velikost písma: A +/ A/ A -

Jak hledat na webu ověřené informace o lécích a lékárnách?

Autor: Adéla Stolaříková | komentářů: 1

Zajímají Vás veškeré užitečné informace o lécích, ale nevíte, jak a kde je hledat? Chcete si ověřit, zda existuje více variant léků s účinnou látkou, kterou užíváte? Přinášíme vám zajímavé a užitečné informace a rady z této oblasti.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) připravil přehledný informační portál pro veřejnost plný zajímavých údajů o více než 8 000 léčivých přípravcích, jež lékárníci nabízejí a prodávají ve svých lékárnách. Díky tomu si teď z pohodlí domova můžete sami zjistit veškeré informace, ke kterým jste dříve jako pacienti neměli jednoduše přes internet přístup. Podrobně si pročíst informace o přípravku a dozvědět se více o lékárnách, registrovaných léčivech či odborných tématech, výzkumu, padělcích a dalších důležitých informacích.

V sekci „Léky“ najdete informace o jednotlivých léčivých přípravcích, které si vyhledáte buď podle jejich názvu anebo obsažené účinné látky. Do zobrazeného pole stačí vložit jméno léčivého přípravku nebo účinné látky, o kterých se chcete dozvědět více, a spustit vyhledávání. Chcete-li hledat podle dalších kritérií, můžete si je jednoduše zvolit v nabídce pokročilého vyhledávání. V části databáze věnované volně prodejným léčivům můžete vyhledávat dokonce i podle konkrétních zdravotních obtíží (např. chřipka a nachlazení, migréna, léčba oparů atp.). Ve výsledcích pak kliknete na název konkrétního léku a dostanete se k detailním informacím o něm. Dozvíte se mimo jiné, zda se jedná o tablety, mast či čípky či jinou lékovou formu, jak se přípravek podává, zdali je volně prodejný anebo je jeho výdej vázán na předpis a dokonce jaká je orientační cena u léčiv hrazených ze zdravotního pojištění. Také zde vždy naleznete text příbalové informace k zakoupeným lékům.

Více informací o lécích, jejich nežádoucích účíncích a radách, jak je správně užívat, naleznete v článcích:
S léky bez receptu zacházejte opatrně
Chraňte sebe i druhé před nežádoucími účinky léků
Nebezpečné léky pro starší a pokročilé

Pokud jste se již seznámili s přípravkem, který vám byl předepsán, a chcete zjistit nejbližší lékárnu ve vašem okolí, stačí přejít do sekce „Lékárny“ a vyhledat si tu svoji. V databázi lze nalézt informace o více než 2 600 lékárnách, jejichž provoz schválil právě SÚKL. Databáze lékáren zahrnuje kompletní seznam lékáren v České republice, kterým bylo vydáno osvědčení pro činnost lékárny. Tato databáze je denně aktualizována a zahrnuje i změny hlášené jejich provozovateli. Lékárny jsou roztříděny podle regionů a seřazeny abecedně podle jednotlivých měst. Údaje o lékárně obsahují její kód, název, typ, adresu, telefon, e-mail a jméno vedoucího lékárníka, popřípadě je zde uvedena poznámka k pracovní době. Můžete si také ověřit, zda má lékárna povolený internetový prodej.

Více na: www.leky.sukl.cz

Kam dál?
Elektronická knížka zdravotní, a Váš „život“ v ní
Elektronický podpis – šikovný, ale složitý
Zelená lékárna na drobná poranění
Jak na nemoci: domácí první pomoc
Malý průvodce tradiční přípravou bylin
Aromaterapie - léčba vůní
Pokrok v léčbě bolesti

Museli jste někdy v životě přestat brát léky pro jejich nežádoucí účinky? Věděli jste, že máte možnost tyto nežádoucí účinky hlásit i někomu jinému, než svému ošetřujícímu lékaři? Setkáte-li s nežádoucími účinky léků příště, ohlásíte to? Pište nám svoje názory do fóra nebo rovnou pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.