velikost písma: A +/ A/ A -

V horku jíme opatrně

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Pochoutky typu žloutkových věnečků, máslových dortíků či lákavých chlebíčků by měly zůstat v létě zapovězeny. Nepříjemné zažívací potíže si však můžeme přivodit i při grilování. Jak se jim vyhnout?

Vše začíná již při nákupu. Pouličnímu prodeji se vyhýbáme obloukem, byť by ve stánku nabízeli zboží za lákavou cenu. Dáme raději přednost obchodu s mrazicími boxy a u zboží kontrolujeme datum trvanlivosti. Nedokážeme-li si odříct rizikové potraviny a výrobky připravované z čerstvých vajec, měkké uzeniny, mleté maso i mléčné produkty, zvážíme, jak dlouho bude trvat, než se dostanou do lednice, případně než je budeme konzumovat.

Potraviny podléhající rychlé zkáze převážíme v horku v příruční ledničce nebo ve speciální tašce určené pro mražené potraviny. V autě je nedáváme do kufru, necháme je ve stínu uvnitř vozu.

Rychle do lednice
Po návratu domů potraviny ihned uložíme do ledničky. Dbáme na to, aby v ní nebyla teplota vyšší než 4 stupně, protože jinak vznikne klima příznivé pro pomnožení bakterií v potravinách. Syrové oddělíme od vařených, vše uložíme v uzavřených nádobách. Ale ani v lednici nemůžeme skladovat potraviny bez rizika do nekonečna. Například vejce bychom v ní neměli mít déle než 14 dní a vařená jídla s omáčkou sníme do 24 hodin.

Přečtěte si také: Chladnička – ukládáte v ní správně?

Hurá do přírody
Chystáme-li se na víkend na chatu, kde není kuchyně uzpůsobená na velké vaření, připravíme si jídlo doma a zamrazíme ho. Při grilování dáváme pozor, abychom porcovali maso na speciálním prkénku, které pak i s nožem dobře omyjeme. Rozhodně je neumyté nepoužijeme vzápětí na krájení čerstvé zeleniny. Hlídáme si také, aby se syrové a vařené potraviny nedostaly do kontaktu a nemohly se případně kontaminovat.

Přečtěte si také: Pokrokové materiály ve vaší kuchyni

Potraviny by měly být dostatečně tepelně zpracované, aby se varem škodlivé bakterie zlikvidovaly. Když připravujeme kuře, dohlédneme na to, aby bylo dobře propečené (nesmí být krvavé u kosti a vytékat z něj narůžovělá šťáva). Také vejce by měla být řádně uvařená a moučníky, které z nich připravujeme, propečené, jinak by nám mohla hrozit salmonelóza. Čerstvé ovoce a zeleninu vždy pečlivě omyjeme pitnou vodou.

Svačinka na cesty
Na delší jízdě, třeba autem či autobusem do Chorvatska, se vzdáme namazaných chlebů, baget nebo oblíbených řízečků. Místo toho se zásobíme baleným křehkým chlebem, knäckebrotem nebo „polystyrénovými“ chlebíčky. Odolávají horku, v mikrotenovém sáčku se nezapaří. K nim můžeme přikousnout trojúhelníčky s nižším obsahem tuku, případně i vejce natvrdo. Nezapomínáme ani na pevnější druhy ovoce a zeleniny – jablka, mrkev, papriky a okurky. K chuti přijdou i sušenky, nejlépe cereální, případně műsli tyčinky. A k mlsání nějaké balené bonbony nebo žvýkačky.

Přečtěte si také: Tipy pro snadné cestování

Zchladíme se potravinami
Potraviny, které konzumujeme v létě, si nevybíráme jen podle toho, zda nám můžou nebo nemůžou způsobit zdravotní potíže. Existují takové, které k létu prostě patří a pomáhají našemu organismu se na horko adaptovat. Inspirovat se můžeme v tradiční čínské medicíně, která na léto doporučuje tzv. „studené potraviny“. Patří k nim například listová zelenina, zralá rajčata, ovoce, ovocné šťávy, tvaroh, kefír, měkké sýry, ovocné a bylinné čaje, bílé víno. Naopak se pokud možno vyhneme masu (nebo ho jen krátce grilujeme či orestujeme), vejcím, pečeným a smaženým pokrmům, neboť silně „zahřívají“.

Kam dál:
„Staronové“ farmářské trhy
I při vaření myslete na své tělo
Víte, co pijete?
Stárněte bez problémů díky stravě
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!

Které potraviny se vám osvědčili při dlouhých cestách na dovolenou? Dáváte přednost řízkům i když riskujete, že by se mohly v horku zkazit? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011