velikost písma: A +/ A/ A -

Chcete pracovat z domova? Nenechte se napálit

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 4

Řada z nás si občas potřebuje přivydělat, a to buď z nedostatku peněz, nebo z přebytku volného času. Jako „práce při práci“ nebo při penzi je nejvhodnější přivýdělek z domu.

Kdo už někdy na nějaký inzerát ohledně práce z domu odpovídal, má asi zkušenost s tím, co následuje. Zkusmo jsem „za vás“ odpověděla na tři inzeráty, abych zjistila, co se za skvělými nabídkami skrývá. Výsledek byl tristní. „Prohrála“ jsem tři nula. Jinými slovy – třikrát jsem vyzkoušela, že co je psáno, nemusí být dáno. Netvrdím, že jsem narazila na samé podvodné brigády, ale realita byla jiná, inzerátu avizoval.

Na to, jak poznat podvodný inzerát, univerzální recept neexistuje. Zpravidla jsou však nabízeny nereálné výhody: vysoké výdělky, jednoduchá pracovní náplň, flexibilní a krátká pracovní doba a rychlý kariérní růst. Na uchazeče většinou nejsou kladeny žádné požadavky, a to ani na vzdělání, jazyky apod. Sejdou-li se všechny neskutečné výhody v jednom inzerátu, mějte se na pozoru. Podezřelé nabídky často inzerují lidé s osobními, nikoli firemními e-mailovými adresami a nečastěji je naleznete na stránkách, kde není možné pod inzerátem diskutovat. Řada firem, které hledají nové spolupracovníky prostřednictvím lákavých inzerátů, pracuje na principu „pyramidy“ nebo „letadla“.

Co je „pyramida“ nebo „letadlo“?
Pyramida/letadlo je dlouhodobě neudržitelný a podvodný model. Každý nově příchozí člen zaplatí určitý vstupní poplatek, za který nedostane buď vůbec nic, nebo produkt, který ani zdaleka nemá hodnotu vstupní sumy. Těmito předraženými produkty se většina letadel legalizuje a pak je posouzení jen na vás, co je ještě morální nabízet a šířit dál a co už ne. Zároveň každý člen má šanci přivést někoho dalšího, z jehož vstupního poplatku, nebo z jeho koupě předraženého zboží dostane určitou provizi.
Zdroj: http://multilevelmarketing-mlm.deni.cz


Pojďme se tedy podívat na konkrétní příklady inzerátů, které nabízely něco jiného, než tvrdily. V prvním případě se jednalo o vyložený podvod. Ve druhém a třetím případě šlo o práci typu pyramida/letadlo.

Přečtěte si také: Jak nenaletět podvodníkům

Inzerát č. 1
Skládání letáčků-Manchester United
Nabízím solidní přivýdělek vhodný pro studenty, maminky na mateřské dovolené, důchodce či lidi, kteří si chtějí ve volném čase přivydělávat. Týdenní mzda je přibližně 2000 – 4000 Kč!!! Jedná se o vkládání reklamních letáků do obálek a jejich následné rozesílání. Náklady spojené s rozesíláním (obálky, známky) neplatíte. Aby vám mohl být odeslán první materiál, je nutné zaslat vstupní poplatek ve výši 50 Kč. To je ale vše, co do této práce musíte vložit. Věřte, že se vám tento poplatek do několika dní mnohonásobně vrátí. Pokud máte o tuto práci zájem, napište na níže uvedený kontakt a my vám ihned pošleme více informací o této práci.


V instrukcích se dozvíte, že máte poslat peníze, registrační kupon a ofrankovanou obálku a pak máte čekat zásilku letáků ke kompletaci. „Po týdnu čekání vám přijde „instruktážní“ dopis a k němu nesmyslný a nezajímavý letáček formátu A6 (pojednává o historii a vzniku Manchesteru United). Dopis, který jste dostali, si několikrát namnožíte. Potom si podáte inzerát a budete sami za sebe tuto práci nabízet pomocí inzerce,“ uvedla na webu podvodnefirmy.cz jedna z obětí.

Přečtěte si také: HOAX – nešiřte poplašné zprávy!

Inzerát č. 2
Nabízím nezávislou obchodní činnost
Tomu nebudete věřit! Našel jsem příležitost, kde jsem sám svým šéfem, rozhoduji o své pracovní době i o svých příjmech. Nezáleží na věku, vzdělání a zkušenostech. Stačí pouze 10 – 15 hodin týdně. Pokud vás zajímají bližší informace, kontaktujte mě.

Jde o firmu, která prodává potravinové doplňky a k tomuto přímému prodeji používá mnoho různých prostředků. Mezi ty nejznámější patří měření tuku na ulici. Práce obnáší prodej výrobků, které jsou ale velmi drahé. Firma má propracovaný pyramidový systém, takže z vámi prodaných produktů máte provizi nejen vy, ale také ten, kdo vás do firmy přivedl (= ten, kdo napsal výše zmíněný inzerát). V žádném případě nezavrhuji přímý prodej, ale uvědomte si, že pod nánosem řady provizí zůstává značně průměrný výrobek, který je těžké prodat. Tuto a jí podobné práce spojuje to, že musíte na začátku zaplatit nemalou částku za registraci, licenci nebo startovací balíček v řádech několika tisíc až desítek tisíc.

Přečtěte si také: S otázkami ohledně zaměstnání se obraťte na ministerstvo!

Inzerát č. 3
Aktuální! www.job.privydelekzdomova.cz
Zajímavý přivýdělek z domu za 2 – 3hod. času denně. Využijte pc a internet a rozběhněte své vlastní podnikání už při vysoké škole. Více zkušeností z praxe a veškeré informace o tomto unikátním podnikání z domova na zmíněné web stránce. Stačí vyplnit formulář a dostanete se na speciální informační video.

Abyste se dozvěděli, o co v práci jde, musíte se zaregistrovat a postupovat přesně podle instrukcí. Aby byla metoda „lapení“ zájemce dodržena, je celý postup navržen podle promyšleného konceptu, aby se uchazeč nedozvěděl žádnou informaci dřív, než je třeba. Když jsem se po telefonu ptala, o jaký tip práce jde, dozvěděla jsem se od maminky se třemi dětmi: „Je to práce na počítači a skypu. Více vám řeknu, až si prohlédnete náš web.“ Měla jsem absolvovat hodinový elektronický nábor, sledovat instruktážní videa s lidmi různého věku, kteří jsou šťastní, že mají tuto práci a mluví o ní pouze v superlativech.

Kam dál?
Co dělat, když zaměstnavatel neplatí?
Pracujte i v důchodu
Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit
Právní pomoc zdarma
Neplaťte vysoké zálohy na pojištění zbytečně
Život v osobním bankrotu

Stali jste se při shánění brigády nebo zaměstnání obětí podvodného inzerátu? Naletěli jste na prodejní akci a nakoupili nepotřebné předměty za tisíce korun? Diskutujte s námi a ostatními čtenáři na toto téma ve fóru nebo přímo pod článkem. Vaše názory a zkušenosti nás zajímají, napište nám .
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.