velikost písma: A +/ A/ A -

HOAX – nešiřte poplašné zprávy!

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Pokud doručenou zprávu do dvou dní nerozešlete alespoň třiceti svým známým, utrpí tím vaše zdraví. Naopak – pokud zprávu rozešlete ještě dnes, získáte nečekaný peněžní obnos a můžete s jistotou čekat na láskyplné vyznání.

Malá holčička s nevyléčitelnou nemocí se spoléhá na vás – musíte ihned přispět do fondu na její záchranu. Systém Windows napadl zcela nový (pochopitelně zmutovaný) typ virů, před kterými není ochrany. Pokud se ihned neseznámíte s tím, jak tento virus zlikvidovat, může vám váš počítač nečekaně vybouchnout do obličeje (nadneseně řečeno).

Co ale s tím? Nikdo nechce být nemocný, každý chce pomoci malé holčičce a nikdo nechce přijít o svůj počítač. Pyramidově šířená poplašná zpráva – tzv. hoax – dokáže velmi cíleně útočit na vaše city a obavy způsobené nedostatečnou informovaností.

Co je HOAX – novinářská kachna na internetu
Hoax je poplašná řetězová zpráva šířená pomocí internetu. V překladu slovo označuje žert, mystifikaci, či podvod. Pracuje s nekontrolovatelným zřetězením – uživatelé, kteří hoaxu uvěří, jej rozešlou svým známým, a ti zase svým známým. Jejich cílem je nejčastěji napadnout software vašeho počítače nebezpečným virem, který může mimo jiné zničit či zneužít vaše osobní data nebo z vás vymámit citlivá data, jako jsou PIN přístupy k bankovním účtům, či rovnou peněžní částky. Starší tištěnou obdobu hoaxů jsou novinové „kachny“. Všechny hoaxy jsou zároveň „spamy“ – tj. nevyžádanými zprávami.

Vzpomínáte si na slavné novinové kachny?
•  V roce 2007 propašovala umělecká skupina Ztohoven do vysílání České televize „žertovný“ poplašný hoax, který ohlašoval jaderný výbuch.
•  Server idnes.cz vypustil v červnu 2010 „zaručenou“ zprávu, že ministryní kultury nastupující vlády má být Jiřina Bohdalová.
•  Novinářské kachny se často týkají „zaručených“ měření o oteplování zemského povrchu, na začátku tohoto roku mělo jít o nenadálé oteplení Antarktidy.
•  Mezi nejslavnější novinové kachny patřily i první zmínky o příšeře z jezera Loch Ness.
•  O rozruch se postaral i časopis National Geographic, když do světa rozeslal HOAX o nálezu obrovské kostry člověka – obra, fotografie byla montáží, slavný magazín se musel za mystifikaci omluvit.

Přečtěte si také: Biometrické údaje – hra s identitou

Nejznámější české i světové hoaxy
•  Různá varování před viry, které mohou zničit váš počítat popř. narušit veškerá data. Varování před viry je samo virem.
Prosby o peněžní pomoc – smyšlené sbírky pro děti, tělesně postižené apod. Prosby jsou často doprovázeny peticemi, jejichž úkolem je sbírat citlivá data, která jsou následně zneužita pro reklamní účely (nevyžádané emaily).
•  Loterie. Podvodný email (či náhle se zjevující banner) vás informuje o tom, že právě vaše adresa či identifikační adresa vašeho PC byla vybrána ve velké loterii. Podmínkou pro (ne)vyplacení výhry je převod manipulačního poplatku.
•  Nabízené snadné a podezřele vysoké výdělky za práci u počítače, pyramidové akce různého druhu. Často jsou v nich uvedeny smyšlené příběhy lidí, kteří si tímto „zaměstnáním“ vydělali peníze. Lákají na nákup zboží či služby.
•  Českým trhákem jsou tzv. „dopisy štěstí“. Emocionálně na vás útočí pomocí starých čínských, indických či náboženských příběhů. Jejich nerozeslání je obvykle sankcionováno – buď vás potká něco špatného, nebo zcela jistě přijdete o něco dobrého.

Přečtěte si také: Jak nenaletět podvodníkům

Jak pracovat s hoaxem?
Podezřelé zprávy z vašeho emailu neotvírejte. Nikdy neotvírejte zprávy od uživatelů (často z jiné země), které neznáte, ačkoliv je v předmětu mailu uvedeno vaše jméno a sdělení, že jde o naléhavou záležitost (v předmětu může např. být uvedeno, že email obsahuje vaše fotografie, že jde o urgenci nějaké úřední záležitosti, nebo o výprodej zboží). Email smažte pomocí volby „smaž jako spam“.

Když už email otevřete, nikdy neotvírejte přílohu, kterou obsahuje. Email smažte pomocí volby „smaž“ či „smaž jako spam“. V navigační liště vašeho emailu otevřete složku, do které se všechny spamy a viry ukládají, a ihned ji celou smažte! Pokud složku nepromažete, hoax zůstává ve vašem počítači dál.

Zprávy nerozesílejte dál, ani na ně nikdy neodpovídejte. Za žádných okolností neodesílejte jakékoliv vaše údaje ani fotografie.
Nejste-li si jistí, zda vás skutečně o něčem neinformuje vaše banka, finanční úřad apod. (adresa, ze které je hoax rozeslán, může být velmi věrohodná), nejprve do dané instituce zavolejte, zda podobné typy mailů vůbec rozesílá – např. banky by nikdy po svém klientovi nežádaly zaslání jeho údajů v emailu.

Přečtěte si také: Život v síti – sdílejte jen to, co opravdu chcete

Hoax na internetu
Poučte se o šíření poplašných zpráv dříve, než nějaká napadne váš počítač www.hoax.cz, http://ebezpeci.cz

Znění v České republice nejrozšířenějších hoaxů si můžete přečíst třeba na www.pripojtese.cz. Nenaletěli jste?

Kam dál?
Alarmy do kapsy – hlídají a chrání
Jak nenaletět na úžasné nabídky spotřebitelských úvěrů
Počítače přepisují lidskou řeč
Elektronická knížka zdravotní, a Váš „život“ v ní
Elektronický jízdní řád – jak na něj?
Elektronický podpis – šikovný, ale složitý

Máte zkušenosti s nějakou formou internetového podvodu? Stali jste se jeho obětí, nebo jste hrozbu včas rozpoznali? Diskutujte na téma Hoax pod článkem nebo zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.