velikost písma: A +/ A/ A -

Projekt výstavby levných bytů i pro seniory

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Jeden z pražských domů je pro experta na bydlení Františka Beneše vzorem k výstavbě cenově dostupných bytů.

Panelový dům na pražském Jihozápadním městě posloužil stínovému ministrovi pro místní rozvoj a bývalému poslanci Františku Benešovi coby vzor pro projektovou dokumentaci k výstavbě nových cenově dostupných bytů, vhodných také pro seniory.

Podle jeho slov by mohl být dům postaven z různých materiálů – monolitů, lehkých materiálů či cihel. „Z panelů už asi těžko, v panelárnách nejsou jeřáby a panely tedy nelze zdvihat,“ řekl F. Beneš.

V rámci projektu je prý k dispozici i seznam firem, které by mohly v bytech stavět stropy. Mohly by to být byty malé, ale po drobných úpravách i dvougenerační. Projekt prý obsahuje veškeré náležitosti, včetně povolení výstavby. Stavební náklady na výstavbu domu by neměly překročit 22 tisíc korun na metr čtvereční. Od toho by se odvíjela cena jednotlivých bytů.

Přečtěte si také: Slaměné obrození

Investorem výstavby by podle F. Beneše mohlo být třeba stavební bytové družstvo nebo společenství vlastníků bytových jednotek. Tímto způsobem by bylo podle něj možné postavit až 2 tisíce bytů ročně. „Vím, že v Praze a jejím okolí je volných plno jiných nových bytů. Kdo z mladých lidí nebo rodin si ale může dovolit zadlužit se a koupit si byt za cenu třeba 40 až 60 tisíc korun za metr čtvereční?“ dodal Beneš.

Přečtěte si také: Ideální „startovací“ byty pro vaše děti

Nové byty by se vyplatily i seniorům, kteří by mohli prodat své dosavadní byty, pokud je mají ve vlastnictví, pořídit si byt levnější právě v modelovém domě a z uspořených peněz užívat penze, nebo přestoupit z méně výhodného družstva.

Přečtěte si také: Stěhujeme se z většího do menšího

Co není, může brzy být. O projekt je prý už nyní zájem například ve Středočeském kraji. F. Beneš řekl, že konkrétněji o něm bude hovořit později.

Kam dál?
Bydlení v „cizím“ - má své výhody i nevýhody
Od roku 2011 a 2013 výrazně vzrostou obecní nájmy
Deregulace nájmů ztrpčuje seniorům život
Dvojí odhad cen nemovitostí
Nový dům nebo rekonstrukce starého
Dům na klíč za cenu bytu? Zapomeňte!
10 důvodů, proč bydlet v paneláku

Dali byste ve stáří přednost bydlení ve speciálním komplexu pro seniory, kde je možné využívat sociální služby, nebo preferujete bydlení v domově pro seniory? Věříte, že se o vás v pokročilém věku bude schopna postarat vaše rodina? Diskutujte s ostatními na toto téma ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.