřipku typická), zamiřte rovnou do postele. Nejméně první tři dny, podle potřeby i déle, byste měli proležet v klidu a potit se. Nic vám neuteče a vyhnete se následným zdravotním komplikacím.

Pijte, pijte a pijte! Hlavně bylinkové čaje s medem a citrónem. Pomáháte tak organismu vyplavovat škodliviny a pročišťovat ledviny. Když nemáte v prvních dnech chuť na jídlo, nenuťte se. Jezte lehčí pokrmy – nejlépe polévky, případně doplňte kouskem pečiva. Ne nadarmo se silnému slepičímu vývaru přezdívá židovský penicilín.

Neberte léky zbytečně. Chřipka je virové onemocnění, antibiotika na ni nezabírají. Proto je na lékaři nevyžadujte, pokud vám je nepředepíše sám. Pomáhají léky na úlevu od bolesti, některé léky jsou rovněž doplněny i látkami na úlevu od rýmy a bolesti v krku.

Chřipka většinou nechodí sama. Oslabený organismus v mnoha případech napadnou zároveň bakterie, takže se nevyhnete nepříjemné rýmě, kašli či bolení v krku. Nepodceňujte tyto potíže a snažte se je doléčit. Jak říkala moje babička, „nebo to někde sedne.“ Nejčastěji se nedoléčená chřipka podílí na onemocnění kloubů, srdce, ledvin.

Jaké máte zkušenosti s léčením chřipky? Máte třeba nějaký zaručený recept, který by mohl pomoci ostatním?Svěřte s tím na našem diskusním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál:
Nemoc nemusí bránit sportování
Ortorexie-posedlost zdravým stylem
Masáž a její účinek při bolesti zad
Co je to ergonomie?
Co nám signalizuje bolest hlavy
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.