velikost písma: A +/ A/ A -

Příběh alergika: Jiřina Kropáčová, 42 let

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Alergie se u mne poprvé projevila s příchodem puberty. Lékaři mi později vysvětlili, že se alergie může aktivovat, ale také ustoupit právě v obdobích, kdy tělo prochází významnou změnou.

Projevovala se klasicky rýmou, dušností a především neustále plným nosem. V sezóně, kdy se u mne alergie poprvé objevila, jsem dostala léky pro zmírnění příznaků. Musím říct, že tato doba byla jedna z nejhorších, protože se k alergickým příznakům přidaly i psychické potíže, které můj stav podstatně zhoršily.

Po několika sezónách strávených v alergickém pekle jsem změnila lékaře a začala pravidelně docházet ke specialistovi, alergo-imunologovi, který mne otestoval (říká se tomu prick test). Znamenalo to asi 12 jehliček na vnitřní stranu předloktí, na které kůže méně nebo více reagovala. Citlivost se projevila především na pyly trav, prach a domácí zvířata. Začala jsem tedy pravidelně docházet na vakcíny.

Čtěte první článek k tématu: Trápení s alergií pomůže ukončit nový způsob léčby

Každých 14 až 21 dní jsem ráno stála v řadě dětí a čekala na svou jehličku. Nebylo to nic bolestivého, ale jehla jako taková je docela stresor sám o sobě. Nicméně léčba zabírala. Léto bylo mnohem lepší. Válela jsem sudy po louce, na což bych předtím ani nepomyslela. Na podzim jsem opět stála pravidelně ráno ve frontě na injekci.

Jenže přišlo gymnázium a dojíždění začalo být poměrně časově náročné. Lékařka mi tedy předepsala kapky pod jazyk. Zaradovala jsem se. Ke kapičkám jsem dostala také rozpis – pondělí 18 kapek, středa 10 kapek z lahvičky 1. pondělí 12 kapek, úterý 10 kapek, středa – nic, pátek 13 kapek z lahvičky 2. No, bylo to hodně náročné, ale než jsem gymnázium dokončila, terapie zabrala natolik, že jsem už nemusela užívat nic.

Pomohla mi tedy hlavně prevence a jsem si jistá, že s pokrokem medicíny už to současní alergici mají ještě snazší, než jsem to měla já.

Odpovědi pana profesora Špičáka na otázky o alergii a novém léku čtěte zde.

Zpovědi a příběhy lidí z dalších TÝDENNÍCH TÉMAT:
Stojí za to cvičit, říká návštěvník kurzu procvičování paměti
Menopauza: dá se s tím žít
Kateřina i Táňa přišly o své nejbližší – jak zvládly trauma?
Paní před důchodem pomohl outplacement
Jak se žije v domově pro seniory podle paní Boženy

Měli jste někdy v životě alergickou reakci, byť přechodně? Na jaké alergeny reaguje váš organismus nejhůře? Jaký druh léčby vám pomáhá alergii zmírnit? Diskutujte na téma alergie ve fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne