velikost písma: A +/ A/ A -

Vícegenerační soužití očima otců a synů

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Soužití několika generací pod jednou střechou má své klady i zápory. Jak se na vzájemné soužití dvou rodin dívají muži?

Muž – otec
Role otce, jehož syn si přivedl do společné domácnosti partnerku, je lepší než role, ve které se ocitla jeho žena. Pokud nebyl přesvědčen už dříve, že ho jako pána domu budou všichni poslouchat a řídit se jeho zaručeně dobře myšlenými radami, příchod snachy většinou neznamená zásadnější změnu. Když ale do té doby ve svém synovi nechtěl vidět dospělého muže, mnohokrát to nezmění ani fakt, že se syn oženil.

Kdy pravděpodobně soužití s otcem/tchánem klapat nebude:
1. vyžaduje-li společné práce na domě pouze v čase, který vyhovuje jen jemu
2. mění-li dohody podle své nálady a bez zjevného důvodu
3. když denně důsledně kontroluje, zda mladí užívají společné prostory dle jeho instrukcí
4. pokud peskuje svého dospělého syna před jeho ženou i matkou
5. moralizuje-li, zdůrazňuje svou důležitost a nerespektuje názory druhých

Muž - tchán
Může se stát, že se starší a zkušenější otec/tchán pasuje do role průvodce či rádce mladých. Má-li cit pro to, kdy je jeho rada vítána, mají obě rodiny vyhráno. Značného procenta mužů-tchánů jako by se problém vícegeneračního soužití nijak významně negativně nedotýkal. Elán, který kdysi měla i manželka a který po letech soužití nahradila rozvaha, klid a nadhled, nyní přišel se snachou a je příjemným oživením.

Kdy je situace složitější?
1. pokud je matka/tchyně žárlivá a „unavená životem"
2. je-li jeden z rodičů nemocný a vyžaduje-li každodenní péči
3. žijí-li v domě také prarodiče
4. lze-li z tchánova chování tušit sexuální podtext

Přečtěte si také: O staré matky pečují penzistky

Muž - dědeček
Když se narodí vnučka, bývá muž v roli dědečka ještě víc naměkko, než tatínek. Tohle malé stvoření si ho dokáže omotat kolem prstu sotva se začne batolit. A když se z porodnice vrací uzlíček s modrou stuhou, s největší pravděpodobností se brzy děda vrátí do klukovských let a provádí s vnukem lotroviny, nad kterými tatínkové jen nevěřícně kroutí hlavou.


Přečtěte si také: Jak a kdy zapojit prarodiče do výchovy potomka?

Společné soužití očima syna
„Otec je částečně invalidní a vždycky jsem mu s pracemi kolem domu hodně pomáhal. Dělal jsem to i po té, co jsem se oženil, ale táta vůbec nerespektoval, že mám svou rodinu. Pokud chtěl naštípat dříví do krbu a já jsem nestál se sekerou v ruce ve chvíli, kdy si zamanul, bylo zle. Když jsme odjeli k manželčiným rodičům místo toho, abych se pustil do opravy kalového čerpadla, vynadal mi před ženou jako malému klukovi. Společné soužití by bývalo bylo určitě přínosné pro nás i moje rodiče, ale s tátou to prostě nešlo. Pořád měl pocit, že příchodem mé ženy se mu snad jen rozrostla tlupa a on musí všechno řídit. Vydrželi jsme to rok a půl a pak jsme si raději pronajali byt,“ popisuje své soužití s rodiči realitní makléř Petr.

Naproti tomu Vít, který do domu svých rodičů přivedl nejen svou partnerku, ale i její pětiletou dceru, nalezl porozumění a společně s rodiči tvoří jednu velkou spokojenou rodinu. „Je to hlavně o dobré komunikaci a dodržování toho, na čem jsme se domluvili. Asi záleží ale na povaze každého člověka. Někdo vyjde s každým a další má problém i s tím nejmírumilovnějším kolegou v práci.“

Tip od Žijemenaplno: Existuje-li rada pro muže, který přijal pod svou střechu mladou rodinu a pro muže, který takovou pomoc přijal, je to vzájemný respekt a komunikace.

Přečtěte si také: Komunikujte se svou rodinou

Jaké je vícegenerační soužití, ať už očima žen či mužů?
Přináší více pozitiv nebo negativ? Pokud jsou zúčastnění natolik disciplinovaní, aby dokázali dodržovat vzájemné úmluvy, byli tolerantní a uměli spolu dohromady o všem komunikovat, pak lze říci, že za cenu ztráty pocitu naprosté svobody přináší elán a entuziasmus mladších, zkušenosti a rady starších a dohromady vzájemnou pomoc a rodinnou pospolitost.

Kam dál?
Vícegenerační soužití očima matek a dcer
Když muži mají své dny
Naši „mladí“ se rozvádějí
10 důvodů, proč být babičkou

Žijete ve vícegenerační domácnost? Jaká atmosféra v ní vládne? Vycházíte dobře se všemi rodinnými příslušníky, nebo pouze přežíváte a zoufale toužíte po vlastním bydlení? Diskutujte na téma vícegenerační soužití pod tímto článkem či na fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.