velikost písma: A +/ A/ A -

Jak ustát rozvod?

Autor: Tereza Niesytová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Život s padesátkou nekončí, naopak nabízí výzvy, tvrdí PhDr. Jitka Douchová, rodinný a manželský poradce.



Je pravda, že stoupá rozvodovost manželství po více než dvaceti letech od sňatku?
Mohu to ze své praxe potvrdit, dříve to bývala spíše výjimka, dnes vnímám rozvod po 50 jako nový trend, který může souviset s mnoha životními okolnostmi. Neboli – život s padesátkou nekončí, naopak nabízí další výzvy. Ty se nemusí slučovat s přežíváním v dlouhodobě nevyhovujícím manželském vztahu, procházejícím chronickou krizí. Je možné se zase znovu nadechnout a osvobodit se od něčeho, co dlouhodobě nevyhovovalo.

Jak mají ustát tuto situaci ti z partnerů, kteří za rozvodem nestojí?
Rozvod po 50 je buď osvobozujícím rozhodnutím něco ukončit nebo velkou bolestnou ztrátou – pro toho, kdo je nedobrovolně opuštěn. Jak tomu čelit? Vzít to jako danost, která se v našem životě stala, která ale neznamená konec všeho. Každý konec umožňuje i nový začátek. A je na nás, jestli možnosti začátku dokážeme využít.

Jak berou rozvod muži a jak ženy?
Pro ženy, které mají na prvním místě rodinu a péči o ni, je nedobrovolný rozvod obrovský propad a ztráta všeho, co po celý dospělý život budovaly. Najednou mají prázdné ruce a zdánlivě žádné možnosti realizace. Jsou ve vzduchoprázdnu, cítí to jako velkou křivdu. Zcela dominantní je pocit osamělosti, bere jim sílu na hledání cesty dál. Mohou se z nich tak stát jak depresivní pacientky, tak zatrpklé stěžovatelky. Další uplatnění očekávají až v roli babičky, kdy budou moci opět naplnit stěžejní pečovatelskou roli.
Ale ženy, které se v životě opíraly a opírají o více pevných bodů, to mohou zvládat lépe. A to tím, že se začnou více věnovat jiným věcem, které zatím ležely tak trochu ladem. Mohou se začít více věnovat sobě, svým zájmům.

Co se týče opuštěných mužů, jejich pocity opět závisí na tom, jaký vedli život předtím, v manželství, jak moc byli závislými na své ženě, péči o sebe. Muži se mohou ocitat ve vzduchoprázdnu i jinak, než „jen“ emočně. A to i v provozním slova smyslu – pokud byli konzumenty domácího servisu své ženy (navařeno, napečeno, uklizeno, vypráno a vyžehleno, atd.), je to pro ně dvojnásobná samota. Obtížné je to zvlášť pro ty, kteří nemají žádné zájmy a přátele.

Čtěte také úvodní článek tématu Znovu na startovní čáře: rozvod po padesátce

Jaká je pravděpodobnost navázání nového vztahu?
Ve věku kolem padesátky jsou již při výběru partnera jiná kritéria, jsou svým způsobem svobodnější. Tím mám na mysli, že rozvedená žena již nehledá otce pro své děti. Hledá někoho, kdo bude přítel (ve smyslu kamarád), s kým si bude rozumět – zájmově, emočně, sexuálně.

Myslím, že je mýtus, že si muž v tomto věku vždy hledá výrazně mladší partnerku. Ve své praxi, ale i u svých přátel, se setkávám s tím, že okolo padesátky vznikají další partnerské svazky opět s vrstevnicemi. Kritériem nebývá věk a s ním související fyzická atraktivita. Kritéria jsou spíše dána více potřebou vzájemné rezonance, pohody.

V žádném věku není člověk imunní proti tomu, aby se zamiloval. Z mé zkušenosti bývají nejčastější platformou pro vznik nového vztahu v tomto věku buď dlouhodobě fungující party u lidí s podobnými zájmy, nebo kolegové v práci, často třídní srazy spolužáků po „x“ letech. Kromě uvedených možností pak výrazně dominují seznamky.

Ve čtvrtek si přečtěte příběh pětapadesátileté paní Magdy, která si prošla rozvodem

Jak se po rozvodu vyrovnávají lidé s ekonomickým propadem?
To je opravdu velmi individuální a záleží jak na majetku, který byl vytvořen v průběhu manželství a rovnosti majetkového vyrovnání, tak na příjmech v současnosti a potenciálu obou dvou. Problém nastává v otázce bydlení a pro jednoho z manželů ve ztrátě domova. Rozvod je vždy za všech okolností ekonomická ztráta, to je jasné.

Jací jsou dnešní postpadesátníci?
Bývají na vrcholu svých sil. Ale záleží samozřejmě hodně na jejich životním stylu, životní filozofii, na jejich hodnotovém žebříčku. Dnešní postpadesátníci, a to především ženy, vypadají úplně jinak, než tomu bylo před 20 a více lety. Pokud je člověk stále akční, má se rád, umí o sebe pečovat, má zájmy, je přitažlivý stále.

Častěji přicházejí s rozvodem ženy nebo muži?
Podle mých terapeutických zkušeností přicházejí častěji s ideou rozvodu překvapivě ženy. Začínají myslet více na sebe, své úkoly v rámci rodiny odvedly a jsou si vědomy toho, že mohou dosáhnout i někam výš. Ženy se k opuštění manželství snáze odhodlávají i bez existence dalšího vztahu.

Pro muže bývá častějším důvodem k odchodu právě fakt, že potkali někoho jiného. Umějí totiž z nespokojenosti v rámci manželství jinak více unikat do jiných seberealizačních sektorů. Může to být sport, partička v práci, jiný - mimomanželský vztah. Ale více tendují k udržení manželství, které berou jako základnu, přístav.

Přečtěte si také: Vyhořelé partnerství?

Pokud se přece jen muž rozhodne se svou manželkou rozvést a založit rodinu s mladší ženou, čeká ho spokojenější život?
Záleží na tom, jakou má kapacitu, jak moc stačí držet tempo s mladou ženou, která má spoustu požadavků, na něž již nebyl zvyklý. Většinou se od něj očekává, že bude držek krok v životním stylu, že bude otcem dětí, které mohou být o generaci mladší, než jeho děti z prvního manželství, očekává se materiální zabezpečení na úrovni, sexuální funkčnost, atd. Nebo se to třeba až v takové míře neočekává, ale očekává to od sebe on sám. Je to věc mužské ješitnosti a potřeby podávat výkony, držet krok, být dobrý.

Jak vnímá rozvod po padesátce naše společnost?
Vždy je rozchod manželů, žijících spolu dlouho, v tomto věku doprovázen pomyslným nebo reálným „nadzvihnutým obočím“ některých lidí zvenčí. Ať již se to týká nejbližších příbuzných, nebo dlouholetých přátel. V souvislosti s tím vzniká i mnoho dalších následných problémů:
Jak rozvod obhájit?
Jak se bránit otázkám, nepochopení, někdy nepřijetí daného faktu?
Jak to zvládnout s těmi, kteří nás stále brali jako nerozlučnou dvojici?
Jak vyřešit kontakty s přáteli a rodinou, kteří nás brali oba, ale nyní se musí přidat na stranu jednoho?

PhDr. Jitka Douchová od roku 1982 pracuje jako rodinný a manželský poradce. V Praze vede privátní rodinnou poradnu. Je lektorka mnoha kurzů. Více najdete na www.jaknavztahy.cz.

Kam dál?
Jak získat zpět ztracené sebevědomí
Kam zase „kouká“?
Syndrom prázdného hnízda aneb odchod dětí z domova
Naši „mladí“ se rozvádějí
Co když „dědka“ chytne druhá míza?
Oddělené ložnice mohou váš vztah posílit – nevěříte?

Diskutujte s ostatními čtenáři na téma rozvod po padesátce v diskuzním fóru nebo pod článkem.

Trpíte na křečové žíly případně otoky dolních končetin? Které činnosti vaše nohy nejvíce namáhají? Jak o své nohy pečujete a jak se jim snažíte ulevit? Diskutujte s ostatními čtenáři na toto téma ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne