velikost písma: A +/ A/ A -

Mumio pomáhá proti stresu

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Nenechte se zmást, mumio nemá nic společného s mumiemi. Je to pozoruhodná hutná hmota, která vykazuje značné účinky na zdraví člověka. Obzvláště v dnešní době oceníme jeho jedinečnou vlastnost – mumio je adaptogen.



Za slzami hor
Tmavě hnědá lepkavá hmota se získává v horských masivech střední Asie (Kavkaz, Altaj, Tibetská náhorní plošina) ve výšce 3 až 5 tisíc m. n. m. Slzy hor – jak se mumiu také říká – není tak snadné najít. Vědomosti, kde ho sbírat, se dědí z otce na syna. Vyskytuje se ve skalních průrvách, na stěnách a stropech jeskyň, v dutinách a výklencích, kde vytvořilo výrůstky podobné malým krápníkům. Surové mumio má v místě svého naleziště různé příměsi (písek, štěrk, rudy...), pro terapeutické účely se proto musí od těchto příměsí čistit.

Mumio není žádná novinka. Zmínky o něm nacházíme v literatuře starých kultur (Peršanů, Babylóňanů, Egypťanů či Řeků, Sumerů, Indů) z dob starších než 3000 let. K léčení jej dále využíval Aristotelés, Alexandr Veliký či Avicena. Samotný výraz pro tuto látku pravděpodobně pochází z řečtiny, pokud tomu tak opravdu je, znamená “tělo uchovávající”. Využívalo se na širokou škálu nemocí a zranění, ale také preventivně, jako revitalizující a omlazující prostředek, stejně tak k oživení a povzbuzení sexuálních funkcí.

Přečtěte si také: Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?

Mumio není mýtus
Jak vůbec vzniklo mumio a jak přesně působí? Takové otázky si kladli vědci z Číny, USA, Ruska i Blízkého Východu, kteří si vzali mumio na mušku a zkoumají ho už více než 60 let. Jedna z nejnovějších teorií zní poměrně dost obecně – mumio je zkrátka výsledek mísení organických pozůstatků přírody s anorganickými prvky a minerály skalního masivu. Celá oblast je navíc vystavena prudkému slunečnímu záření a leží v panenské přírodě.

Přečtěte si také: Život si prodloužíte v mrazáku

Nakopáváč imunity
Pravé mumio je velmi snadno rozpustitelné ve vodě (nikoli v lihu). Má výrazně hořkou chuť, na kterou jen tak nezapomenete. Pokud ji však překonáte, můžete těžit z blahodárné kombinace aminokyselin, oxidů kovů, stopových prvků, steroidů, fostolipidů, vitamínů, éterických olejů a dalších bioaktivních látek. Mumio je zcela netoxické, mohou ho využívat i těhotné ženy. Jeho užívání by mělo mít blahodárný vliv na váš organismus, ať už jste zdraví, nemocní či vystaveni stresům. Právě tyto kritéria zařazují látku mezi adaptogeny. Výzkumy prováděné především na území bývalého SSSR prokázaly, že mumio je významný biostimulátor povzbuzující imunitní systém a potlačuje různé mutativní procesy. Právě z tohoto důvodu bylo používáno mezi cykly chemo či radioterapie.

Přečtěte si také: Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?

Pozor na padělky
Specializované weby o mumiu upozorňují na podvrhy. Mumio by mělo mít pevnou konzistenci a tmavé až černé zabarvení, případně hnědé pokud obsahují tablety ještě jiné látky (propolis, lékořici aj.). Tablety nápadně světlé barvy, drobné částice, nebo tekutina neodpovídá výsledkům správné technologie čištění mumia. Proto se doporučuje kupovat mumio v průhledných platech na vyloupnutí, kde pouhým okem snadno ověříte barvu i konzistenci.

Kam dál?
Pichlavý dar slunce - Aloe vera
Černý bez léčí i chutná
Znáte rakytník – vitaminovou bombu podzimu?
10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy

Máte nějaké zkušenosti s mumiem? Podělte se o ně ve fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.