velikost písma: A +/ A/ A -

Věkový rozdíl partnerů

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Nad věkovým rozdílem partnerů se v dnešní době nikdo příliš nepozastavuje a takovýchto párů přibývá. Zajímá nás nejen to, proč lidé vstupují do věkově nerovných svazků, ale také jaké jsou plusy a minusy soužití párů, kde je jeden výrazně starší.



Starší žena už ví, co chce
Muži, jejichž partnerka je starší, uvádějí jako hlavní důvod své volby většinou její celkovou vyzrálost. Starší žena dobře ví, co od života očekává, není jí cizí nadhled, dokáže s humorem řešit řadu vzniklých situací a nebývá zbytečně hysterická. Má svou práci, koníčky a srovnané životní hodnoty. To potvrzují i slova jednapadesátiletého technika Radka, který žije se svou o šest let starší partnerkou již dvanáct let.

„Oceňuji, že si máme spolu co říci, ale že také dokážeme v pohodě mlčet třeba celý večer a přesto jsme spokojení. Důležité pro mne je i to, že mě partnerka dokáže pochopit a ačkoliv spolu rádi trávíme volný čas, máme každý své záliby.“

Bez falešného studu
Pan Radek také prozradil, že si od začátku výborně rozuměli i v intimní oblasti. Zatímco muži mají největší sexuální apetit v mladším věku, u žen nastupuje vrchol po třicítce. Mnohé ženy dokonce uvádějí, že nejintenzivnější erotické prožitky přišly až kolem čtyřicátého roku. Je to právě intimní oblast, díky níž vztah mladší muž-starší žena vede k oboustranné spokojenosti. Zralá žena navíc dobře zná své tělo, neoplývá falešným studem, dokáže říci, co se jí líbí a co jí vyhovuje. To je pro muže přitažlivé, neboť nehraný partnerčin prožitek je pro něho velice důležitý. Pokud tedy pro muže není prioritou mladé tělo a hladká tvář bez vrásek, a pro ženu potřeba někoho vlastnit, může být takové soužití harmonické a spokojené. Starší žena vedle mladšího partnera vždy očividně omládne, upevní si sebevědomí a odváží se k činnostem, na něž by si se stejně starým nebo starším partnerem netroufla. Páry si však musí jasně vyřešit otázku společných potomků.

Osmadvacetiletý Petr žije se svou o dvaadvacet let starší partnerkou již osm let a je jen o tři roky starší než jeho „nevlastní“ dcera. O vlastních dětech zatím neuvažuje: „Jsme spolu dlouho a vždy jsem k našemu vztahu přistupoval tak, že děti mít nebudeme. Raději jsme si místo toho pořídili dva psy, o které se staráme, a zatím mě to plně uspokojuje. Na otázku, zda se nějak připravuje na klimakterium, které se partnerce nevyhne, odpovídá: „Něco už jsem si přečetl a z legrace ji tím občas dráždím, ale těžko dopředu odhadnout, jak to bude v reálu probíhat. Až to přijde, nějak si s tím poradíme,“ optimisticky dodává.

Samotné peníze spokojenost nezajistí
Mladé ženy ve vztahu se starším mužem často podvědomě hledají náhradu za svého otce, který v jejich životě tuto roli nenaplnil, případně vzhledem ke své budoucí mateřské roli někoho, kdo rodinu bez problémů zajistí. Řada lidí i v dnešní době hledí na takové svazky nelichotivě a tyto mladé ženy označuje za „zlatokopky“. Přesto mnoho věkově nerovných vztahů dlouhodobě a dobře funguje. Mladé dívky se většinou do starších mužů zamilovávají doopravdy, byť postavení, bohatství a potažmo i moc staršího muže jim nesmírně imponuje. V pokročilejším věku je to pak spíše soulad emocionální.

Tatínek nebo dědeček?
Pětatřicetiletá Iveta je manželkou šestašedesátiletého muže, velmi úspěšného podnikatele. Když se před dvěma lety rozhodli mít spolu dítě, zdvihalo okolí varovný prst: „Často jsem slýchala, jak jsem nezodpovědná a neuvědomuji si, že až naše dítě bude v pubertě, bude můj muž starý a neschopný, že se pravděpodobně nedočká ani jeho plnoletosti a může se stát, že dítě bude vyrůstat bez otce.“ svěřuje se Iveta. „Zastávám názor, že ani mladý partner není zárukou, že dítě budou vychovávat oba rodiče. Řada mých kamarádek je rozvedená a vychovávají děti samy. Některé z nich navíc hmotně strádají. My si užíváme každou chvilku, kdy můžeme být všichni tři pohromadě a nad tím, že můžu zůstat s dítětem sama, jsem se naučila nepřemýšlet. Navíc je naše dítě do budoucna zabezpečené.“

Když to všechno shrneme, věkově nerovný vztah může přinést uspokojivé partnerství. Jak říkají někteří odborníci: „Na věku nezáleží!“ Ze své bohaté praxe prostě zřejmě vědí, že kvalitní vztah je postavený na jiných základech, než na věku.

Kam dál?
Proč je sexy prádlo pro muže přitažlivé
Sexuální mýty
Když muži mají své dny
Stárněte bez problémů díky stravě
Jak si udržet krásu ve zralém věku
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.