velikost písma: A +/ A/ A -

Zázračné ruce nemívá jen masér

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Cítíte se unavení, přetažení? Pobolívají vás oči, hlava a záda od věčného vysedávání u počítače nebo u televize? Dopřejte si shiatsu.

Shiatsu v překladu znamená tlak prsty. V literatuře se dočteme, že je to prastará japonská léčebná metoda, které poskytuje teoretickou základnu tradiční čínská medicína. Sice se řadí mezi masážní techniky, ale opírá se i o akupresuru. Nejen prsty, ale také dlaně, kolena, lokty nebo chodidla používá terapeut k tomu, aby znovuobnovil energetickou rovnováhu našeho těla. V tom se liší od klasické masáže, která pracuje „pouze“ se svaly a s uvolněním jejich napětí a energetické dráhy nebere v úvahu.

Pohladí tělo i duši
Cílem shiatsu je tělesná a duševní pohoda člověka, která závisí na harmonickém toku životadárné energie Ki (nebo také Čchi) v našem těle. Masáž se zaměřuje na prevenci a podporuje samoléčící schopnosti organismu. Její účinky jsou relaxační, posilující i osvěžující. Pomůže k rychlému odstranění únavy, stresu, celkové disbalance organismu a napomáhá zbavit se bolesti zad. Pokud máme nějaké konkrétní zdravotní potíže, můžeme zvolit shiatsu léčebné – zaměřené na jejich odstranění.
Na rozdíl od klasické masáže jsme při shiatsu oblečení v pohodlném volném oděvu, terapeut s námi pracuje na podlaze na měkké podložce nebo vsedě.

Automasážní technika
Nemůžeme-li se do rukou odborníka z různých důvodů svěřit, ale potřebujeme se uvolnit, zbavit se napětí, únavy, případně bolesti hlavy, zkusíme si pomoct sami jednoduchou masáží obličeje. Tato část našeho těla je bohatá na akupresurní body spojené s životně důležitými orgány a je také nejdostupnější. Další variantou je masáž chodidel. I v této oblasti je mnoho akupresurních bodů. Uchýlíme se někam do soukromí, kde se můžeme v klidu natáhnout. Nepotřebujeme složitě studovat, kde přesně ony akupresurní body leží. Pro začátek bude tím pravým pomocníkem naše intuice.

Masáž obličeje:
1. Zahřejeme si ruce tak, že je třeme dlaněmi o sebe. Dotyk by nám měl být příjemný.
2. Jemně konečky prstů hladíme každé místečko své tváře. Prsty budou přirozeně směřovat tam, kde cítíme tlak nebo bolest – často jsou to oči a především spánky. Tam je také mnoho citlivých bodů a odtud začínáme cílenou masáž.
3. Postupujeme přes čelo a obočí k očím. Palcem je promasírujeme kolem dokola a jemně zatlačíme na vnitřní koutky. Toto místo však vynecháme, pokud nosíme kontaktní čočky. Pak masírujeme partie podél čelistí.
4. Přesuneme se k ušním boltcům. Tam jsou přímo nahuštěné body důležité pro fungování celého těla. Kromě toho, že je promasírujeme, navíc si ještě tak na deset patnáct vteřin zacpeme uši, což přispívá k celkovému uvolnění.
5. Nakonec lehce zatlačíme palcem doprostřed čela, na „třetí oko“, a alespoň minutu tak zůstaneme. Tím masáž obličeje končí, ale podle potřeby se můžeme k jednotlivým partiím v libovolném pořadí vracet.

Více informací:
www.shiatsuasociace.cz
kniha Reflexologie, Pauline Wills – ALPRESS
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Masáže