velikost písma: A +/ A/ A -

Cholesterol – dobrý sluha, zlý pán

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Hodný chrání, zlý škodí. Role cholesterolu v našem těle je rozporuplná. O tom, který z nich zvítězí, si rozhoduje u jídelního stolu každý sám.



Varování pro 70 % populace
„Máte zvýšený cholesterol, musíte držet dietu“, upozorní vás možná lékař po odběru krve. Tento problém se zdaleka netýká jen seniorů, ale čím dál mladších ročníků. Odhaduje se, že až 70 % dospělé české populace má vyšší hladinu cholesterolu v krvi. Mnozí však dosud nic netuší, protože celá léta „to“ nebolí.

Zabíjí i chrání
Cholesterol je určitý druh lipidu, tedy tuku. Je součástí buněk lidského těla, nepostradatelný při tvorbě hormonů, napomáhá při tvorbě žluči. Tělo si jej umí samo vyrobit, další cholesterol však tělu dodáváme v potravě – většinou zvýšenou konzumací živočišných tuků.
V těle putuje krevním řečištěm. Je, stejně jako ostatní tuky, přenášen drobnými částečkami, tvořenými z tuků a bílkovin – tzv. lipoproteiny. Když má lipoprotein více tuků než bílkovin, má nižší hustotu než voda a označujeme jej LDL. obsahuje-li více bílkovin než tuků, má vyšší hustotu než voda a označujeme jej HDL. Podle toho, na který lipoprotein se cholesterol naváže, pak hovoříme o LDL cholesterolu a HDL cholesterolu.
Trocha teorie na úvod, nyní již k praxi: Zatímco „hodný“ HDL cholesterol našemu zdraví prospívá, LDL cholesterol je „lump“, který mu škodí. Říká se mu také tichý zabiják, dlouhou dobu se nic neděje, až najednou udeří. S dalšími mastnými kyselinami se usazuje na stěnách tepen, vytváří sklerotické pláty, zmenšuje průsvit cév a jejich kornatění. Časem může také dojít k úplnému uzavření cévy. Nebo se část ztuhlé usazeniny odloupne a putuje krevním řečištěm k srdci, kde může ucpat tepnu a způsobit infarkt myokardu. Ucpání mozkové cévy zase vede k mozkové mrtvici.
HDL cholesterol naopak naše cévy a srdce chrání. Pokud je ho v organismu dostatek, odvádí přebytečný LDL cholesterol do jater, kde se připravuje k vyloučení. Tím působí proti usazování cholesterolu na stěnách tepen.

Rizikové faktory
Genetické vlivy vyloučit nelze. Ten, kdo má rodinné předpoklady pro zvýšenou hladinu cholesterolu, by měl počítat s tím, že se bude muset v tomto směru více hlídat. Daleko více lidí si však cholesterol, bohužel jeho LDL složku, zvyšuje nevhodným životním stylem. Na prvním místě je špatná skladba potravy s přemírou živočišných tuků a jednoduchých cukrů na straně jedné a minimem ovoce, zeleniny a vlákniny na straně druhé. Na dalším místě je nedostatek pohybu. Následuje nadváha a v neposlední řadě také kouření. Většinou však jde o kombinaci všech vyjmenovaných rizik.
Hladinu cholesterolu zjistí lékař při odběru krve. Testy dělají v rámci preventivních prohlídek praktičtí lékaři, k nimž by měli lidé po padesátce zamířit alespoň jednou do roka.

Kolik jsou normální hodnoty?


V této souvislosti se sledují i další rizikové tuky v krvi, tzv. triglyceridy. Jejich normální hodnota by měla být nižší než 2 mmol/l.

Co mi lékař doporučí?
Než nasadí medikamenty, v méně závažných případech lékař doporučí zřejmě nejdříve úpravu životosprávy. O jejích zásadách se zmíníme v samostatné kapitole. Trpíte-li nadváhou, pak i několik shozených kilogramů může hladinu cholesterolu snížit. Ale bez pravidelného pohybu to nepůjde. Jestliže jste dosud sportovali jen u televizní obrazovky, můžete zpočátku začít třeba svižnějšími procházkami. Vhodné je i plavání nebo jízda na kole, tedy sporty, které nezatěžují klouby. Důležitá je pravidelnost a postupné zvyšování výkonu i vytrvalosti.

Kam dál?
Infarkt není konečná
Udržte cukr pod kontrolou!
Cyklistika pomáhá při depresi i nadváze

Trápí vás zvýšená hladina cholesterolu? Upřednostňujete medikamentózní léčbu, nebo jste vsadili na úpravu jídelníčku? Co vám pomáhá dietu dodržovat? Pište svoje příspěvky do fóra nebo rovnou pod článek. Najdete nás také na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Cholesterol