velikost písma: A +/ A/ A -

Sníží se penze chudším a zvýší bohatším?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek představil zvažované změny ve výpočtu důchodů budoucích seniorů. Nízkopříjmovým by se penze snížily, vysokopříjmovým zvýšily. Prý kvůli nálezu Ústavního soudu.

Změny by se dotkly lidí, kterým bude důchod přiznán po 30. září 2011. Vydělali by na tom ti, kteří v průměru vydělávají nad 36 tisíc korun měsíčně. Těm by se podle materiálu, který představil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09), zvýšil poměr penze vůči předchozímu platu ze stávajících 29 na 33 procent. Naopak lidí, vydělávajících do 10 900 korun měsíčně, by se návrh představený ministrem nedotkl. Pokud by byl návrh realizován, nejhůře by na tom byli lidé vydělávající od 10 900 do 36 tisíc korun měsíčně, těm by se totiž snížil zápočet z platu ze 30 na 23 procent.

Zápočet ze mzdy by šel jen do trojnásobku průměrné mzdy, dál už by nic započítáváno nebylo. Než začne návrh platit, musí jej schválit parlament, kterému musí být předložen vládou. Ta o něm i dalších návrzích ministra Drábka bude ještě diskutovat.

Reakce na Ústavní soud
Podle ministra je to reakce na rozhodnutí Ústavního soudu, který s platností od 1. října příštího roku zrušil redukční hranici při výpočtu důchodů – od 30. září 2011 nebude platit současný výpočet penzí, který je podle něj nevýhodný pro lidi s vysokými příjmy. „Ministerstvo práce bylo v podstatě postaveno před problém, zda vzít nízkopříjmovým skupinám obyvatel na důchodech více, v řádech třeba tisíc korun, nebo rozprostřít částku mezi střední příjmovou skupinu, kde se to snížení objeví v menších řádech. Preferujeme variantu číslo dvě," uvedla tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Čtěte také: Změny v důchodech, které byste měli znát

Zásah do sociálního smíru?
Opozice je jiného názoru. „Sociální demokracie považuje plán ministra práce a sociálních věcí Jaromír Drábka, který chce snižovat už tak nízké nejnižší důchody a zvyšovat důchody vysoké, za nezodpovědný a arogantní zásah do sociálního smíru naší společnosti. Náklady na řešení nálezu Ústavního soudu nemohou nést lidé s nejnižšími příjmy a důchody. Drábkovo nekompetentní řešení bez jakékoli odpovědné diskuze s odborníky, opozicí, sociálními partnery či veřejností je nepřijatelné. Ministr Drábek navíc nemá k tomuto plánu vyjednanou elementární politickou podporu ani uvnitř vládní koalice. ČSSD s tímto postupem zásadně nesouhlasí a bude bojovat proti jeho schválení,“ uvedl už dříve, při avízu ministerských plánů, ve stanovisku senátor a stínový ministr práce a sociálních věcí ČSSD Zdeněk Škromach.

Zapojte se do diskuze na téma důchod i vy. Vstup zde.

Místo pojistného daň?
Místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Miroslav Opálka pro server zijemenaplno.cz uvedl, že existují i jiné cesty, jak se vypořádat s nálezem Ústavního soudu. „Skutečnost, že se návrh řešení dotýká 80 procent nových důchodců, kterým se výpočet oproti dosavadním důchodcům (starodůchodcům) sníží až o 5 procent, je výrazným zásahem do solidarity a přispěje ke snížení kupní síly významného počtu seniorů. A to vše ve prospěch vícepříjmových skupin s příjmem nad 36 tisíc korun. Ani skutečnost, že se toto opatření nedotkne občanů s nejnižšími příjmy, nezakryje fakt, že jde o opatření sociálně necitlivé. Potvrzuje se, že středněpříjmové vrstvy se perspektivně stávají výlučnými přispěvateli do veřejných zdrojů, zabezpečujících poslední výdobytky tzv. sociálního státu. Cestu k vypořádání se s nálezem Ústavního soudu vidíme například v transformaci pojistného systému na systém zabezpečovací,“ řekl.

Čtěte také: Ministr Drábek: Výpočet důchodů se změní, řešení zatím hledáme

Zatím jen návrhy
Pokud by byl Drábkův návrh v budoucnu realizován, nijak by neovlivnil penze stávajících důchodců. Ministr Drábek představil i další návrhy penzijní reformy, která by měla být spuštěna k lednu 2013, s tím, že příslušné zákony by byly schváleny už počátkem roku 2012. Návrhy počítají také se snížením odvodů na sociální pojištění ze současného čtyřnásobku na trojnásobek průměrné mzdy. Nejprve by byly odvody na sociální pojistné sníženy z 28 na 25 procent. Během dalších šesti let by se důchody snížily o další dvě procenta. Prostředky by byly odváděny na individuální účty od licencovaných penzijních společností, kterých by podle ministra nebylo více než pět.

Konzervativní, smíšený, dynamický a profil cenných papíru: minimálně takové čtyři investiční fondy by podle ministra měly mít penzijní společnosti. Pro lidi, kteří by nechtěli ani jeden, by měl vzniknout veřejnoprávní fond, investující do českých státních dluhopisů. Lidé, kterým bude k 1. lednu 2013 méně než čtyřicet let, by měli povinné odvody, lidé mezi 40 a 50 dobrovolné. Také o těchto návrzích se ještě bude diskutovat ve vládě.

Kam dál?
Paní před důchodem pomohl outplacement
Jak vypadá povedená rekonstrukce panelákové kuchyně
Výhody a nevýhody bydlení v domově pro seniory
Oddělené ložnice mohou váš vztah posílit – nevěříte?
Cvičení po padesátce

Vnímáte změny ve výpočtu důchodui jako nespravedlivé? Napište nám svůj názor na plánované změny do diskuzního fóra, vaše názory nás zajímají.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.