velikost písma: A +/ A/ A -

Nulová sazba DPH na léky by pomohla hlavně seniorům

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Poslanec Jiří Dolejš chce apelovat na českou diplomacii v EU, aby na potraviny a léky byla v ČR tak jako jinde v Evropě zavedena nulová sazba DPH.



Na sjednocení sazby DPH na 19 % nepanuje jednotný názor ani ve vládní koalici ODS, TOP 09 a VV. Věcem veřejným by totiž stačilo některé komodity, kupříkladu potraviny, převést ze snížené do základní sazby. V 19 % sazbě by ale přesto zůstaly další citlivé položky: například knihy, dětské pleny, dětské sedačky do automobilů, zdravotnické prostředky včetně zvláštních potřeb pro nevidomé, ubytovací služby, sběr, svoz a zpracování komunálního odpadu, hromadná doprava, pohřebnictví či například domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany. Návrh VV by zvýšil výběr o 40 miliard korun, návrh ODS a TOP 09 o 50 miliard korun.

Čtěte také: Neplaťte vysoké zálohy na pojištění zbytečně

Proti plánovanému sjednocení sazeb DPH na 19 % se postavil poslanec ze sněmovního rozpočtového výboru Jiří Dolejš, jenž chce některé položky v základní sazbě vrátit do sazby snížené. Chystá se vyzvat českou diplomacii v EU, aby se zasadila dokonce o nulovou sazbu DPH u potravin a léků, jak je to běžné v některých jiných evropských státech. EU totiž na určité komodity umožňuje uplatnění nulové sazby DPH a řada zemí toho využívá – kupříkladu Belgie, Švédsko, Finsko, Dánsko, Velká Británie, Kypr, Malta či Polsko.

Dvě až tři sazby DPH platí ze sociálních důvodů v mnoha zemích EU. Ve Spolkové republice Německo existují i po zvýšení DPH v roce 2007 stále dvě sazby: 19 a 7 %, ve Španělsku po zvýšení v roce 2010 zase 18 a 8 %, nízkou DPH 15,6 a 3 % má Lucembursko, ještě nižší sazby 8 a 3 % Švýcarsko. Dvojí sazbu má i sousední Slovensko: 19 a 10 %. Dokonce tři sazby DPH má Belgie (21, 12 a 6 %) nebo Francie (19,6, 5,5 a 2,1 %), přičemž v obou zemích byly do snížených sazeb (v Belgii do 6 %, ve Francii do 5,5 %) převedeny gastronomické služby.

Čtěte také: Odbory navrhují nesnižovat penze

Podle Dolejše by vláda chybějící peníze mohla získat například zvýšenou pozorností daňovým únikům. „Brusel odhaduje, že v této oblasti uniká ročně 40 miliard euro,“ řekl. „I na parlamentní půdě se přitom zdůrazňoval fakt, že rovná daň se dnes nachází spíše v chudších zemích a zemích s pochybnou daňovou morálkou,“ dodal.

Kam dál?
Pozdní přiznání daně letos za pětistovku
Labyrint sociálních služeb
Navštivte evropské tropy, dokonalou iluzi exotického ráje
Rekonstrukce panelákové kuchyně
Oddělené ložnice mohou váš vztah posílit – nevěříte?

Uvítali byste nulovou sazbu DPH na léky a potraviny? Které položky by podle vás měli automaticky patřit do nulové, případně snížené sazby daně? Napište nám svůj názor do fóra nebo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.