velikost písma: A +/ A/ A -

Svítící domečky

Autor: Hana Rašínová | komentářů: 0

Vánoce se neobejdou bez svící a různých svícínků na malé čajové svíčičky, které dotvářejí tu kouzelnou neopakovatelnou příjemnou atmosféru klidu a pohody. Vytvořte si spolu s námi netradiční svítící domečky z kovové fólie.



Budete potřebovat:
•  kovovou fólii
•  řezáky
•  nůžky
•  tužku
•  pravítko
•  vteřinové lepidlo

Zlatou nebo stříbrnou kovovou fólii formátu A4, kterou koupíte ve výtvarných potřebách nebo v papírnictví, si rozměřte na 4 stejné díly široké 7 cm a po jedné straně ponechte asi centimetrový pás na šev. Výška domu je asi 8,5 cm a výška štítu 5,5 cm. Okolo šikmých stran štítu a na vrcholu střechy přidejte také asi 1 cm na šev. Tyto přidané pruhy fólie později ohnete a pomocí nich slepíte domek do výsledného tvaru.

Čtěte také: Vánoční strašáci psích mazlíčků

Když máte rozměřený a vystřižený základní plášť domu, navrhněte si všechna okna, dveře a malá okénka ve střeše, která budou pomáhat odvětrávat prostor svícínku při zapálené svíčičce, a vyřežte je do fólie ostrým řezákem. Pak teprve začněte se zdobným rytím. K tomu se hodí tužka s tupou zakulacenou špičkou (pozor, nesmí být ostrá, aby fólii nepropíchla!!!), kterou postupně vyrýváte okna, dveře a zdobné prvky na fasádě domu. Jako podložka se hodí měkká mechová guma nebo jakákoliv jiná měkká podložka, aby rytý vzor mohl dobře vyniknout. Než však začnete s vlastní prací, je dobré si na odstřižených kouscích fólie vyzkoušet intenzitu tlaku při rytí, aby byl dekor dostatečně výrazný, ale přitom jste fólii neproryli či neproděravěli skrz naskrz.


Obr. č. 1: před zahájením práce si připravíme materiál a nářadí
Obr. č. 2: do fólie vyřežeme okénka a dveře
Obr. č. 3: tužkou vyrýváme postupně dekor kolem oken, dveří a pak zdobíme fasádu


Vzory mají dekorativní charakter, používáme proto jednoduché motivy a tvary. Inspirovat se můžete našimi obrázky. Když je rytí hotové, poskládejte dům do kvádru, ohněte kolmo přídavky na švy, které potřete vteřinovým lepidlem a domek postupně slepte. Tato fáze práce vyžaduje trochu zručnosti a trpělivosti při lepení. Přeci jenom chvíli trvá, než lepidlo zaschne a fólie se pevně slepí k sobě. Nakonec uvnitř domku zapalte čajovou svíčičku a originální vánoční svícínek je hotový!


Obr. č. 4: tak vypadá hotový plášť domku před slepením
Obr. č. 5: ohneme hrany, domeček poskládáme a slepíme ve švech
Obr. č. 6: hotový svítící domeček


Kam dál?
Vykouzlete si doma letní atmosféru rychle a levně
Vyrobte si originální koše a bedýnky na ovoce a zeleninu
Ušijte si pytlíky na houby
Pletení z papíru

Máte další tipy na zajímavé, efektní a jednoduché vánoční dekorace? Podělte se o ně s ostatními ve fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Vánoce 2010, Vánoční dekorace pro šikovné ruce