velikost písma: A +/ A/ A -

Udělejte něco pro sebe. Zažeňte chmury!

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Stresům, kterým jsme denně vystaveni, se vyhnout nelze. Můžeme ale mnohé udělat pro to, aby nás nepřeválcovaly a nepřerostly v depresi.

Záleží na tom, v jakém rozpoložení se zrovna nacházíte. Pokud jde jen o lehkou nervozitu, že se vám něco nepovedlo, zkuste se zamyslet, zda tato událost má skutečně takový význam, jaký jí připisujete. Vezměte tužku a papír, na jednu polovinu napište klady problému, který vás momentálně deprimuje, na druhou stranu zápory. A pak bilancujte, zda to skutečně stojí na neprospané noci, případně co by se s ním dalo dělat.

Naučte se raději, jak depresím předcházet. Být asertivní, to znamená vyjadřovat a prosazovat své pocity a názory, aniž někomu jinému ubližujeme, je dneska in. Zvládnout tento druh komunikace ale vyžaduje také trochu studia a praxe. Můžete se přihlásit do kurzu, kde si tuto dovednost prakticky nacvičíte.

Zvykli si ostatní zbavovat se svých povinností tím, že je převedou na vás? Naučte se říkat ne, cítíte-li, že je toho na vás mnoho. Také to stojí určité úsilí a souvisí s uměním výše zmíněné asertivní komunikace. Ušetříte si tak ale mnoho problémů z přepracování, potlačovaného vzteku a získáte více času pro sebe.

Přečtěte si také: Desatero asertivního řidiče

Žijte pestrý život. Kromě práce si najděte čas na rodinu, setkání s přáteli, na koníčky. Lidé žijící ve spokojeném manželství mají prý až pětadvacetkrát nižší sklon k depresím. S tím souvisí i spokojený sexuální život.

Udělejte občas něco jen tak pro radost. Třeba si zajděte na kávu, kupte si nějakou drobnost jen protože se vám líbí, nebo si sedněte a přečtěte kousek ze své oblíbené knihy, i když se na vás úkoly hrnou ze všech stran. Vyhraďte si chvilku jen pro sebe a tu si vychutnejte.

I když máte zrovna depresi, nestahujte se do ústraní a vyrazte mezi lidi. I kdybyste se měli jen procházet v obchodním domě a okukovat výlohy. Vždycky máte šanci, že potkáte známého, prohodíte pár slov a hned je vám lépe. Proberte své momentální duševní rozpoložení s dobrými přáteli, mnohdy zjistíte, že i oni mají podobné zkušenosti.

Čtěte také úvodní článek tématu: Depresí trpí více ženy

Tvořte. Pomůže vám to alespoň na chvíli přesměrovat tok myšlenek. Pište si deník. Někomu pomáhá, když se z problémů vypíše. Jinému, když něco dobrého uvaří nebo uplete krásný svetr, namaluje obraz…

Strava má velký vliv na psychiku. Někdo své deprese prožívá tak, že nemá na jídlo ani pomyšlení, jiný se přejídá. Tělo výživu potřebuje, proto ani když vám není nejlépe, na pravidelnou a pestrou stravu nezapomínejte. Máte-li stres či deprese, zvyšte příjem vitamínů skupiny B a hořčíku. „Hořčík je minerál, který pomáhá při mnoha potížích,“ říká psychiatrička Zdeňka Stašková. „ Kromě toho, že pomáhá při depresích, příznivě působí také při nervozitě, podrážděnosti, křečích svalstva, migrénách, menstruacích, je prevencí proti infarktu. Univerzální lék na spoustu věcí. Já ho pacientům při depresích předepisuji a podle mé zkušenosti se člověk už po deseti dnech užívání cítí lépe. Je třeba jej však brát v kombinaci s kalciem, protože při dlouhodobém užívání může způsobit vyplavování vápníku z kostí. Týká se to zejména žen v menopauze. Nejlepší je kombinace dva díly vápníku, díl hořčíku a zinek,“ radí.

Přečtěte si na téma deprese také rozhovor s psychiatričkou Zdeňkou Staškovou

Naopak neplatí pověry, že v depresi pomůže obalit si nervy sladkým nebo si zlepšovat náladu alkoholem. Obojí je cesta do slepé uličky – raději na to zapomeňte.

Pohyb pomáhá hned dvakrát. A hlavně ten na čerstvém vzduchu. Kromě toho, že si protáhnete tělo, zlepšíte metabolismus a podpoříte vylučování hormonů, které přispívají k lepší náladě.

Zkuste bylinky a přípravky z nich. Kozlík lékařský, meduňka, chmel mají uklidňující účinky. V lékárně dostanete namíchané speciální čajové směsi, kapky nebo pilulky z nich připravené. Pokud máte problémy se spaním, nesahejte hned po silných prášcích na předpis. Vyzkoušejte napřed bylinné přípravky na uklidnění či zlepšení spánku, které koupíte bez předpisu v lékárně.

Přečtěte si také, jak s depresí bojovali pan Stanislav a paní Marie

Sviťte! Zejména v zimním období jsou starší lidé zvyklí žít v přítmí celé měsíce. Světlo má větší vliv na náladu, než si myslíte. Dokonce i léčí. Nebojte se doma rozsvítit. Zapalte obyčejné nebo vonné svíčky – zjistíte, že i vůně uklidňuje.

Pokud jste vyčerpali veškeré dostupné možnosti a cítíte se stále mizerně, neostýchejte se vyhledat lékaře. Zajděte ke svému lékaři, který vám doporučí odborníka. K psychiatrovi, který vám může pomoci deprese léčit, se můžete vydat i bez předchozí návštěvy u obvodního lékaře. Když už odborníka vyhledáte, důvěřujte mu a dbejte jeho pokynů. Nevzdávejte léčbu, když se úspěchy hned nedostaví. Léčba deprese není záležitost spolknutí jedné růžové pilulky štěstí, ale většinou běh na delší trať.

Kam dál?
Umíte si představit život bez cukru?
Aromaterapie - léčba vůní
Jak získat zpět ztracené sebevědomí
Jak přistupovat ke kritice
Úsměv na tváři vykouzlíte světlem a barvami

Trpěli jste někdy depresí? Co bylo její příčinou? Co vám pomohlo se jí zbavit? Podělte se o svůj názor a zkušenosti s ostatními ve fóru, pod článkem nebo nám napište svůj příběh na .
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.