velikost písma: A +/ A/ A -

Stárněte bez problémů díky stravě

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Důsledky stárnutí můžeme zpomalit změnou stravovacích návyků. Neměli bychom jíst víc nebo míň, ale měli bychom se stravovat jinak než ve 40 letech.

Stárnutí se nevyhneme, ale vhodně zvolenou stravou můžeme ovlivnit pokles intelektuální úrovně, výkyvy váhy, hladinu cukru i cholesterolu, příznaky osteoporózy a úbytek svalové hmoty. Ve starším věku bychom měli dbát především na dostatečný přísun bílkovin. Metabolismus už totiž nepracuje na plné obrátky, a tak organismus nezíská z potravy dostatek důležitých látek. Potřebuje to především naše svalstvo.

Největší porci bílkovin bychom si měli naservírovat v poledne, kdy je jejich příjem nejefektivnější. Takže si dopřáváme různé druhy masa, ryby a klidně i vejce. A kolik jich naše tělo v tomto věku potřebuje? Denní množství bílkovin v gramech by mělo zhruba odpovídat naší váze v kilogramech. Anebo ještě jinak, denní porce by se nám měla vejít do hrsti – například plátek masa, vejce, dva plátky šunky.

Nastartovat radost z jídla
Zatímco v produktivním věku nás „honí“ nejrůznější chutě a musíme se kontrolovat, abychom jim v jednom kuse nepodléhali, s postupem let se chuť vytrácí. Je to tím, že náš smyslový aparát už nepracuje tak dobře jako dřív. Jídlo nás neláká svou vůní, neuspokojí svou chutí. Navíc některé léky mohou přispívat k nechutenství.

Jakmile jednou ztratíme chuť k jídlu, jde to s námi z kopce. Úbytek na váze, únava, špatná koordinace pohybů, pády, snížení imunity, to všechno mohou být důsledky nedostatečné výživy. Malé porce jídla znamenají snížený přísun kalorií, ale především bílkovin a cukrů. Jsme zesláblí, nedostatečně se pohybujeme, svaly ochabují. Ocitáme se v začarovaném kruhu, z něhož lze jen těžko uniknout. Pokud máte pochybnosti o správnosti jídelníčku svého či vašich rodičů, neváhejte se obrátit na výživového poradce. Podle průzkumů až 60 % seniorů v domácí péčí trpí nedostatečnou výživou. Více informací naleznete ZDE.

Chuť k jídlu se dá povzbudit několika jednoduchými triky. Určitě bychom měli dbát na ústní hygienu. Také je dobré nekouřit, anebo kouření alespoň omezit. Vydatným pomocníkem jsou bylinky, nejlépe čerstvé. Jen si vzpomeňte, jak třeba bazalka dokáže oživit i fádní těstoviny nebo pažitka vaječnou omeletu. Navíc bylinky jsou zdravější než sůl, kterou si mnohdy vypomáháme, aby mělo jídlo pro nás vůbec nějakou chuť. A ještě jeden recept proti nechutenství. Pokud to jde, nejezte sami, ale ve společnosti druhých.

Pro 55+ doporučujeme:
Ovoce a zelenina: Alespoň 3x denně.
Chléb a přílohy: Ke každému jídlu podle libosti.
Mléčné výrobky: 2x až 3x denně.
Maso, ryby, vejce: 1x až 2x denně.
Vláknina: Její zvýšený přísun napomáhá optimálnímu zažívání.
Tuky: Omezit, dávat přednost rostlinným olejům (olivový, řepkový).
Sladkosti: Omezit, raději během jídla než samostatně umlsávat.
Sůl: Omezit, dát přednost jodizované soli.
Voda: Podle potřeby, minimálně 1 až 1,5 l denně (za horka víc).
Pohyb: 30 minut ostré chůze denně. Pohyb prospívá tělesné kondici a podporuje chuť k jídlu.

Příklad denního jídelníčku pro lidi bez zdravotního omezení:
Snídaně: Slazený čaj s mlékem, dva plátky cereálního chleba, máslo a med, čerstvé ovoce nebo ovocná šťáva.
Svačina: Přírodní jogurt, 1ks ovoce (jablko, banán).
Oběd: Boloňské špagety, salát ze strouhané mrkve s půlkou nasekaného vejce na tvrdo, voda, případně navíc sklenička červeného vína.
Svačina: Čaj, 4 cereální sušenky, miska kompotu.
Večeře: Polévka z rozmixované zeleniny, 2 plátky uzeného lososa nebo sardinky, cereální chléb, voda.
2. večeře: sýr (cottage), hlávkový salát nebo 1/2salátové okurky.

Máte své menu pod kontrolou? Co rádi jíte? Kde se nejčastěji stravujete? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Při depresi jezte mungo a chřest
Kávovina je zdravější než káva
Mléko jako základ zdraví?
Víte, co pijete?
Ginkgo probouzí paměť
Černý bez léčí i chutná
www.zdrava-vyziva.net
www.zdrava-strava.eutrends.info/
seniori.websajt.cz/multivitaminy-a-doplnky-stravy/
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.