velikost písma: A +/ A/ A -

Co nabízí pražská koalice seniorům?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Martin (24) se diví, že mnoho lidí v rámci protestu na pražském magistrátu provolávalo slávu TOP 09 – podle něj seniorům nepřeje. Naopak Eva (70) v ní vidí naději. Co TOP 09 vadí na pražském programu a co ODS s ČSSD seniorům nabízejí?



Ve víru nebývalých emocí byla v Praze zvolena rada složená ze zástupců stran ODS a ČSSD. Vášně způsobilo zřejmě především to, že vedení hlavního města pod taktovkou ODS mělo dlouhodobě špatnou pověst a Praha navíc byla před volbami rozparcelována na sedm volebních obvodů, což způsobilo, že se dva menší subjekty, i když získaly nad pět procent, do zastupitelstva nedostaly. Ačkoli vítězná TOP 09 skončila v opozici (tak jako i mnohde jinde vítěz nevládne), koalice byla ustavena v souladu s právním řádem ČR, i když na etickou stránku jejího uzavření panují názory různé.

Čtěte také: Senioři jsou často spokojeni, trápí je ale finance či zdraví

TOP 09 a senioři
O koaličním programu se v den volby primátora, náměstků a radních hovořilo jen málo. Zastupitelé TOP 09 vyčetli koalici explicitně jen dva programové body – oba výhodné pro seniory. Zastupitel Tomáš Hudeček se kupříkladu podivoval nad tím, jak se koalice vypořádá s bezplatným užíváním MHD pro Pražany do 15 a nad 65 let, kterou vznikne výpadek v rozpočtu. Zástupci koalice reagují tím, že výpadek nebude tak velký a že se MHD pro lidi zatraktivní.

Jiným zastupitelům TOP 09 se zase zdá být příliš „drahý“ nápad zavést o víkendech vstup zdarma pro seniory, rodiny s dětmi a studenty z Prahy do galerií, muzeí, památkových objektů a kulturních zařízení hlavního města. Bezplatný vstup bude podle koaličního programu platit i v době vyučování pro žáky základních a středních škol. I zde zástupci koalice argumentují tím, že chtějí, aby služby byly dostupnější pro ty, kteří se kvůli jejich ceně do objektů nemohou zajít podívat.

Čtěte také: Projekt Senioři vítáni

„TOP 09 má velice nesociální program, který se projevuje na vládní úrovni. Udivuje mě proto, proč i tolik starších lidí přišlo na magistrát demonstrovat na její podporu. Evidentně ji volili. Také mi vadí účelová velká koalice, ale TOP 09 bych proto nepodporoval,“ uvedl pro Žijemenaplno.cz čtyřiadvacetiletý letecký mechanik Martin Semela, který se přišel na jednání zastupitelstva podívat. Sedmdesátiletá paní Eva, která se protestu, na nějž přišlo přes 2000 lidí, zúčastnila, má na to jiný názor: „TOP 09 jsem volila, protože důvěřuji panu Tůmovi, chtěla jsem v Praze změnu. Člověk, který působil jako bankéř a nepolitikařil, je pro mě zárukou,“ uvedla pro zijemenaplno.cz.

Program ODS a ČSSD
A co mohou senioři čekat od pražské koalice? Zatím je známa její programová koaliční smlouva – zda bude opravdu plněna, se samozřejmě teprve ukáže. Koalice v programu kupříkladu deklaruje, že chce podpořit vzdělávání seniorů, v každém správním obvodě prý zajistí lékárenskou pohotovost otevřenou 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, dovoz léků lékárníkem zajistí na požádání až do domu – v prvním kroku pro všechny seniory starší 80 let. Koalice též slibuje podporu paliativní péče v Praze vybudováním Centra paliativní péče, podporu hospiců a denních stacionářů.

V sociální oblasti ODS s ČSSD deklarují, že základem pro seniory a hendikepované má být domácí péče, podporovat chtějí výstavbu bezbariérového bydlení, výstavbu domů pro seniory a domů s pečovatelskou službou. Koalice slibuje 500 nových míst v domovech pro seniory. Vytvořit chce jednotný tísňový systém, který seniorům v případě potíží přivolá okamžitou pomoc, rozšířit chce dopravu bezbariérovými autobusy pro seniory a handicapované, trasy chce propojit se všemi fakultními nemocnicemi a dalšími důležitými zdravotnickými zařízeními.

Čtěte také: Jak to vidí Eva Kalhousová – ředitelka Domova pro seniory

Radním pro sociální politiku byl zvolen Petr Dolínek (ČSSD), neuvolněnou, tedy neplacenou, předsedkyní výboru pro sociální politiku Lenka Teska Arnoštová (ČSSD). Náměstkem pro zdravotnictví se stal Ivan Kabický (ODS), předsedou zdravotnického výboru pak Boris Šťastný (ODS).

Co se týče bytové oblasti, koalice chce dokončit privatizaci bytů a výnos z privatizace využít k zajištění bytů pro sociální účely (pro seniory s odpovídajícím rozsahem služeb). Příspěvek na bydlení chce zavést pro ty, kdo se kvůli zvyšování nájmu dostali do existenčních problémů. Pro lidi bez domova chce přepracovat strategii řešení problému bezdomovectví – tedy přepracovat strategii, kterou přichystal bývalý náměstek Jiří Janeček (ODS) a která počítala se soustřeďováním lidí bez domova na okraji města. Uvolněným, tedy placeným, předsedou výboru pro bydlení byl zvolen Roman Petrus (ČSSD).

Kam dál?
Sníží se penze chudším a zvýší bohatším?
Nebojte se studovat jazyky
Svaz důchodců spolupracuje s politiky a chce do mediálních rad
Stárněte bez problémů díky stravě
Jak se vyrovnat se ztrátou blízké osoby?

Co si myslíte o vládě koalice ODS a ČSSD na pražské radnici? Co je podle vás na pozadí spojení dvou největších politických rivalů? Pište nám svoje názory pod článek nebo do diskuzního fóra.

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.