velikost písma: A +/ A/ A -

Už jste vyzkoušeli mléko z automatu?

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

Vidět u nás automaty na čerstvé mléko není žádná velká zvláštnost. Je to ale téma, které rozděluje odborníky i veřejnost. Jedni jsou proti mlékomatům, druzí je využívají a čerstvé mléko od farmářů si pochvalují.



Mléko z automatů se neprodává jen u nás, mlékomaty úspěšně fungují na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku, v Itálii i ve Švýcarsku. U nás je to zatím trochu složitější. Prvotním důvodem, proč čeští farmáři začali zřizovat automaty na mléko, byl fakt, že mlékárny vykupovaly mléko za nízké ceny. Malí farmáři vidí v prodeji mléka z automatů způsob, jak prodat aspoň část své produkce za vyšší cenu, litr se obvykle prodává za patnáct až dvacet korun. A zákazníci se těší z čerstvého domácího mléka.

Čerstvost a jiná chuť
„Jsem ráda, že mohu kupovat mléko z automatu,“ svěřila se nám Eva Máchová u mlékomatu v nákupním centru Novodvorská v Praze, „tohle mléko neprocestuje půl republiky, než si ho koupím, doma mléko převařím a jeho chuť nám vyhovuje, vrací mi dětství, chodila jsem u nás v Obořišti k sedlákům s konvičkou a než jsem došla domů prstem jsem si nabírala smetanu.“

To, že má mléko z automatů jiné chuťové vlastnosti, které konzumentům vyhovují, potvrzuje i Blanka Sekerová, výkonná ředitelka společnosti Forsapi s.r.o., která poskytuje poradenskou pomoc v oblasti výživy. „Chuťové vlastnosti mléka z automatů ovlivňuje zejména vyšší obsah mléčného tuku, mléko je lahodnější. Tuk také není egalizován, tedy rozštěpen na malé kapénky, takže se usazuje na hladině, je ho možné sebrat sběračkou a mléko tak nadbytečného tuku zbavit.“ Připomeňme, že to by měli udělat lidé obézní nebo nemocní se srdcem a cévami, mléčný tuk je totiž vydatným zdrojem cholesterolu a nasycených mastných kyselin.


Jasné pravidlo: dodržet hygienické podmínky
Základním předpokladem pro konzumaci čerstvého mléka z automatů je dodržení základních hygienických podmínek. „Mléko z automatů je vhodné ke konzumaci až po převaření,“ připomíná Blanka Sekerová. „Nepřevařené mléko může obsahovat původce různých virových i bakteriálních infekcí. Dospělý zdravý člověk se s těmito patogeny většinou bez problémů vypořádá, ovšem oslabený nebo dětský organismus nemusí tento nápor ustát.“ Dostatečná tepelná úprava syrového mléka před konzumací je logická podmínka, ani jiné živočišné produkty, maso a vejce nekonzumujeme syrové.

Přečtěte si také: Mléko jako základ zdraví?

Přísná kontrola farmářů
Rozhodné slovo, zda ten který automat bude či nebude mléko prodávat, má Státní veterinární správa České republiky. Každý farmář nebo zemědělská společnost, která chce prodávat mléko z automatu, musí mít souhlas místně příslušné Krajské veterinární správy a splnit hygienické podmínky prodeje, které veterinární správa kontroluje. „Ve všech krajích monitorují veterinární inspektoři v souladu s upozorněním hlavního hygienika ČR mléčné farmy a prodejce syrového kravského mléka, jak na tom jsou z mikrobiálního hlediska. Je samozřejmé, že by při případném nálezu nežádoucích kontaminantů bylo provedeno došetření a poté by nařídila příslušná krajská veterinární správa odpovídající veterinární opatření,“ ubezpečuje tisková zpráva Státní veterinární správy ČR, která také důrazně upozorňuje na to, že je syrové mléko nutné před konzumací převařit.

Přečtěte si také: Víte, co pijete?

Není automat jako automat
Hygienické podmínky musí dodržet vedle zemědělců také výrobci mléčných automatů. Současně myslí při jejich konstrukci i na pohodlí konzumentů a jednoduchost při čepování mléka do lahví. „Po nadojení dochází k rychlému zchlazení mléka a následné načepování do 20 litrových sáčků námi dodanou plničkou, sáčky se vloží do automatu na mléko a propojí se hadičkami. Zákazník vhodí do automatu kovové mince a přiloží donesenou láhev a mléko mu nateče,“ vysvětluje Alena Zmrzlá ze společnosti Thermotechnika Bohemia.


Skepse farmářů
Boom už byl, říkali mi farmáři. Mnozí byli nuceni svoje automaty na mléko zrušit. Například ve Strakonicích už zbyl jenom jeden. Spotřebitelé si z něj načepují třicet až čtyřicet litrů mléka za měsíc a jeho provozovatelé ho i přesto chtějí udržet a doufají, stejně tak i farmáři v celé republice, že si spotřebitelé zase cestu k mlékomatům najdou. „O automaty byl velký zájem do 2. března, kdy na Salimě prohlásil hlavní hygienik pan Vít, jaké problémy mohou nastat při konzumaci mléka z automatu. Od té doby poklesl prodej mléka o padesát procent a následně i prodej automatů,“ říká paní Zmrzlá z Thermotechniky Bohemia.

Přečtěte si také: Kávovina je zdravější než káva

… a co spotřebitel
Spotřebitel má vždycky dvě možnosti – koupit nebo nekoupit. Situace se podobá pohádce o Chytré horákyni – ani na voze, ani pěšky, ani svlečená ani oblečená… Mléko, které farmáři prodávají v automatech, je pod drobnohledem každé krajské veterinární správy. Jakmile nejsou vzorky v pořádku, prodávat se nesmí.

Vstup do diskuze zde.

Mléko prodávané v automatu musí splňovat tyto podmínky: chov prostý brucelózy a tuberkulózy, mléko do 8 °C, bez reziduí antibiotik, bez smyslových změn, prodané do 24 hodin od nadojení. Podmínky prodeje syrového mléka stanovuje nařízení 852/2004, příloha II, kapitola 3., dále veterinární zákon a prováděcí vyhláška 289/2007, která zejména stanoví náležitosti provozního a sanitačního řádu. Řády sestavuje provozovatel podle konkrétních podmínek, místně příslušná krajská veterinární správa je schválí a potom kontroluje jejich dodržování.

Kam dál
Tuky a cholesterol: jak se kamarádí?
Největší mýty o tmavém pečivu
Osvěžující vitaminové drinky
Celiakie a výživa
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
Upečte si domácí chleba
Víno z Vysočiny

V anketní otázce se odpůrci i zastánci čerstvého mléka z automatu rozdělili na dva zhruba stejně početné tábory. Napište nám do fóra nebo přímo pod článek, v čem spatřujete výhody a nevýhody nákupu mléka z automatu. Vaše názory zajímají nejen nás, ale také ostatní čtenáře.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.