velikost písma: A +/ A/ A -

Ve Znojmě se opery bát nemusíte

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Řada z nás má z klasické hudby a zvláště pak opery přehnaný respekt. Ne vždy je ale na místě. Existují akce, kde klasika neztrácí na kvalitě a vychutnat si ji můžete třeba se sklenkou dobrého vína v ruce.

Jedním z takových míst je Znojemsko, kde právě v těchto dnech probíhá šestý ročník Hudebního festivalu Znojmo. Každý koncert je doprovázen degustací vína některého z místních vinařů. Festivalová atmosféra letního Znojma se nese nejen v duchu dobré hudby, ale také kvalitního vína.

Pořadatelé festivalu si libují v různých žánrových syntézách. Mezi divácky nejnavštěvovanější patří klasika - cimbálovka „namíchána“ s lidovými písničkami. Po každé skladbě se na řízené degustaci přechutnává jeden vzorek vína. Další z oblíbených hudebních spojení je vážná hudba s jazzovou improvizací.

Zvláštností tohoto festivalu jsou místa a prostory, kde se konají koncerty. Ty rozeznějí nádvoří měšťanských domů v centru Znojma, jeho uličky a náměstí nebo louku v Národním parku Podyjí. Hudba na okamžik oživí i místa, kam se běžně návštěvník na koncert nedostane. Příkladem může být zámek v Moravském Krumlově, kde se konal rozlučkový koncert se Slovanskou epopejí přímo mezi gigantickými plátny. Již podruhé byl uspořádán koncert v chátrajícím zámku v Uherčicích. Unikátní je také barokní koncert ve sklepě Louckého kláštera nebo symfonický koncert v bývalé jízdárně téhož objektu.

Každý ročník festivalu má společné hudební téma. Vybírá se hudba skladatelů, kteří slaví výročí. Letos je to anglické baroko na všechny způsoby s hudbou Purcella a Handela.

Raritou číslo jedna je česká premiéra semi-opery (napůl opera a napůl činohra) Krále Artuše, pojednávající o vzniku Británie. V netradičním prostředí se mohou představit i někteří divadelní herci - Ivan Palúch, Miloslav Mejzlík či Filip Čapka, z dam například Petra Hřebíčková, Michaela Horká nebo Kristýna Frejová. Každoročně je exkluzivně pro festival zpracována jedna opera, kterou není možné shlédnout nikde jinde. Opera se odehrává pod širým nebem na gotickém nádvoří, kde kulisy vytváří prostředí a „hraje“ celý prostor. Dílo bude v premiéře uvedeno 17. července a pak dále 19., 20. a 22. července.

Festival končí v neděli 25. července velkolepým Handelovým oratoriem Mediáš.

Foto: Petr Vokurek

Kam dál?
Čtení nejen na léto
Co si stojí za to předplatit?
Víno z Vysočiny
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.