velikost písma: A +/ A/ A -

Koprovka

Autor: Hana Švejnohová | komentářů: 0

Známý právník, pověstný svou láskou ke gastronomii, mě kdysi přizval na degustaci menu k plánované ochutnávce vín z oblasti Bordeaux. Bohulibá akce se konala stylově, u kulatého stolu ve Francouzském restaurantu Obecního domu. Navržené menu o šesti chodech mělo schválit devět odborníků. Včetně mne.



Půlhodinové zpoždění bylo mým prvním faux pas. Nejspíš jsem tušila, proč váhám toto pozvání přijmout. Dál už jsem si připadala jak Bridget Jonesová na právnickém večírku.

Zásadní chybou byla moje počáteční ignorace rozdílu mezi gurmánem a gurmetem. Zatímco první z nich je obyčejný konzument, druhý je opravdový znalec. A jelikož jsem přísedící odborníky u stolu neustále častovala frekventovanějším výrazem gurmáni, svou výchozí pozici jsem si tím jen pohoršila. Zachránila mě konstruktivní diskuse kolem amuse bouche, což je načančané sousto na úvod jako pozornost šéfkuchaře: tři průsvitné plátky kachních prsíček stočených do růžičky prý postrádají jemné zauzení, nejlépe ovocným dřevem. To aby zvládly nepříjemné taniny z první láhve červeného Chateau Bernadotte. Drhne totiž malinko zespodu. Dělám si poznámky, abych něco nepopletla. Přesto se tak vzápětí stane.

„Já bych tu kachničku pustil do švestek“, rozhodl nakonec doktor práv. Souhlasné pokyvování ostatních jeho volbu dřeva vhodného k zauzení schválilo.

Čekání na předkrm jsem proťala tématem koprovky, kvůli níž jsem se opozdila. Zase špatně. Moje rozverné dotazy na domácí večeře přijímala odborná porota se zjevnými rozpaky. Situaci vyřešil úhoř na červeném víně s kořenovou zeleninou. Mladý kohoutek ve vinných hroznech s pórkovým bramborem byl hodnocen nejlépe. Sporný a poněkud tužší byl telecí brzlík, s nímž se podávala hovězí oháňka ve vlastní šťávě. Nalévaná vína však měla tendenci strmě vzestupnou. Na špici rubínově zářilo Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande, ročník 98. Srnčí hřbet pečený na šalotce prošel celkem bez výhrad, stejně jako marinovaná hruška a créme brulée na závěr.

Strhující debata však propukla kvůli sýrům. Comté, Saint Nectar nebo Reblochon? Můj návrh na pikantní Roquefort byl absolutně zatracen jako vrchol neznalosti. A výsledek? Komise dospěla k závěru, že kolem Bordeaux se vlastně žádný sýr nevyrábí, a proto se k jeho slavnému vínu nebude podávat vůbec. A šmytec.

Doktor byl očividně zklamán, že se mou účastí u kulatého stolu příliš neblýskl. A já, zcela zmatena novými chuťovými zážitky, jsem ještě téže noci vylizovala kastrůlek od koprové omáčky.

Hanka Švejnohová pro Žijemenaplno.cz:

TARTE TATIN
Tento oblíbený francouzský dezert si prý ráda občas dopřeje i nestárnoucí a pořád štíhlá herečka Catherine Deneuve. Není tak složité ho připravit a chutná úžasně. Potřebujete 8 až 10 jablek, které oloupete, nakrájíte na čtvrtky a zalijete šťávou z jednoho citrónu. V teflonové koláčové formě rozpustíte asi 12 dkg másla, přidáte 5 lžic cukru a necháte zkaramelizovat. Jablka posypete skořicí a vlašskými ořechy a podusíte na karamelu. Z listového těsta vyválíte plát, kterým formu přikryjete a okraje přehnete. V rozehřáté troubě upečete dozlatova. Potom koláč propíchnete několikrát špejlí a vlažný překlopíte na rovný tác. Na talířku ozdobíte každou porci šlehačkou s popraškem skořice nebo mletých ořechů. Je to jedno z nejkrásnějších přibírání na váze, které znám.

Kam dál?
Vyrobte si domácí med
I při vaření myslete na své tělo
Udělejte si bylinkový záhon do spirály
Klimatizujte zdravě!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.