velikost písma: A +/ A/ A -

Hurá na vodu

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Minulý víkend přijela k „našemu“ sázavskému jezu parta čtrnácti rozdováděných vodáků. Více než polovině z nich bylo evidentně přes padesát let a v lodi, soudě podle zdlouhavého vystupování, už pěkných pár let neseděli. Přesto si náramně užívali krásné krajiny i dobrodružných sjezdů na jezech.

Nebezpečné jezy raději hezky po souši
„Sázavu si pamatuju ještě ze svých mladých let!“ pokřikuje na nás z břehu mírně rozvodněné řeky starší dáma. „Tenkrát bych si možná troufla, dneska už určitě ne,“ přemítá, a ukazuje přitom na řeku, na které je vyhlášen první povodňový stupeň. „Starší“ skupinka jez sjíždět nechce – řeku tak dobře nezná, a ani popovodňová situace není zrovna bezpečná. Všichni tedy vystupují na břeh, zatímco ostřílení vodáci sjíždějí malé peřeje. „Jen tak, tak,“ komentuje vodáckou zdatnost mladíčků jeden z šedivých pánů, a už si to míří pod jez zpátky do lodi. Po pár minutách nastává situace, která je u jezů pro tuto partičku očividně běžná. „Kde je zase Marta,“ shání se osamocený háček a vzápětí i ostatní. No kde by? Stánek s teplým párkem a studeným pivem je zrovna otevřený…

Vodáckou výpravu nelze stále odkládat „na potom“…
Možná jste si letních radovánek užívali naposledy ve studentských letech nebo vás putování v lodi nikdy nenadchlo. Když vás ale vaše parta už podvacáté „láme“, abyste konečně vyrazili s nimi, a vy se podvacáté vymlouváte na bolavá záda, chladné počasí a domluvenou návštěvu u „mladejch“, zvažte s námi: kdy jindy než teď!?

Když se vám nechce v padesáti, v šedesáti letech, myslíte, že později změníte názor? Nezapomenutelný zážitek jako ze školního výletu můžete dávat k dobru až do požehnaného věku, co když ale „nebudete u toho“? Obtelefonujte bývalé kolegy z práce, zviklejte spolužáky na společném srazu. Jestli alespoň polovina z vás už v lodi někdy seděla, není se čeho obávat. Vodáci projedou celou republiku, ale nikdy nestojí v zácpách ani neutratí za benzín. Ačkoliv berou starou „herku“ na Berounku a ne raft do Chorvatska, vždycky se vrátí opálení. A přestože celý den vlastně sportují, večer jsou unaveni spíše „společensky“, nežli fyzicky. Zkrátka si to užívají.

Máte-li zdravotní problémy,
sedejte do lodě na nejoblíbenější – prostřední – místo. Nemusíte pádlovat ani řídit loď, vaší starostí je jen relax.

Čtěte také: Nemoc nemusí bránit sportování

Nabízí vám svou pomoc zkušený kormidelník (zadák)?
Neodmítejte ji jen proto, že se vám nechce pádlovat. Kdo je dobrý řidič na souši, nemusí mít cvik na vodě a přecenění vlastních schopností zavání třením bříška o kamenité dno.

Děsíte se vodácké „pitky“?
Nabídněte ostatním své služby odvozového řidiče v cílové stanici. Vodáci si sice rádi dopřávají zastávečky, ty ale mohou být čistě gurmánské – ne jen alkoholické.

Neláká vás studená voda a vidina přeháňky?
Vypůjčete si neoprenové oblečení, které zahřeje a zároveň nepropustí vodu. Neoprenové oblečení i speciální neoprenové kotníčkové boty se dá zapůjčit – ceny se pohybují do 100Kč / den.

Nezapomeňte si vzít:
- nepromokavý na hladině plující vodní pytel s bytelným uzávěrem
- opalovací krém, pokrývku hlavy a sluneční brýle na šňůrce
- placatku a vodu v PET lahvi
- vylévací houbu, pokud není součástí zapůjčeného vybavení

Půjčovné – za kolik a co
V půjčovně lodí je k dispozici základní vybavení – dvoj- a trojmístné plastové kanoe, jednomístné kajaky, vesty, barely a pádla. Kompletní vybavení na jeden den vyjde cca na 300 – 400 Kč. V ceně je i pojištění proti poškození lodi (popř. se doplácí zvlášť a stojí pár korun).

Zapůjčit se dají i tří- a čtyřmístné kánoe, ve kterých mohou pohodlně jet vnoučata nebo děti.

Tip redakce Žijemenaplno.cz
Pro úplné začátečníky se pořádají vodácké akce s instruktorem. Vybrat si lze z různých českých i moravských řek, sjíždějí se např. i řeky v Chorvatsku či v Albánii. Hledejte volná místa na www.povoda.cz.
Sjezd Ostravice s instruktorem na www.mirago.cz.
Instruktora si lze do skupinky zapůjčit i „na míru“ – své služby si přitom účtuje podle hodin, popř. dní.

Kam dál?
U moře buďte aktivní
S větrem v zádech i v plachtách
Energie - klíč ke zdraví
Jak na cestovní pojištění
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011