velikost písma: A +/ A/ A -

Jaro bude znít jazzem i cimbálem

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Přinášíme vám seznam hudebních festivalů, které byste si v dubnu a květnu neměli nechat ujít.


Hlavní sezónou pro hudební festivaly je bezesporu léto, ovšem najdou se i hudební akce, které můžete navštívit na jaře. Nabídka je pestrá. Na své si přijdou milovníci jazzu, folku nebo pravého moravského folkloru. Ochuzeni nebudou ani příznivci vážné hudby. V nabídce najdete již pětašedesátý ročník festivalu Pražské jaro, ale také teprve dvouletý festival VOC, jež je zajímavý svým dramaturgickým pojetím.

Polička Jazz 2010
15. – 18. dubna 2010
Polička
Program čtrnáctého ročníku festivalu Polička Jazz 2010 přináší kromě kvalitního jazzování také výstavu, filmovou projekci dokumentů a celovečerního filmu s hudebně jazzovou tématikou a literárně jazzové divadelní představení Novecento. Vystoupí špičky českého i světového jazzu – Peter Lipa, Vertigo Quintet & Dorota Barová i Rudy Linka & Bobo Stenson Duo a řada dalších.
www.jazz.policka.org

Festival VOC Znojmo
8. – 9. května 2010
Znojmo
Festival letos druhým rokem oslavuje udělení certifikace VOC pro vybraná znojemská vína. Bohatý kulturní program zaručuje mimo jiné Fleret s Jarmilou Šulákovou, Vojenský umělecký soubor Ondráš a další skupiny zabývající se lidovou a folklorní hudbou. Můžete se také těšit na posezení u vína s předními moravskými cimbálovými hudbami. Na neděli je připravena přehlídka dechovek, na které vystoupí mj. i Mistříňanka. Návštěvníkům se budou nabízet místní speciality.
www.hudbaznojmo.cz


Folkový kvítek
7 – 9. května 2010
KonopištěDevatenáctý ročník festivalu zaměřeného na country a folk nabízí hudební zážitky, ale také hostí mj. divadelní soubor Liduščina divadla Praha, který pro malé návštěvníky připravil pohádku. Na milovníky folku čeká patnáctihodinový maratón, na kterém vystoupí Čechomor, první dáma country Věra Martinová, Hradišťan, Spirituál Kvintet a další. Předvede se také 12 finalistů národního finále autorsko-interpretační soutěže. V rámci programu bude udělen osmý „Řád rytíře českého a moravského folku“.
www.folkovykvitek.cz

Pražské jaro
12.května – 4. června 2010
Praha
Mezinárodně uznávaná přehlídka vážné hudby letos oslaví jubilejní pětašedesátý ročník. Festival tradičně zahájí Má vlast Bedřicha Smetany, tentokrát v podání Pražské komorní filharmonie s jejím novým šéfdirigentem Jakubem Hrůšou. Pražské Jaro bude ve znamení pokračujících oslav Bohuslava Martinů a současně jím vzdáme poctu Gustavu Mahlerovi u příležitosti 150. výročí skladatelova narození.
www.festival.cz

Janáčkův máj
23.května – 13. června 2010
Ostravsko

Pětatřicátý ročník festivalu Janáčkův máj je věnován 150. výročí narození skladatele Gustava Mahlera. Mezzosopranistka Dagmar Pecková a tenorista Jaroslav Březina s Pardubickou komorní filharmonií pod taktovkou Petra Altrichtera uvedou Mahlerovu symfonii Píseň o zemi. Na festivalu zazní hudba Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, a skladby světových velikánů.
www.janackuvmaj.cz.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.