velikost písma: A +/ A/ A -

Do 15. září se lze hlásit do okrskových komisí

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Také letos si mohou zájemci přivydělat účastí v okrskové volební komisi 1300 nebo dokonce 1600 korun. Někde i s navýšenou odměnou od radnice.

Někde budou mít členové okrskových komisí na starost jen jednu kandidátní listinu, někde až tři. Záleží na tom, zda se v příslušné obci, městě nebo městské části budou konat také volby do Senátu či do městského zastupitelstva (týká se měst, dělených na jednotlivé části), v Praze do zastupitelstva hlavního města, které je obdobou krajů (do třinácti krajských zastupitelstev, vedených hejtmany, se konaly volby před dvěma lety).

Jak se stát členem volební komise?

1. Přes politické strany
Do 15. září musí politické strany, které v komunálních volbách kandidují do zastupitelstev obcí, měst či městských částí, nahlásit členy okrskových volebních komisí. Totéž se týká voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy a do Senátu – ty se konají ve 27 volebních obvodech, tedy ve třetině všech obvodů, příslušné okrskové komise tam budou mít na starosti jak komunální tak senátní volby. Zájemci, kteří nemusí být straníky, o účast v komisích se mohou hlásit sekretariátům politických stran. Raději samozřejmě dříve, než až patnáctého.

2. Přes radnici
Když zájemci o práci v komisi nechtějí působit v barvách žádné kandidující strany, mají možnost kontaktovat do 15. září přímo příslušnou radnici, a to buď osobně, telefonicky nebo e-mailem. Pokud totiž strany místa jim vyhrazená v komisích neobsadí (což je často pravděpodobné), osloví radnice občany, kteří o to projeví zájem. Letošní komunální a někde i senátní volby se uskuteční v pátek 15. a v sobotu 16. října (v případě druhého kola senátních voleb také v pátek 22. a v sobotu 23. října). V pátek se bude volit od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Práce ve volební komisi však trvá více hodin: členové komise se musí dle instrukcí radnic dostavit dříve a odejít později kvůli sčítání hlasů.

Odměna za práci v komisi
Odměna, která by měla být vyplacena do třiceti dnů po ukončení činnosti komise buď převodem na účet nebo platbou v hotovosti, bude většinou činit 1300 korun pro člena a 1600 korun pro zvoleného předsedu komise. Podle tiskové mluvčí Úřadu Městské části Praha 4 bude mít navýšenou odměnu zapisovatel komise – 1500 korun. Všechny odměny podléhají zdanění.

Praha 4 například chystá navíc odměnu pro předsedy komisí ve výši 500 korun, městská část Praha 5 dokonce 800 korun – za předpokladu, že budou po oba dny plnit své povinnosti v plné rozsahu. Případné příplatky i kupříkladu za senátní volby, které se někde konají společně s komunálními a příslušné komise se budou věnovat souběžně i jim, jsou v kompetenci jednotlivých radnic. Bližší informace budou zájemcům podány přímo tam. Pro členy komisí bude jako vždy zdarma zajištěno stravování pro oba dny voleb.

Kde se s komunálními volbami uskuteční též volby do Senátu?
Letos se senátní volby uskuteční v obvodech Karlovy Vary, Most, Plzeň-město, Český Krumlov, Tábor, Beroun, Praha 11, Praha 10, Praha 6, Mělník, Ústí nad Labem, Liberec, Jičín, Kutná Hora, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Blansko, Jihlava, Brno-venkov, Brno-město, Olomouc, Bruntál, Nový Jičín, Ostrava-město, Frýdek-Místek, Kroměříž a Hodonín. Tam všude tedy mohou členové okrskových komisí počítat i s případným druhým kolem senátních voleb, tedy s pátkem a sobotou 22. a 23. října.

Seznam politických stran
Seznam měst a obcí (pod jednotlivým městy nalézt i případné městské části)
Informace o volbách

Kam dál?
Neseďte s rukama v klíně
Infarkt není konečná
Babi, proč seš ve vězení?
V čem se vozily naše babičky?
Město vína a pikantní hořčice – Krems
Zacvičte si očima

Máte zkušenost s členstvím v okrskové volební komisi? Poraďte ostatním čtenářům na fóru nebo přímo pod článkem, zda se vám členství vyplatilo.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.