velikost písma: A +/ A/ A -

Tepelná čerpadla vyrábějí „chytré“ teplo

Autor: Bohumír Kotora | komentářů: 0

V současnosti existují mezi různými druhy alternativních energií i takové, které si umí na sebe vydělat a přitom ještě zajišťují určitý stupeň nezávislosti na dnes tak nejistých dodávkách i cenách zemního plynu či ropy. Tím „zázrakem“ jsou takzvaná tepelná čerpadla.

Investice do tohoto otopného systému se s jistotou vrátí do 8 let. Pak už přináší pouze zisk. Podle odborných studií ztělesňuje tepelné čerpadlo skvělou investici s vysokým úrokem přesahujícím 12%. Proto se vyplatí pořídit si tento systém i na bankovní úvěr.

Přečtěte si také: Jak nenaletět na úžasné nabídky spotřebitelských úvěrů

Ukaž, co umíš
Tvrzení, že tepelná čerpadla dokážou na rozdíl od jiných energetických systémů vydělat, je třeba brát vážně. Už nejde o technickou raritu, ale o běžný způsob výroby tepelné energie. Zjednodušeně lze říci, že tepelná čerpadla fungují na principu opačné chladničky – ochlazují vnější prostor (odebírají mu teplo) a vytápějí prostor vnitřní. Toto teplo však ještě převádějí (přečerpávají) z nízkých teplot na vyšší. Provoz tepelných čerpadel je přitom nejhospodárnější, když je co nejmenší rozdíl mezi teplotou primárního zdroje (voda, země okolní vzduch apod.) a teplotou výstupní topné vody.

Ve většině případů je tepelné čerpadlo vybavené i elektrokotlem, který slouží jako záloha při neočekávané poruše tepelného čerpadla. V extrémních podmínkách může také dotápět domácnost. Máte vlastně při koupi jednoho zdroje 70% zálohu výroby tepla.

Přečtěte si také: Chladnička – ukládáte v ní správně?

Není systém jako systém
Na tuzemském trhu tepelná čerpadla nabízejí několik technických řešení, nejčastěji se přitom používají systémy typu: země-voda a vzduch-voda.

Systém země-voda má kolektor umístěný v zemi v hloubce 1 až 2 metry. Kolektor slouží jako zdroj tepla pro tepelné čerpadlo. Jiný systém země-voda využívá vrtů, které se provádějí do hloubky 60 až 80 metrů a slouží zároveň jako zdroj tepla.

Jestliže máme problémy se spodní vodou, anebo vrty nemohou být provedeny například v sypké půdě, lze zvolit jiný druh tepelného čerpadla, například typ vzduch-voda, kde tepelným médiem je okolní vzduch. Čerpadlo může být umístěno vně budovy anebo uvnitř objektu, kam je vzduch přivedený oknem nebo speciálním otvorem. Často se uvádí, že tepelná čerpadla vzduch-voda jsou velmi hlučná. Je ale důležité, kde se nacházíte. Například na klidné vesnici může rušit i tepelné čerpadlo s hladinou hluku jen 35 decibelů. V tomto případě záleží především na dohodě investora s realizátorem, kam se vlastní čerpadlo umístí, případně jakým způsobem bude odhlučněno, například betonovou zdí nebo porostem. Hladina hluku 35 decibelů je hluboko pod hygienickou normou i pro noční provoz. Na trhu však existují i čerpadla s hladinou hluku vyšší než 50 decibelů. Jedná o nekvalitní výrobky a je lepší se této koupi vyhnout.

Přečtěte si také: Klimatizujte zdravě!

Překvapivá modularita
Tepelné čerpadlo umožňuje jednoduše zapojit další alternativní zdroje. Dají se připojit solární panely, které slouží pro výrobu teplé užitkové vody anebo podporují vytápění. Také kombinace s fotovoltaickou elektrárnou vede k větší soběstačnosti domácnosti z hlediska výroby elektrické energie. Nehledě na to, že dané řešení má, stejně jako kombinace se solárními panely, perspektivu do nejbližší budoucnosti, co se týká nezávislosti na cenách elektrické energie. V tomto směru je ale nutné počkat, jak dopadne celková bitva mezi vládními kruhy a „cenovými“ spekulanty na trhu se solární energií.

Přečtěte si také: Elektrárna na střeše

Za „zelenou“ budoucnost
Tepelná čerpadla reprezentují zařízení s velice nízkými náklady. Je jen potřeba překonat mýty a legendy, které je na tuzemském trhu doprovázejí. Pro snazší rozhodování si příště řekneme, na co si dát pozor při jeho výběru, a tak předejít rozčarování z vynaložené investice.

Kam dál?
Šetřete i při vaření kávy
Energie zadarmo?
Chataření – česká vášeň
Nový dům nebo rekonstrukce starého?

Zvažujete nákup tepelného čerpadla a co pro vás bylo rozhodujícím impulsem? Diskutujte s ostatními čtenáři zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.