velikost písma: A +/ A/ A -

Sedmiletého Dominika trápí atopický ekzém

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 1

TÉMA TÝDNE: Dominik zápasí s atopickým ekzémem od narození, tedy přesněji řečeno od 4. měsíce věku. Prošel zatím dvěma fázemi onemocnění – kojeneckou a nyní dětskou. Nejvíce ho trápí ekzém v loketních a podkolenních jamkách. Stačí, aby se jen trochu zpotil a „je to k nevydržení,“ říká.



Už si doma s rodiči i s bráškou zvykli
Dominikovi je třeba se přizpůsobit - celá rodina tuto skutečnost bere jako samozřejmost, což je pro Dominika velká opora. Podporuje ho a drží i psychicky, snaží se, aby byl v klidu bez stresů, aby dokázal odpovídat na hloupé otázky spolužáků, aby uměl bez emocí říct, že opravdu není prašivý nebo plesnivý a že je nenakazí. Rodina také dělá všechno proto, aby nebyl chlapec v napětí, protože napětí i stres mohou vyvolat další nepříjemné vzplanutí kožních projevů.

Rodiče dbají na to, aby oba jejich kluci dodržovali pravidelný denní režim, což je dobré proto, aby Dominik nezapomněl na péči o svoji pokožku, tedy správně ji umýt a pořádně ji promazat, a starší Marek si zase pořádně připravit aktovku do školy na druhý den. Na noc mají oba bráchové pyžama z čisté bavlny a rukavice, které si před spaním oblékají, jsou mnohdy terčem mnoha legračních situací.

Ekzém a škola
To jsou mnohdy dva neslučitelné pojmy a Dominik má velmi nepříjemnou zkušenost. Paní učitelka ho posadila do lavice blízko topení, a tak se často zpotil, navíc byl ve třídě po celé ploše položený koberec a děti na něm občas při hodinách seděly. „Nemoc se mi moc zhoršila, hned za pár dní jsem měl na kůži puchýřky, moc mě svědily, rozškrábal jsme si je až do krve,“ svěřil se Dominik. Atopický ekzém se výrazně zhoršil. Maminka šla s Dominikem hned k lékaři, který skutečně potvrdil tušené, že za zhoršením ekzému je sezení blízko topení, tedy pocení těla, pak zase vychladnutí, a koberec plný prachu a roztočů.

Přesadit dítě na jiné místo by jistě nebyl vůbec žádný problém, potíž už nastala se žádostí rodičů odstranit ze třídy koberec. U paní učitelky ani v ředitelně nepochodili a tak přeřadili Dominika na jinou školu, kde koberce ve třídách nejsou. Jeho kůže se za čas výrazně zlepšila. „Mám radost, že se už nepotím a nedýchám ten prach, děti na koberci skákaly, lezly a to mi opravdu nedělalo dobře,“ říká Dominik s úlevou.

Kam dál?
Můj život s „ereskou“Vraťte se do mládí – v tanečních!
Gabriela Vránová: poetická tvář parkinsoniků
Neplaťte vysoké zálohy na pojištění zbytečně
Ochrání vás vaše dveře před zloději?
Jak porozumět chování své kočky

Jaké projevy atopického ekzému vás nejvíce obtěžují? Čeho všeho jste se kvůli chorobě museli vzdát? Cop je pro vás ve zvládání nemoci nejtěžší? Diskutujte s ostatními čtenáři ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne