velikost písma: A +/ A/ A -

Jak to vidí Eva Kalhousová – ředitelka Domova pro seniory

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Eva Kalhousová je ředitelkou Domova pro seniory Elišky Purkyňové už řadu let. Daří se jí i jejím spolupracovníkům celkem úspěšně rozplétat předivo ne zcela přehledných a dostupných informací o službách pro seniory.

Eva Kalhousová, ředitelka Domova pro seniory Elišky Purkyňové

Nyní tyto informace v kostce pod názvem „Průvodce službami pro seniory“ nabízejí všem, jejichž blízký – senior – onemocní nebo stářím pozbude samostatnosti.

Hlavním impulzem k vydání Průvodce službami pro seniory byli senioři a jejich rodiny, nebo to vyplynulo z vaší zkušenosti?
Náš zřizovatel, Magistrát Hlavního města Prahy, nedávno dělal v rámci evropského projektu mezi seniory průzkum, co postrádají v oblasti sociálních služeb. A z něj vyplynulo, že chybí ucelené, přehledné a srozumitelné informace o dostupných a pro seniory vhodných sociálních službách. Ačkoli existují na toto téma webové stránky i tištěné publikace, jsou buď nekompletní, těžko vyhledatelné, anebo ke čtenáři ne úplně přátelské. To byl tedy jeden impuls. Druhý vyšel z naší každodenní praxe, kdy nám do Domova volají lidé, kteří si nevědí rady v situaci, když najednou se jejich dosud soběstačný příbuzný není schopen se o sebe postarat.

Co všechno se dá z vašeho Průvodce službami pro seniory vyčíst?
Především to, jaké sociální služby se v ČR nabízejí seniorům, kteří potřebují občasnou nebo trvalou pomoc jiné osoby. Vysvětluje se tu rozdíl mezi zdravotní a sociální službou. Dočtete se tam, na co mají či nemají senioři v jednotlivých službách nárok, dozvíte se ceny služeb i kde najít poskytovatele. Lze se tu dovědět vše i o příspěvku na péči. Nechybí ani užitečné rady z praxe – co je možné si vzít s sebou do zařízení pro seniory, zda lze mít na pokoji klavír, zvíře apod. A je tu i prostor pro dotazy.

Kde je možné Průvodce získat?
Konečná verze by měla být do konce letošního září na internetových stránkách www.dsepurkynove.cz. Ale plánujeme Průvodce vydat i v tištěné podobě. Je to však otázka financí. Ideální by bylo, kdyby byl dostupný ve všech zařízeních pro seniory, na městských a obecních úřadech, v ordinacích lékařů, v nemocnicích a podobně. Uvidíme, bližší informace budou na již zmíněných webových stránkách nebo na telefonu našeho sociálního oddělení 224 311 364.

V čem se senioři a jejich rodiny nejméně orientují?
Například v tom, co je sociální služba. Že je to servis, který počítá s jejich partnerskou účastí. Že je možné vyjednat před podepsáním smlouvy službu, která bude přizpůsobena potřebě seniora. Že je žádoucí, aby rodina s poskytovatelem služby spolupracovala, že se o seniora starají společně. Že není třeba cítit vinu za to, když se rodina nemůže o seniora starat sama. Že je vhodnější využít tuto podporu, než odcházet ze zaměstnání a čelit krizím v rodinách souvisejícím s nepřetržitou péčí o seniora v domácnosti.

Přečtěte si také: O staré matky pečují penzistky

Co by měl člověk udělat, když vidí, že se stav jeho rodičů či prarodičů postupně zhoršuje a brzy už nebudou schopni se o sebe postarat?
Myslím, že je vhodné kontaktovat Domov pro seniory a domluvit se na podání žádosti o pobyt. Když je žádost Domovem schválena, je senior zařazen do pořadníku čekatelů. Když na něho přijde řada – obvykle po několika letech – není povinen nastoupit. Může svůj nástup odložit na dobu, kdy to bude skutečně potřebovat. Bohužel může se stát, že zrovna tehdy nebude v Domově místo a znovu musí čekat. U pobytových zařízení totiž stále poptávka velmi převyšuje nabídku. V našem Domově s kapacitou 259 míst máme v pořadníku více než 1000 lidí.

Kolik tam takový pobyt stojí měsíčně?
Strava a ubytování v domově měsíčně stojí 7 500 až 9 000 Kč. Záleží na tom, zda je pokoj jedno či vícelůžkový, zda je v něm toaleta či balkon, zda má senior stravu normální nebo dietní. Na úhradu pečovatelské služby slouží příspěvek na péči a ošetřovatelskou službu hradí zdravotní pojišťovny.

Přečtěte si také: Hospic - dům na konci cesty

A co kdybych chtěla o svého tatínka nebo maminku pečovat doma? Přispěje mi na něco stát?
Na úhradu péče, zde vnímané jako pomoc při hygieně, obstarání a podávání jídla, pomoc při přemísťování a lidský kontakt, je určen právě příspěvek na péči poskytovaný státem seniorovi, ne pečovateli. Kde o něj žádat a jaká je výše, to vše se podrobně dočtete v Průvodci.

Přečtěte si také: Pečující o osoby s postižením jsou kráceni na důchodech

Chci odjet na dovolenou. Mohu si k rodičům najmout nějakou pečovatelku, případně je „odložit“ dočasně do nějakého zařízení? A kolik by mě to asi stálo?
K tomu je určena odlehčovací služba. Ta se poskytuje v domácnosti – pečovatelka dochází v dohodnutou dobu za seniorem domů, nebo ho lze na dobu obvykle v rozmezí jednoho týdne až tří měsíců dočasně přestěhovat do nějakého zařízení. Ohledně ceny uvedu jako příklad náš Domov, kde za ubytování a stravu uhradí senior 8 800 až 9 200 Kč měsíčně. Za pečovatelské služby je stanovena denní paušální částka, která vychází z výše jeho příspěvku na péči.

Když člověk jde do domova seniorů, odevzdá tam automaticky důchod?
Neodevzdá. Důchod patří stále seniorovi a on s ním může nakládat, jak chce. Nicméně si senior kupuje službu od domova seniorů a smlouvou se zavazuje k její úhradě. V našem Domově před podepsáním smlouvy o poskytování služeb předem se seniorem vyjednáme způsob, jakým bude platit úhradu za ubytování, stravu, doplatky léků a pečovatelskou službu. Může to být měsíčně v hotovosti na pokladně, převodem svého jeho účtu, nebo si zdarma v Domově zřídí depositní účet v Domově. Zbytek seniorovi zůstává volně k dispozici jako kapesné. Vše je transparentní.

Přečtěte si také: Ministr Drábek o novém systému výpočtu důchodů

Na co si dát pozor, když si člověk vybírá nějaké soukromé zařízení pečující o seniory?
Doporučovala bych zařízení zapsané v Registru poskytovatelů sociálních služeb na MPSV. Tato zařízení musí splňovat všechny podmínky  co do kvality, individuálního přístupu a cenových limitů. Existuje nad nimi kontrola a v případě potíží se má senior kam obrátit. Neregistrovaní poskytovatelé mohou nabízet řekněme nadstandardní služby, ale mohou si za ně účtovat neomezené částky. Nikdo je nekontroluje, není kde kvalitu služeb reklamovat. Soukromé zařízení může být jak neregistrovaným, tak registrovaným poskytovatelem sociální služeb. Každá registrace má své jedinečné číslo a datum, vyžádejte si ho od zařízení nebo se podívejte na www.mpsv.cz.

Vraťme se k Vám. Jak člověk snáší, že je v podstatě každý den konfrontován spíš s tou horší stránkou stáří, tedy se zdravotními potížemi, s odtržením lidí od jejich blízkých?
Nevím. Moc o tom všem přemýšlím. A i když tuto práci dělám hodně let – odpovědět neumím. Záleží na nás, jak si stáří zařídíme. Záleží na tom, jak si vychováme své děti. Aby na nás nezapomněly. Víte, co je nejhorší? Když je člověk sám. Zvládnete nemoc, protože je přirozená, zvládnete cokoliv. Jen být sám – to je strašně špatně. Přirozené stárnutí je normální věc. Ale člověk by měl mít kolem sebe lidi, kteří ho mají rádi.

Přečtěte si také: Umění žít tady a teď

Jaký je váš recept, jak se na stáří připravit a jak ho přežít?
Myslím si, že je důležité, abychom si všichni uvědomili, že stárneme, a připravili se na to. Vidím to tady u nás. Ti, kteří jsou do vysokého stáří aktivní a nepřistoupili na to, že čas si už budou krátit jen tím, že budou jíst a spát, jsou na tom lépe. Větší aktivita rovná se větší kvalita života. Ale každý z nás je jiný. Jsou tu lidé v šedesáti, jen bloudí po chodbách a nadávají, že byla tvrdá rýže nebo maso. Ale jsou tu na druhou stranu i lidé, kteří, ač jsou značně znevýhodnění, život mají aktivní. Máme tu baletku na vozíku, má problém s jakýmkoliv pohybem – a ta paní je pořád veselá. Takže, být stár není ani veselé, ani smutné. Je to realita.

Foto: Archiv Domova pro seniory Elišky Purkyňové

Kam dál?
Vícegenerační soužití očima matek a dcer
Vícegenerační soužití očima otců a synů
Neseďte s rukama v klíně
Z izolace pomůže zahrádka, jóga i historie
Nová vláda chce šetřit také na seniorech
Stáří a střecha nad hlavou

Jsou podle vás informace o službách pro seniory dobře dostupné? Vítáte nápad elektronického Průvodce službami pro seniory a využijete jej? Diskutujte na téma přímo pod článkem nebo na fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.