velikost písma: A +/ A/ A -

Stojí za to cvičit, říká návštěvník kurzu procvičování paměti

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 6

TÉMA TÝDNE: Jaké to je navštěvovat kurzy, kde si trénujete mozek? Co se tam učí a je to k něčemu? Přestanete po aplikování speciálních cviků zapomínat? To vše nám prozradil návštěvník těchto kurzů.

Čtyřiapadesátiletý Jaroslav Beránek procvičuje na kurzech svoji paměť už přes tři roky. Je z Ledče nad Sázavou a kurzy navštěvuje v Havlíčkově Brodě a v Jihlavě. „Cvičím paměť celý život jako každý člověk, jenom teď snad trochu efektivněji,“ říká.

Pan Beránek je silně slabozraký. Navštěvuje jak speciální kurz věnovaný nevidomým, tak běžný kurz „Nedovolte mozku stárnout“. „Když jsem navštěvoval svůj první kurz, měl jsem problémy při různých cvičeních, která využívala především práci s informacemi promítanými na plátno,“ popisuje. Nenechal se ale odradit. „Letos jsem se opět na kurz paměti přihlásil, abych si ověřil možnost použití pomůcky přenosná kamerová lupa, a nyní jsem spokojen, protože prakticky proti ostatním účastníkům kurzu nemám omezení. Jiná situace je samozřejmě v SONS (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých – pozn. red.) Jihlava, kde má cvičící paní Vejsadová program speciálně připravený pro slabozraké a nevidomé,“ míní.

Kurzy si pan Beránek pochvaluje: „Návštěva kurzů má pro mne velký význam, neboť mě učí pracovat s mojí pamětí, lépe řečeno s mým zapomínáním. Každý mozek zapomíná, protože se tím brání velkému nárůstu informací. Tyto kurzy mě především učí, jak s tím pracovat a jak pracovat s informacemi, abychom si je vybavili, když je právě potřebujeme,“ říká absolvent kurzu, který zároveň uznává, že to není jednoduchá cesta, ovšem jiná ke zlepšení „pamatováka“ nevede. „Nejde o žádnou zázračnou metodu proti zapomínání, ale o nacvičení způsobu, jak zlepšovat ukládání informací v našem mozku, abychom je mohli použít, když to potřebujeme. Jisté zlepšení na sobě již pozoruji, zejména při začátku nového kurzu jsem u prvních testů neměl špatné výsledky, což mě potěšilo,“ dodává.

Čtěte jak cvičit paměť : Mozková rozcvička zabrání zapomínání

A myslíte si, že pan Beránek už nezapomíná? „Zapomínal jsem před absolvováním kurzů a mám ten pocit i nyní. Kurz nás neučí nezapomínat, ale efektivně pracovat s ukládáním informací v našem mozku tak, abychom je měli k dispozici. Dosáhneme toho jen správnou technikou ukládání nových informací a především neustálou prací s těmito informacemi,“ uvádí na pravou míru.

Vstup do diskuze zde.

Trénovat paměť se dá také poezií. „Nejvíce mne baví cvičení s pomocí poezie J. Slívy, kde si procvičujeme nejen paměť, ale prohlubujeme si i slovní zásobu a hrajeme si se slovy spolu s básníkem. Mimo kurz pracuji zejména s trénováním své paměti na zapamatování jmen, s čímž mám asi nejvíce problémů, ale pracuji na tom, aby se to zlepšilo,“ říká pan Beránek.

Kurzy na procvičování mozkových závitů jsou hodně navštěvované a řada lidí se do nich kvůli omezené kapacitě nedostane. Dobrá zpráva je, že pořadatelů takových kurzů přibývá.

„Stojí za to cvičit, i když třeba výsledky nejsou na první pohled hned vidět,“ dodává všem odvahu Jaroslav Beránek.

Čtěte rozhovor s Janou Vejsadovou, trenérkou mozkového joggingu: Proč zapomínáme? Příčin je mnoho!

Tip Jaroslava Beránka na zajímavé paměťové cvičení

Zapamatujte si číslo 203205485031820239060901580981.

Těžké, že? Dáme vám radu: Rozdělte si celé dlouhé číslo do jednotlivých kratších úseků, a to za pomoci příběhu:

V roce 1920 žila v Havlíčkově Brodě v čísle 320 rodina, která měla 5 členů, paní bylo 48 let, pánovi 50 let a měli 3 děti, 18letou dceru, 20letou dceru a 23letého syna, nejmladší dcera byla hezká a měla míry MISS 90-60-90, paní už byla v letech, takže přibrala 15 kg a nyní vážila 80 kg, pán vážil 98 kg a bylo mu to jedno (1).

Když si příběh párkrát zopakujete, tak zjistíte, že vlastně to hrozné číslo umíte a nakonec pak ani ten příběh už nepotřebujete. A tak se dá pracovat s jakýmkoliv číslem.


Kam dál?
Znáte ráčkové věty – palindromy?To je ta moje skleróza
Hudba stimuluje mozek a zpomaluje stárnutí
Trénujeme paměť
Ginkgo probouzí paměť

Řada z vás v naší anketě odpověděla, že by se o trénování paměti chtěla dozvědět víc. Přečtěte si všechny články k tématu a na téma zapomínání diskutujte zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne