velikost písma: A +/ A/ A -

Nová vláda chce šetřit také na seniorech

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Ve Strakově akademii zasedl nový premiér Petr Nečas (ODS). Jak jeho vláda změní život seniorů? Bude se k nim chovat citlivě nebo jim utáhne těsné opasky ještě víc?

Podle koaliční smlouvy, kterou podepsali zástupci nové vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, dojde od ledna 2011 pouze k valorizaci důchodů na základě platné legislativy. Penzisté tedy přidáno nedostanou.

Valorizace důchodů je upravena v zákoně o důchodovém pojištění, podle kterého minimální zvýšení odpovídá nejméně 100 % růstu cen a dále nejméně 1/3 růstu reálné mzdy. Ke zvýšení penzí dochází jen v případě, že činí alespoň 2 %. Podle slov tiskové mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánky Filipové budou pro valorizaci od ledna 2011 rozhodující růsty cen v období od srpna 2009 do července 2010 a reálné mzdy v roce 2009. „Zda a případně jak se budou důchody valorizovat, bude jasné nejdřív letos v srpnu,“ uvedla Filipová pro portál zijemenaplno.cz.

Koaliční smlouva plánuje i další změny, které se dotknou života mnoha seniorů. Redukován by podle ní měl být např. příspěvek na péči o lidi s postižením 1. stupně, a to ze stávajících 2000 na 800 Kč měsíčně. U lidí s postižením 2. stupně by měl zůstat příspěvek zachován ve výši 4000 Kč měsíčně. V koaliční smlouvě je ale uvedeno: „Na všech stupních závislosti bude dávka podmíněna čestným prohlášením žadatele, že se bez této dávky neobejde.“ Stát podle smlouvy v budoucnu „uleví firmám na sociálním pojištění 7200 Kč ročně za každý částečný úvazek pro rodiče s dětmi do 6 let, zdravotně postižené nebo pro pečující o handicapované“.

Čtěte také: Handicapování se bojí, že přijdou o příspěvky

Co se týká reformy důchodového systému včetně jejího financování, bude vláda podle koaliční smlouvy vycházet ze závěrů Bezděkovy komise „v co nejvyšší možné míře s ohledem na co nejnižší dopady na nejzranitelnější skupiny obyvatel“. O návrhu Bezděkovy komise portál zijemenaplno.cz již informoval, článek si můžete přečíst zde. Počítá se v něm třeba s tím, že by si lidé kromě povinných odvodů státu spořili na penzi také formou penzijního připojištění do soukromých fondů, jinak by v seniorském věku dostali jen minimální důchod, ze kterého by bylo obtížné vyžít. Reformu chce vláda připravit od roku 2012. Lidé si budou moci na soukromé penzijní účty převést 3 – 4 % z hrubé mzdy.

Čtěte také: Finanční produkty se státní podporou

Koalice plánuje zároveň snížit stropy na placení sociálního pojištění ze šestinásobku na trojnásobek průměrné mzdy. Lidé s vyššími příjmy tedy zřejmě v budoucnu budou do důchodového systému přispívat méně. Na reformu důchodového systému ale budou v budoucnu směřovány veškeré privatizační příjmy a dividendy státních firem. Tyto prostředky by měly být vázány na zvláštním účtu státních finančních aktiv. Senioři, kteří pobírají starobní důchod a zároveň mají příjmy ve výši přesahující trojnásobek průměrné mzdy, budou v budoucnu muset takové příjmy zdaňovat. Kvůli financování důchodové reformy vládní kabinet plánuje zvýšit DPH, případně sloučit stávající sazby. To by mělo za následek i zdražení potravin či služeb, což by se výrazně dotklo také seniorů.

Rošáda ve zdravotnictví i v zákoníku práce
Lidé v důchodovém věku pocítí také změny v placení regulačních zdravotnických poplatků. Nebudeme platit za každou položku na receptu, ale jen třicet korun za recept jako celek, za den pobytu v nemocnici však pacient zaplatí sto korun místo stávajících šedesáti. Zdravotnictví čekají i další změny. Koalice chce například do konce roku 2011 definovat standardní péči, na kterou bude mít pacient nárok ze zákona. Veškerou další péči by si musel hradit sám.

Zaměstnaných lidí v předdůchodovém věku se může bytostně dotknout chystaná rošáda v zákoníku práce. I o té koaliční smlouva hovoří. Vláda plánuje jeho komplexní reformu. Chce např. zkrátit výpovědní lhůty, což by mohlo ztížit situaci lidí propuštěných krátce před nárokem na penzi, kteří těžko shánějí nové zaměstnání. Koalice chystá odstupňování odstupného podle počtu odpracovaných let u zaměstnavatele. To by mohlo být sice výhodné pro lidi, kteří jsou u jednoho zaměstnavatele léta, avšak nepříjemné pro ty, kterým se po propuštění podařilo sehnat novou práci, o kterou ale posléze zase přišli, a to nejen vlastní vinou. To může být i případ starších lidí. Dotknout by se jich mohla i další změna – volnější podmínky při nabízení smluv na dobu určitou. Při jejich skončení nemá zaměstnanec právo na odstupné a žije v nejistotě, kdy mu pracovní poměr skončí.

Čtěte také: Za jakých podmínek můžete dostat výpověď

Návrhy změn jsou zatím obsaženy v koaliční smlouvě, která se postupně přetransformuje v programové prohlášení, které vláda v srpnu předloží ke schválení zákonodárcům. K realizaci změn bude docházet postupně, jakmile koalice prosadí příslušné novely zákonů, a ty vstoupí v platnost.

Text celé koaliční smlouvy ODS, TOP 09 a VV naleznete zde.

Kam dál?
Ministr Drábek: Výpočet důchodů se změní, řešení hledáme
Důchody se začnou počítat jinak! Zvýhodní superbohaté
Změní se podmínky pro vyplácení hmotné nouze?
Braňte se věkové diskriminaci!
Úspory na běžném účtu? Ostuda českých šedesátníků!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.