velikost písma: A +/ A/ A -

Trápení s alergií pomůže ukončit nový způsob léčby

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Alergie v současnosti trápí více než třetinu lidí na celém světě. Lékaři předpokládají, že v roce 2015 to bude už polovina. Nelze se tedy divit, že Světová zdravotnická organizace řadí alergii mezi chronickými chorobami na 4. místo.

Alergickou rýmou, ať už v sezóně pylů nebo mimo sezonu, trpí v České republice téměř pětina populace, což není zanedbatelné množství. Další tisíce lidí svoji nemoc podceňují, léčí nebo jenom tlumí příznaky anebo se neléčí vůbec.

Zatímco většina lidí vnímá látky z prostředí bez problémů, alergici s problémy velkými. Nejčastěji pacienti reagují na inhalační alergeny, tedy pyly trav, bylin a stromů, také plísně, roztoče nebo srst domácích zvířat, dále pak na potravinové alergeny nebo hmyzí jed. Prof. MUDr. Václav Špičák upozorňuje, že v rodinách alergiků citlivých na plísně a roztoče by rozhodně neměly mít na podlahách koberce a v oknech závěsy, všude tam jsou totiž roztoči dobře zabydlení. Stejně tak ve škole výuka na koberci může dítěti alergickému na prach a roztoče nemoc výrazně zhoršit.

Odpovědi pana profesora Špičáka na otázky o alergii a novém léku si můžete přečíst na našem webu v úterý.

Pylová sezóna je očistec
Pacienti s pylovou alergií nenávidí jaro a léto, znamenají pro ně velké potíže. Zánět sliznice nosu, což přináší neustále ucpaný nos, opakované a nezadržitelné kýchání, svědění nosu i patra a nekončící rýma. K tomu se ještě často přidruží zánět očních spojivek se slzením a otoky víček. Mnohdy je zdravotní komplikací pylového alergika červená a svědící pokožka. Člověk tedy vypadá jako oteklá bambule, zlepšení stavu v nedohlednu. Psychické pohodě to jistě nepřidá a zatímco by se měl radovat z krásných prosluněných dní, nejraději by se nechal zavřít do nějaké temné a chladné komory.

Přečtěte si také: Pozor na letní virózy

„Alergie se u mě projevovala klasicky rýmou, dušností a především neustále plným nosem. Musím říct, že tato doba byla jedna z nejhorších, protože se k alergickým příznakům přidaly i psychické příznaky, které můj stav podstatně zhoršily. Po několika sezónách strávených v alergickém pekle jsem změnila lékaře a začala jsem pravidelně docházet ke specialistovi, alergo-imunologovi, který mne otestoval (říká se tomu prick test). Znamenalo to asi 12 jehliček na vnitřní stranu předloktí, na které kůže méně nebo více reagovala. Citlivost se projevila především na pyly trav, prach a domácí zvířata,“ svěřila se nám se svým příběhem paní Jiřina Kropáčková. Celý její příběh alergika si můžete přečíst na našem webu ve čtvrtek.

Přečtěte si také: Je chrápání další civilizační choroba?

Jak alergii čelit
Doporučení „zamezit styku s alergenem“ pozbývá smyslu a je jen výkřikem do tmy. Ve skutečnosti znamená opravdu nikam nechodit a zavřít se někde v bezprašném prostředí. To ale není prakticky možné.

K základním léčebným postupům alergie na pyl patří užívání tak zvaných pylových léků, jsou to nosní spreje, tablety nebo sirupy. Příznaky se zmírní, ale příčina se neléčí. Navíc tyto prostředky působí pouze v době, kdy je pacient užívá. Ptejme se tedy po účinné léčbě. Existuje, je to alergenová imunoterapie. Pacient dostává samotný alergen a organizmus si na látku postupně zvyká. Cílem je odstranění příznaků alergie.

Přečtěte si také: Už jste vyzkoušeli solnou jeskyni?

Léčba alergenovou imunoterapií probíhá buď injekčně nebo pomocí kapek pod jazyk anebo prostřednictvím tablet taktéž podávaných pod jazyk. A právě tato tabletová forma je u nás naprostá novinka. A profit pacienta? Jednoznačná úleva od alergických reakcí a léčba s dlouhodobým efektem. Trpíte-li alergií, zeptejte se na tuto novinku v léčbě alergie svého lékaře.

Kam dál?
Vítězství v léčbě diabetu?
Melatonin - záchrana pro nespavce
Správnou hygienou proti nákaze
10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy
Celiakie a výživa
Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?
Zelená lékárna na drobná poranění
Malý průvodce tradiční přípravou bylin

Měli jste někdy v životě alergickou reakci, byť přechodně? Na jaké alergeny reaguje váš organismus nejhůře? Jaký druh léčby vám pomáhá alergii zmírnit? Diskutujte na téma alergie ve fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne