velikost písma: A +/ A/ A -

Znovu na startovní čáře: rozvod po padesátce

Autor: Tereza Niesytová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Dříve byl rozvod po padesátce spíše výjimkou, v dnešní době se o něm mluví jako o novodobém trendu. Souvisí s potřebou žít konečně život podle svých představ.

Rozvod po padesátce může znamenat pro jednoho krok k novému začátku, pro druhého bolestnou křivdu a pocit selhání. Záleží na důvodu rozpadu manželství a co rozvodu předcházelo: byla příčinou rozhodnutí dlouholetá krize, nebo impuls přišel náhle.

Příběh Magdy
Pětapadesátiletá Magda si brala svého muže před dvaceti lety z velké lásky, ale časem se jejich vztah hodně změnil. V manželství byla delší dobu nespokojená, protože citově strádala. Vše se umocnilo, když se z rodného hnízda odstěhovala jejich jediná dcera. Magda se snažila manželovi vysvětlit, co jí chybí, ale bohužel marně - nezajímalo ho to. Aby úplně nezahořkla, začala navštěvovat semináře osobního rozvoje, které jí zvýšily sebevědomí. Tato setkání pro ni byla vždycky útěkem do světa, kde mohla mluvit o svých pocitech. Na nich si uvědomila, že chce od života víc a rozhodla se rozvést. „Největší intimita s manželem byla sledování televize. Už jsme si neměli co říct. Naše soužití mě ubíjelo, cítila jsem, že pokud neodejdu, utrápím se.“

Celý příběh paní Magdy čtěte na našem webu ve čtvrtek.

Pro koho je rozvod snazší?
„Rozvody u žen bývají iniciovány především kvůli nespokojenosti v manželství. U mužů to bývá novým partnerským vztahem. Ale nelze to paušalizovat.“ Objasňuje psycholožka a odbornice na partnerské vztahy Jitka Douchová. Rozvody navádějí k tomu, abychom srovnávali, pro koho z manželství je to snazší. Jestli pro muže, kteří neumějí být dlouhodobě „sami“, a tak snadněji navážou novou známost. Nebo pro ženy, které jsou svým věkem a tím, že už nejsou připoutány k rodině, svobodnější a netouží po závazném vztahu, což mužům imponuje.

Statistika rozvodovosti:
- Česká republika má nejvyšší rozvodovost v EU.
- V ČR se rozpadne 48 procent manželství.
- Podle údajů Českého statistického úřadu podávají dvě třetiny žádostí o rozvod ženy.
- Nejčastějším důvodem rozvodu po padesátce ze strany mužů je nedostatek zájmu o sex ze strany manželky.
- Nejčastějším důvodem z pohledu žen je nedostatek citu a porozumění.
- Téměř třicet procent rozvádějících tvrdilo, že už je v manželství nic nedrželo.
- Dvacet procent uvedlo, že se rozvedli kvůli neschopnosti partnera řešit problémy.
- Deset procent párů už si společně nemělo ve vztahu co říci.
- Pět procent manželství se rozvedlo, až když jim dorostly dět.


Zítra čtěte: rozhovor s psycholožkou Jitkou Douchovou na téma Jak přežít rozvod

Čtvrtina rozváděných párů je starší padesáti let
V České republice se rozvádí každé druhé manželství. V loňském roce se většinou rozváděla manželství, která trvala méně než 5 let, čtvrtinu všech rozvedených tvořily páry, které se rozhodly ukončit manželství po více než dvaceti letech. Přestože je rozvod běžnou záležitostí, stále proti němu existují ve společnosti předsudky a je vnímán negativně. Z reakcí na internetu je patrné, že lidé preferují žít naplno i v pozdějším věku. Nechtějí setrvávat ve stereotypním manželství, jsou otevřeni novému, nechtějí spolu zůstávat jen kvůli dětem. Mnozí rozvedení manželé spolu vycházejí lépe, než za společného soužití. „Padesátka je docela zlomové období, půlstoletí života máme za sebou, ale ještě nás toho hodně čeká. Nemusíme se již tolik ohlížet na děti a jejich potřeby, na naši představu o životním závazku zachovat jim úplnou rodinu. Děti jsou dospělé, opustily ve většině případů „rodinné hnízdo“. Býváme zralejší a moudřejší a umíme porozumět více tomu, které priority jsou podstatné pro pohodový vztah,“ říká psycholožka Jitka Douchová.

Rozvod je bolestný, ale často přináší úlevu
Ovšem nechceme rozvod zlehčovat. Je to jedna z nejvíce stresujících životních situací. Podle statistik se řadí z hlediska psychické zátěže na druhé místo po úmrtí blízkého člověka. Rozvod je velmi bolestivý pro obě strany. Především pak pro ty, kteří se náhle ocitnou opuštěni. Je to také změna v ekonomické stránce života, protože jeden z partnerů přichází o domov. Je deprimující hledat si domov nový, zvláště po tolika letech soužití, kdy si člověk není jistý a má obavy z toho, jak celou situaci přijme rodina, přátelé i okolí. Odborníci se shodují, že vzpamatovat se z rozvodu trvá průměrně dva roky. U někoho méně a u jiného déle, to záleží na okolnostech, které k rozvodu vedly, a jaký je mezi rozvádějícími se partnery vztah.

Přečtěte si také: Senioři jsou často spokojeni, trápí je ale finance či zdraví

Tipy a rady, jak přežít rozvod:
- svěřte se terapeutovi
- neuzavírejte se do sebelítosti, stesků a stížností
- v případě depresí pomohou dočasně antidepresiva
- berte rozvod jako výzvu pro nový začátek
- rozvod je důvod pro obnovení starých vztahů, zálib a hlavně seberealizaci
- pokud máte nového partnera, nesrovnávejte ho s expartnerem


„Hlavním úkolem je pokusit se rozvod přijmout jako fakt. Často je nesmírně užitečné mít svého psychoterapeuta, který nabídne nové možnosti v životě. Protože každý konec znamená i nový začátek, je na nás, jestli možnosti začátku dokážeme využít,“ zakončuje téma PhDr. Jitka Douchová.

Odborná spolupráce PhDr. Jitka Douchová, psycholožka, v Praze vede soukromou manželskou poradnu a rodinné kurzy www.jaknavztahy.cz

Kam dál?
Jak se vyrovnat se ztrátou blízké osoby?
Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé
Menopauza: dá se s tím žít

Diskutujte s ostatními čtenáři na téma rozvod po padesátce v diskuzním fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne