velikost písma: A +/ A/ A -

Senior Living 2010 – přijďte říct, co si myslíte!

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Dvoudenní konference zaměřená na problematiku generace 50+ se letos bude konat už po páté. Hovořit se bude o tom, jak strávit aktivní spokojené stáří, jak vyřešit specifické problémy s bydlením nebo o možnostech stávající péče o seniory v České republice.

Specializovanou konferenci pořádá společnost Ledax, která byla založena s cílem podporovat aktivní život seniorů a důstojné stáří v České republice. Společnost je zároveň klinickým pracovištěm Zdravotně - sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, která se na přípravách konference každý rok spolupodílí.

Úterní témata: kvalita sociálních služeb, vzdělávání i modulová koupelna

V úterý 9. listopadu se bude hovořit o potřebě specifických sociálních služeb u nemohoucích starších 65 let, i o tom, jak poznat kvalitního poskytovatele sociálních služeb. MUDr. Libuše Čeledová, členka několika lékařských společností a profesorka na Jihočeské univerzitě, uvede téma o příspěvcích na péči o seniory, předseda Rady seniorů ČR pak vyzve všechny účastníky k otevřené diskuzi na téma „Jak se žije seniorům v ČR?“

Dvě odpolední témata: trávení volného času a kvalitní bydlení – vyberte si podle zájmů

V tématu o bydlení se bude jednat o bezbariérových přístupech – jak se bydlí handicapovaným, jak zvýšit bezpečí seniorů ve vlastní domácnosti, či jak zařídit bezbariérovou koupelnu. Budou o tom hovořit především zástupci stavební a architektonické fakulty ČVUT v Praze. Zástupci stavebních fakult pak povedou i následující panelovou diskuzi o rekonstrukci bytových zařízení a o urbanistických aspektech bydlení pro seniory – bude se odděleně hovořit jak o specifikách bydlení ve velkoměstech, tak o bydlení na venkově.

Z činností pro seniory budou představeny např. tréninky paměti, taneční terapie či možnosti dalšího vzdělávání v centrech celoživotního vzdělávání či na univerzitách třetího věku.

Přečtěte si také: Taneční kavárna pro zralé a zkušené

Středeční témata – nezaměstnanost i tematické filmy

Středa 10.listopadu je věnována konferenci o roli sociálního pracovníka, ale bude se mluvit i o aktuálním tématu dlouhodobé nezaměstnanosti lidí starších 50 let. Středě bude patřit i promítání tematických dokumentů.

Výstavba pobytových zařízení versus terénní a pečovatelské služby

Středeční dopoledne opět nabídne výběr ze dvou alternativ. Architekti a architektonická studia předvedou své projekty bydlení pro seniory, v druhém bloku se bude hovořit o pečovatelských službách a o službách tísňové péče Areíon.

Středeční odpoledne bude spíše patřit odborné veřejnosti a sociálním pracovníkům, otevřené ale bude všem. Účastníci mají dále na vybranou exkurzi do dvou domovů pro seniory poblíž Pardubic nebo odborný workshop pro sociální pracovníky.

Přečtěte si také: Senioři jsou často spokojeni, trápí je ale finance či zdraví

Co: V. ročník Senior Living 2010
Kdy: 9. a 10. listopadu 2010
Kde: Výstavní a společenské centrum IDEON, Pardubice

Společnost Ledax poskytuje poradenství seniorům  k problematice bydlení, zdravotní péče, sociálních služeb či trávení volného času a v Jihočeském kraji zřizuje pečovatelskou službu.

Kompletní přehled konference i přihláška k účasti jsou ke stažení na www.ledax.cz.
Pozor! Uzávěrka přihlášek je 20. října 2010.

Kam dál?
Projekt SENIOŘI VÍTÁNI
Neseďte s rukama v klíně
Stáří a střecha nad hlavou
Energie - klíč ke zdraví

Zajímáte se o poblematiku generace 50+? Připravujete se nějak na stáří? Na co se těšíte a z čeho máte naopak obavy? Pište nám svoje názory do fóra nebo rovnou pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.