velikost písma: A +/ A/ A -

Co si dáte, chásko? Aneb středověk na vlastní kůži

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Sotva překročíte práh, šenkýř na vás hlasitě povykuje a šenkýřka vám bez zábran tyká. Usadíte se, pod nohama vám šustí sláma, krčmář bouchne do stolu a zvesela zahlaholí: „Tak co si dáte, chásko?!" Případně holoto nebo loupežníci… Ničemu se nedivte se, jste totiž ve středověku!



Dětenice leží v jižní části okresu Jičín a jihovýchodní části Českého ráje. K dětenickému zámku, který dnes patří soukromým majitelům, přiléhá pivovar se středověkou krčmou. A právě ta je cílem návštěvníků, kteří se neobávají obhroublejších způsobů obsluhy, ani drsné staročeské mluvy. Kdo do krčmy zavítá, užije si neobvyklé zábavy a nají a napije se dosyta. Překročíte práh a z jasného dne se ocitnete v příšeří. Všude hoří spousty svíček, vždyť ve středověku to jinak nebylo.

Pochutnávají si chudí pocestní i zazobanci
„Pozdrav pánbůh, chásko, co si dáte k žrádlu? A co budete chlastat?“ V Dětenicích se nejí, ale „žere“, nepije, ale „chlastá“. A při placení po vás nebude nikdo chtít peníze, ale „zlaťáky“. Personál ve stylovém oblečení pobíhá mezi stoly a překvapený návštěvník možná trochu žasne. Na otevřeném ohništi prskají pekoucí se středověké speciality, „chudí pocestní i zazobanci“ s chutí porcují ohromné porce rukama a přikusují z bochníku chleba, půllitry s pivem do sebe s třeskem narážejí. Kdo je tu poprvé a neví, do čeho jde, může být trochu zaskočen. Ale stejně jako oči přivyknou zdejšímu příšeří i člověk si rychle zvykne, že je zkrátka na návštěvě v jiném světě. A po chvíli se s překvapením přistihne, jak rychle si na zdejší atmosféru zvyká, jak se dokáže přizpůsobit, zapomenout na starosti všedních dnů a úplně jednoduše a obyčejně si užívá.

Přečtěte si také: Za atmosférou středověku

Co takhle půlku uhranutý svině?
Nečekejte tu žádné steaky se zapečenou broskví, hranolky ani tatarku. A po příborech nepátrejte, bylo by to zbytečné. Jí se tady rukama a ať název pokrmu zní jakkoliv nezvykle, pochutnáte si. Maso připravené na ohni, opečené palice kukuřice, různé pečené placky, to všechno na jednom talíři a bochník chleba k tomu. Točí se tu zdejší Dětenické pivo z vlastního pivovaru, světlé i tmavé!



Přečtěte si také: Čejkovický odkaz Templářů stále žije

Hadi, břišní tanečnice, kejklíři
Kromě neděle a pondělí krčma nabízí unikátní středověký program. Na stolech tancují břišní tanečnice za doprovodu dobové hudby, ale pozor! Žádné CD, do bubnu bijí a na nástroje vyhrávají středověcí hudebníci! O zábavu se stará fakír s živým hadem, kejklíři, žebráci a žebračky, čarodějnice i vymítači ďáblů.



Přečtěte si také: Zašlá sláva Efesu

Dětenická krčma má otevřeno v neděli a v pondělí od 11 – 22 hod., od úterka do soboty od 11 – 23 hod. Středověké večery s programem se konají kromě neděle a pondělí každý den a ačkoliv kapacita krčmy je kolem 700 osob, na pátek a sobotu je dobré si zarezervovat místa včas na telefonním čísle: +420493599142.

Kam dál?
Zámek se silným příběhem
Neprávem opomíjený hradNa Okoř je cesta jako žádná ze sta
Perla jižních Čech - Český Krumlov
Zapomenuté skvosty: Štolmíř - kostel sv. Havla
Zapomenuté skvosty: Starkoč - kostel Nanebevzetí Panny Marie
Jarní gurmánské výlety po FranciiSlaměné obrození
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.