velikost písma: A +/ A/ A -

Biometrické údaje – hra s identitou

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 1

K přístupu k bankomatu možná v budoucnosti vůbec nebudeme potřebovat karty. Otisk prstu u bankomatu zašle do centrálního systému váš biometrický údaj, který vás ihned identifikuje. Zavádění tzv. biometrických údajů stále vyvolává pochyby…

Nový pas už jen s otiskem prstu – za 600 Kč
Povinnost zavést cestovní doklady se strojově čitelnými údaji a tzv. RFID čipem (tj. takovým, který aktivuje elektronické čtečky pomocí rádiových vln) obsahujícím biometrické údaje držitele platí pro všechny členské státy EU včetně České republiky od roku 2006. Pokud vám propadl starý pas, a hodláte vycestovat, musíte si rychle zažádat o nový. Ten už bude obsahovat čip s digitální fotografií, s digitální podobou podpisu, demografickými údaji z poslední stránky pasu a s vaším otiskem prstu. Nejde přitom o lacinou záležitost – za zvýšenou bezpečnost zaplatí každý občan starší 15 let rovných 600 Kč. Do budoucna je naplánováno i zavedení snímku sítnice oka.

Přečtěte si také: Tipy pro snadné cestování

Kriminalisté sami přiznávají – ani tento systém není bez chyby
Nové cestovní doklady měly především zabránit stále se rozšiřujícímu falšování údajů v pasech a zefektivnit boj s terorismem. Odborníci na bezpečnost ale nyní varují – ani biometrické údaje nejsou pro šikovné padělatele problémem. Prokazování identity by nové technologie mohly paradoxně i ztížit. Jakmile někdo vaši identitu ukradne, vy už jen s velkými obtížemi dokážete, že jste v daný moment na daném místě vůbec nebyl.

Protože bylo opakovaně prokázáno, že biometrické údaje lze bez větších problémů kopírovat a obcházet tak všechna zautomatizovaná bezpečností opatření při letištních kontrolách, rozhodl se v minulých letech tehdejší britský ministerský předseda Tony Blair zavést identifikační průkazy, které by obsahovaly otisk prstu a nesfalšovatelný snímek oční duhovky. Projekt byl ale tak finančně náročný, že nakonec vůbec realizován nebyl.

Přečtěte si také: Nanočástice pro společnost

Co jsou biometrické údaje
Biometrické údaje jsou taková jedinečná specifika, kterými disponuje každý člověk a která umožňují jeho jasnou identifikaci. Čím více biometrických údajů je obsaženo na jednom nosiči (např. v jednom čipu), tím přesnější je identifikace a nesnadnější zneužití cizí identity. K biometrickým údajům patří digitální snímek obličeje (rozmístění a tvar částí obličeje), otisk prstu a otisk oční sítnice. Zneužití cestovního pasu bude složitější, rozhodně už nebude možné pouze padělat fotografii. Každý cestující bude identifikován i čtečkou otisků prstů přímo na letišti.

Přečtěte si také: Když se řekne USB

Biometrické údaje v budoucnosti – scifi nebo brzká realita?
- Na jedné kartě se budou moct vést vaše identifikační, lékařské, ale např. i pracovní záznamy.
- Vytvoří se snadno zneužitelná rozsáhlá databáze biometrických údajů všech občanů daného státu. Takto uniklé údaje mohou být teoreticky zneužity pro trestní činnost ale i pro reklamní a obchodní praktiky.
- Nová generace čipů přečte vaše DNA.
- Pomocí otisků prstů budeme moct obsluhovat bankomaty či automobily. Časté krádeže se minimalizují, identifikace znemožní řízení vozidla osobám bez platného řidičského oprávnění, usnadní se hledání osob.
- Vznikne národní identifikační systém, stát či soukromý sektor do svých rukou nashromáždí cenné údaje.

Problematikou možného zneužívání osobních údajů se zabývá Úřad pro ochranu osobních údajů.

Kam dál?
Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN
Jak nenaletět podvodníkům
Jak účinně zabezpečit auto
Co je to ergonomie?
Pusťte si teplo k tělu!

Jaký je váš názor na zavádění biometrických údajů? Myslíte, že zvýšení bezpečnosti převažuje nad zneužitelností osobních údajů? Diskutujte na facebooku nebo ve fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.