velikost písma: A +/ A/ A -

Nevyspalý senior je ohrožený druh

Autor: Zuzana Ptáčková | komentářů: 0

Nedávno mě pobavil jeden kamarád, když jsme si při náhodném setkání stěžovali na ospalé podzimní počasí. Pravil totiž: „Taková mírná stařecká nespavost by se teď hodila.“ Jenomže ona to ve skutečnosti není žádná legrace.

Dokonce je to nemoc, i když pořád ještě hodně podceňovaná. Stavy, kdy se bezmocně převalujete na lůžku a ne a ne usnout, zažil asi každý z nás. Většinou to ale ještě není skutečná nespavost. Ta dovede člověka nejen potrápit, ale dokonce ho připravit o zdraví. Zejména ve vyšším věku.

Biorytmus je klíč ke zdravému spánku
Rytmus, který určuje časový harmonogram organismu, se nazývá cirkadiánní. Ten upravuje rytmus spánku a bdění, ale také třeba rytmus výkyvů tělesné teploty (maximální teplota organizmu je v odpoledních hodinách a minimální nad ránem) a rovněž důležitý rytmus tvorby a uvolňování hormonů, který se spánkem úzce souvisí. Například v noci je v naší krevní plasmě málo kortizolu a jeho množství stoupá před probuzením. Naopak v nočních hodinách se vylučuje melatonin, kterému se také říká spánkový hormon. Ve stáří se jeho produkce snižuje a tím dochází k narušení spánku. Nedostatek melatoninu pak zaviní, že tělo nedodržuje správný hypnogram, jednotlivé fáze spánku, které potřebujeme k dobré regeneraci svého těla. Nespavostí totiž může člověk trpět dokonce i v případě, že spánek trvá přiměřenou dobu - může být nekvalitní spánek, který nepřináší osvěžení. Pak zákonitě nastává začarovaný kruh – organismus, který si kvůli narušenému spánku dostatečně neodpočinul, si odpočinek nahrazuje podřimováním přes den. Tím ale sníží přirozenou potřebu spánku v noci, senior usíná stále později a dříve se budí. Narušení biorytmů hrozí především u lidí, kteří nemají dostatek denních aktivit.

Přečtěte si také: Melatonin - záchrana pro nespavce

Senior, který je sám o sobě ohrožen řadou zdravotních potíží, trpí nespavostí dvojnásob – jejím důsledkem může být vyšší zátěž oběhové soustavy, nedostatečná obranyschopnost organismu proti infekcím, výskyt neurologických poruch, plicních onemocnění, urologických potíží, onemocnění trávicího traktu a chronické bolesti, ale také riziko pádu a zranění při nočním bloumání bytem. Především je nespavost věc velmi nepříjemná a tak člověk začne nejdříve pociťovat problémy se soustředěním a s ním spojené psychické obtíže, často se u něho začne projevovat špatná nálada až agresivita nebo naopak nezájem či dokonce apatie. Když žije senior, který trpí nespavostí, v jedné domácnosti s mladšími členy rodiny, může svými problémy narušit vzájemné soužití.

Přečtěte si také: Inspirace pro lepší spánek podle Feng Shui

Nespavost se dá léčit. Důležité je jak
Někteří lékaři mají sklon nespavost seniorů podceňovat. Často se uchylují k jednoduchému řešení, kterým je předpis rychle působícího hypnotika (např. Stilnox) nebo přípravku proti úzkosti (např. Lexaurin, Neurol či Diazepam). Jenomže tyto látky způsobují útlum mozku, což je zejména u seniorů nebezpečné, protože se tak zvyšuje riziko pádů a úrazů. Navíc tyto léky negativně ovlivňují paměť a člověk si na nich může vypěstovat závislost.

Přečtěte si také: Vyzrajte na nespavost

Abyste se těmto problémům vyhnuli a nestali se otroky své nespavosti, nebojte se dát u lékaře, který vás chce odbýt běžnými prášky na spaní, najevo, že jste o problému informování a trvejte na léčbě, která vám bude prospívat. U nás je prvním lékem s obsahem melatoninu Circadin, jehož použití bylo schváleno zejména pro léčbu nespavosti u starších osob. A nenechte se odbýt. Neochotného lékaře můžete změnit vždycky. S následky návykových léků to už tak snadné není. A zdraví máme jen jedno.

Kam dál?
Dobře se vyspat je dřina
Je chrápání další civilizační choroba?
Co je to ergonomie?
Siesta: Zdravý odpočinek, nebo nezdravé lenošení
NASA vymyslela línou matraci
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.