velikost písma: A +/ A/ A -

Vypěstujte si jmelí sami

Autor: Hana Rašínová | komentářů: 0

Vlastnoručně vypěstované jmelí vám udělá velkou radost a má určitě i daleko větší moc. Zelené nebo zlaté větévky jmelí jsou tradičním symbolem vánoční pohody, klidu a lásky a přinášejí štěstí do nového roku.



Viscum album, jak pokřtil před 250 lety jmelí bílé botanik Carl von Linné, tvoří v korunách stromů velké kulovité trsy. Jsou zakořeněny v kůře větví, zčásti se však vyživují vlastními zelenými listy. Drobounké jednopohlavné květy vyrůstají v úžlabí větviček. Bílé bobule se podobají perlám a dozrávají právě v prosinci. Sběr jmelí není snadný a vyžaduje mimořádnou fyzickou zdatnost a obratnost, protože keříky rostou vysoko v korunách stromů.

U starogermánských a některých keltských kmenů bylo jmelí velmi váženou rostlinou. Vždy na Nový rok se shromáždili Druidové se svými kněžími v posvátném lese, v němž na dubu rostlo jmelí, aby přijali větvičku useknutou zlatým srpem. Ta jim měla po celý rok přinášet štěstí a spokojenost. Z této pověry se vytvořil obyčej a zlaté větévky jmelí jsou dodnes symbolem vánoční pohody a klidu a šťastného nového roku. Ve starověkém světě bylo jmelí zasvěceno bohyni lásky. Kdo nosil větvičku na krku, byl ochráněn před zlými duchy a strašidly. Nápoj ze jmelí zase chránil před jedy a všelijakými kouzly.

„Staří měli za to, že zapuzuje studenou zimnici, žloutenici, běhavku, všelijaké suchotiny, zření v životě a padoucnici. Předepisovali je proti křepčivosti (tanci svatého Víta), dušnosti křečné, mádře (hysterii), proti křečím z řezání zubů pochodícím, závrati, mrtvici, dně, ouplavici, zlaté žíle a nepravidelnému měsíčnímu květu.“

Větvičky jmelí obsahují alkaloidy, saponiny, třísloviny a další látky. Používá se jako močopudný a protikřečový prostředek a osvědčený lék proti krevnímu tlaku. Na sušení se nechávají jen konce větévek do 5–7 mm. Suší se umělým teplem do 40 °C a větvičky sesychají v poměru 3 : 1.



Po světě existuje kolem této rostliny spousta dalších mýtů, legend a pověr. Mnozí také věří, že jmelí má schopnost a moc zúrodňovat zahradu pomocí jemně nařezaných listů, nad kterými se pronese modlitba a pak se zasejí spolu se semeny. Také se traduje, že jmelí byl původně strom a kříž, na kterém byl ukřižován Kristus, byl z jeho dřeva. Strom pak hanbou seschl do malých keříků a proměnil se v rostlinu, která přináší všem dobro. Pod jmelím se od Vánoc do Nového roku mohl políbit muž se ženou v přítomnosti kohokoliv jiného. Zamilovaným párům má přinést štěstí a zajistit vzájemné okouzlení nejméně do příštích Vánoc.

Hostitelským rostlinám nepůsobí jmelí žádné škody. Zapouští pouze své kořeny do kmenů, aby se zásobilo vodou a živinami. Semena rozšiřují ptáci, kteří lepkavá semena odkládají spolu s trusem na větvičky dalších stromů.

Jmelí je také velmi oblíbenou rostlinou, ze které se vytvářejí různé květinové aranže, vazby a závěsné dekorace. Malou větvičkou jmelí si můžete ozdobit i prostírání slavnostní tabule. Jednoduchá krásná větvička s lístky a bílými bobulemi inspiruje často šikovné ruce k vyšívání či malování tohoto jednoduchého motivu na různá prostírání, svícínky, porcelánové nádobí a přáníčka. Pokud se líbí i vám, pusťte se s chutí do práce, abyste to ještě do Vánoc stihli.

Chcete si jmelí vypěstovat sami?
Pokud si chcete jmelí vypěstovat sami, musíte vědět, z jakého hostitelského stromu byla plodná větvička s bílými bobulkami utržena. Existuje asi 70 poddruhů jmelí, které jsou specializovány jen na zcela konkrétní druh dřevin. Jmelí z listnatých stromů si příliš nevybírá a roste dobře na jabloni, javoru, bříze, lísce, topolu, akátu, vrbě, jeřábu i hlohu. Jmelí z jehličnanů je trochu jiné. To, které vyrostlo na borovici, vyklíčí lépe na borovici, jmelí z jedle bude zase klíčit lépe na jedli.



Jmelí vysejete tak, že nejprve ostrým nožem na dvou až tříleté větvi naříznete kůru do tvaru písmene T nebo obrácené V. Potom vezmete bobulku jmelí mezi ukazováček a palec a lepkavý obsah i se semenem vymáčknete do rozevřeného zářezu nebo pod odchlípnutou kůru. Lepkavá dužnina zajistí dobré přichycení semen k podkladu. Výsev je nejlepší provádět za slunného zimního dne. Na zahradě můžete jmelí umístit i na větve keřů ptačího zobu. Pokud se jmelí uchytí, klíčí zpravidla už v následujícím roce. Zkuste si tedy vypěstovat sami své vlastní štěstí.

Kam dál?
Postup jak namnožit jehličnany řízky
Pěstujte kaktusy v paneláku nebo na zahradě
Vykouzlete si doma letní atmosféru rychle a levně

Máte další zajímavé tipy pro vánoční zahradničení? Podělte se o ně s ostatními ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Vánoce 2010, Vánoční dekorace pro šikovné ruce