velikost písma: A +/ A/ A -

Máme doma potkana

Autor: Zuzana Ptáčková | komentářů: 2

Kamarád, jak má být. Komunikativní, inteligentní, společenský, zábavný a přítulný. Navíc čistotný. Na nudu si v jeho společnosti rozhodně stěžovat nebudete. Navíc je skromný a nenáročný. Jisté je, že sdílet domácnost s někým, kdo oplývá tak ideálními vlastnostmi, je radost.

Kdyby se ovšem nenazýval potkan. Pro spoustu lidí je pořád tohle slovo synonymem čehosi odpudivého. Ovšem zatímco ten divoce žijící vskutku něhu v srdci nevyvolává, jeho laboratorní příbuzný je z úplně jiného těsta.

Nejen náhražka za psa
Maminko, tatínku, babičko, dědečku, já chci psa. Podobnému naléhání byl někdy vystaven snad každý z nás. A všichni pak stáli před problémem, jak se ctí touhu odrůstajícího dítěte po zvířátku vyřešit. Obvykle nastane klasické kolečko (které často stejně končí vytouženým psem). Většinou jsou to rybičky, kanárek, křeček, morče, možná králík, v lepším případě kočka

Potkana obvykle do tohoto rejstříku zahrne málokdo. Chyba. Proti potkanovi je totiž takový křeček nudný patron a králík škodná, která překouše kabely a trousí bobky po celém bytě.



Potkan je ideální domácí zvíře, a nejen pro děti. Radost může přinést například i osamělému staršímu člověku, který si už na péči o náročnější zvíře netroufá. Péči o potkana totiž zvládne každý.

Potkanovo lepší já
Laboratorní potkani jsou příbuzní divoce žijících potkanů, kteří byli před mnoha desítkami let domestikováni pro pokusné účely. Postupně se přizpůsobili životu v zajetí, zbavili se původních projevů chování a vyvinuli se v přítulná a snadno ochočitelná zvířátka. Laboratoř sice potkana domestikovala, ale bohužel ho v důsledku pokusů zatížila náchylností k řadě nemocí, kterým doma chovaní potkani často podléhají. Zatímco divoký potkan se běžně dožívá sedmi let, laboratorní potkan umírá zpravidla kolem druhého roku života. Odchod oblíbeného zvířátka je smutný a pouhé dva roky života jsou krátké, dá se namítnout. Na druhou stranu za dva roky se může zásadně změnit rodinná situace a ta se například se psem, který se dožívá více než deseti let, řeší mnohem složitěji.

Domov jako klícka
Ideální je pořídit potkanovi vyšší klec s alespoň dvěma patry. Jakožto šplhavý tvor si možnost pohybu užívá. Žebříky a různé prolézačky, které mu rejstřík pohybu v kleci obohatí, nadšeně uvítá. Když mu do klece zavěsíte kus látky ve tvaru jakési malé hamaky, vděčně se v ní zabydlí a chvíle odpočinku bude trávit jedině tam. V obchodech s chovatelskými potřebami jsou k dostání potkaní „hamáčky“ nejrůznějších tvarů, barev a velikostí – a přiměřených cen. Stejně dobře ale potkanovi poslouží třeba kapuce odstřižená ze staré bundy nebo mikiny. Jako podestýlka na dno klece mohou sloužit hobliny, seno nebo řezaná kukuřičná vřetena, která jsou sice v porovnání s ostatními podestýlkami dražší, ale jsou nejvhodnější. Prach z hoblin či sena totiž může u potkana vyvolávat alergické reakce.

Nejšťastnější však je potkan, když může být se „svým“ člověkem, nebo se volně pohybovat po místnosti. Dopřát mu časté procházky mimo klec je potřeba. Pak ale musíte dávat pozor, abyste zvířátko, které je malé a křehké, omylem nezašlápli.

I všežravost má své meze
Fakt, že potkan patří mezi všežravce, neznamená, že ho stačí krmit zbytky z kuchyně. Celkem široké spektrum speciálních krmiv nabízejí prodejny chovatelských potřeb. Není však nutné podléhat reklamě a nechat se přesvědčit, že čím je směs barevnější a dražší, tím je lepší. Stačí koupit obyčejnou směs zrní a ostatní důležité živiny doplnit jinou formou. Příležitostí je dost, potkan má totiž rád skoro všechno. Svědčí mu obilné vločky, kukuřičné lupínky, neloupaná rýže, ovoce, čerstvá nebo sušená zelenina, tvaroh, bílý jogurt, vařené maso, piškoty, ale i vařené těstoviny nebo brambory. Ideální je podávat mu krmivo do mističky v jeho kleci, kde má zároveň misku s vodou, nebo speciální napáječku (ta je praktičtější, voda vydrží déle čistá a potkan si ji nevylije ani neznečistí podestýlkou).

Mimochodem, společenští potkani velmi rádi stolují se svými páníčky a podlehnout loudění roztomilého hlodavce, který si potravu způsobně přidržuje předními tlapkami, je snadné. Rozhodně ho však ušetřete smažených věcí, čokolády, alkoholu či kořeněných jídel. To mu neprospívá.

Potkan je kolektivista a potěšíte ho, když mu pořídíte kamaráda. Vůči člověku nebude o nic méně přítulný. Ovšem mějte na paměti, že se potkani mohou množit po celý rok. Jejich březost trvá 22 až 24 dní a v jednom vrhu se rodí až patnáct mláďat, která pohlavně dospívají ve čtyřech měsících. Mít doma páreček proto není dobrá volba, pokud si nechcete zřídit vlastní chov.

Foto: autorka článku

Kam dál?
Společníci z terária
Pejska, kočičku nebo třeba leguána?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.