velikost písma: A +/ A/ A -

Oddělené ložnice mohou váš vztah posílit – nevěříte?

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

V českých podmínkách si jen stěží připouštíme, že by oddělená ložnice – symbol neshod a partnerské nepohody – mohla náš vztah paradoxně posílit. V zahraničí je to přitom dlouhodobý trend, jehož předností využívají nejen senioři ale dokonce i mladé páry!

Co s pokojem, který zbyde po odrostlých dětech?
Paní Gabriela se na diskuzním fóru o společném bydlení vyjadřuje zcela jasně – představa oddělených ložnic, se kterou nyní přišel její „vychytralý“ manžel, je pro ni katastrofální. Před třemi měsíci se ze společné domácnosti odstěhoval čerstvě odpromovaný syn a nad využitím jeho pokoje zůstal viset otazník. Paní Gabriele by možná nevadilo využití nového místa coby „odkládací místnosti“, smířit se hodlá i s pokojem pro hosty. Ve skutečnosti se jí ale do žádných velkých úprav dětského pokojíčku nechce – co kdyby se syn vrátil ze svého vztahu s nepořízenou? Kam by – chudák – složil hlavu?

Její manžel má o využití místnosti ve středně velkém pražském bytě své představy. Jeho žena si už léta stěžuje na jeho neustálé chrápání a brzké vstávání, které ruší její lehké spaní. Možná by rád uklidil z manželčina dosahu i svou sbírku miniatur a nakonec i své ošacení, které by tak rád nechával jen volně ležet bez následných výčitek a dlouhého lamentování na téma „manželka služkou“. Gabriela však v jeho plánu spatřuje úhybný manévr, kterým by se po odchodu syna mohli manželé ještě více odcizit. Pro ženy je totiž představa zdi, která dělí je a jejich milované, vnímána jako překážka, pro muže představuje mnohem méně barikádu a mnohem více závěs umožňující soukromí a intimitu. Proto také ženy kralují ve „společných místnostech“ – zařizují kuchyně či obývací pokoje, muži se uzavírají do dílen, garáží a podkrovních „trucoven“.

Přečtěte si také: Vyhořelé partnerství?

Kompromisní řešení? Zachovejte ložnici s dvojpostelí a zřiďte pracovnu s jednolůžkem
Neochota k vyzkoušení oddělených ložnic, nejde-li o jednu z posledních možností, jak se pokusit oživit skomírající vztah, je v naší tradici hluboce zakořeněna. Ta totiž propojuje sex a lásku (sdílení). Místnost se společným ložem je pak vnímána jako ta, která nejsilněji utužuje partnerský vztah. Oddělená ložnice je u nás navíc stále vnímána jako signál tiché a rozhádané domácnosti. Západní kultura v čele se Spojenými státy už nové trendy bydlení se starými mytologickými schématy nespojuje.
Partnerské soužití funguje lépe tam, kde se oba členové domácnosti dosyta vyspí a kde mají vedle společných místností i své soukromí. Vztahy pak utužují ve společném obývacím pokoji nebo třeba v kuchyni. Toto řešení ale není vhodné pro ty páry, z nichž jeden s ním zásadně z jakýchkoliv důvodů nesouhlasí. Tedy pokud se chce pouze jeden z páru „trhnout“ (muži) nebo pokud chce dokonce svého partnera za něco vytrestat (ženy).

Přečtěte si také: Nemáte sex? Nevadí

Odděleně spí i čerstvě zamilovaní či mladí rodiče – kvůli soukromí i nočnímu pláči
Oddělené ložnice doporučují psychologové vyzkoušet nejen starším manželům, ale i mladým nesezdaným partnerům nebo mladým rodičům. Mladí lidé, kteří se rozhodnou po několika měsících či letech vztahu pro společnou domácnost, bývají stále častěji nepříjemně překvapeni každodenní realitou. Kompromisů a velkorysosti je schopen málokdo a páry se hádají o odstín nábytku, rozčlenění prací i povinnosti toho druhého. Přitom by stačilo jednoduché – sloučit dohromady dvě malé samostatné bytové jednotky. Oddělené ložnice jsou doporučovány i mladým maminkám a tatínkům. Starost o potomka je sice záležitost obou rodičů, pokud se ale každý večer nevyspí ani jeden z nich, může se původní představa poklidné rodinky rozplynout jako sladký spánek, do kterého jsme alespoň na pár minut právě upadli.

Přečtěte si také: Znovu nastolená blízkost

Proti
•  Vaši přátelé vás v dobré víře mohou tak usilovně „nahlodávat“, až sami uvěříte, že nějaký problém skutečně máte.
•  Po hádce nečekejte „náhodné“ doteky pod peřinou.
•  Může se stát, že se introvertní partner ještě více uzavře do sebe a společné chvilky se bude snažit minimalizovat. V tomto případě je na místě praktická domluva nebo pomoc manželské poradny.

Pro
•  Díky znovu nabyté intimitě si brzy začnete připadat vzácnější.
•  Oba se královsky vyspíte podle svých představ – kdy chcete a jak chcete.
•  Ve vlastní místnosti se můžete zcela uvolnit. Beztrestně se můžete po nocích dívat na „stupidní seriál“ nebo hrát „přiblblou hru“ po internetu.
•  V případě nemoci můžete nemocného navštěvovat s čajem, vyvářet společné ložní prádlo ale nemusíte.

Kam dál?
Je chrápání další civilizační choroba?
NASA vymyslela línou matraci
Syndrom prázdného hnízda aneb odchod dětí z domova
Sex ve stáří - typy a triky, které pomáhají
Perlová, zlatá a diamantová svatba – jak ji oslavit?
Jak muži snášejí, když jejich partnerka stárne
Věkový rozdíl partnerů
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.