velikost písma: A +/ A/ A -

Přichází soumrak houbařů?

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Houbaření je u nás skoro národní sport. Každoročně se vydává do lesa něco mezi šesti a sedmi milióny houbařů. Skalní příznivci a dobří znalci hub za nimi vyrážejí v létě i v ostatních ročních obdobích a dokážou je zpracovat na sta způsobů. Už jste někdy ochutnali houbový kečup, pudink nebo dort?

Maso pro chudé
Pro jednoho vášeň a adrenalin v dobrém slova smyslu, pro druhého relaxace v náruči přírody a tichu lesa. Přímá úměra – čím větší úlovek, tím větší uspokojení – funguje dokonale v obou případech. Houbaření je slovanská tradice a dodnes je kromě Česka nejrozšířenější v Rusku, Bělorusku i Polsku. Miroslav Smotlacha z České mykologické společnosti vidí příčinu masového rozšíření v hladu: „Houby pro nás byly vždycky důležitým doplňkem jídelníčku. V Rusku a Bělorusku si našli dokonce originální metodu jejich zpracování mléčným kvašením. Nakládají je do sudů a konzumují celou zimu. Případy otravy jsou však poměrně časté, znalost jednotlivých druhů je v těchto zemích nižší a osvěta zde příliš nefunguje.“

Nevědomost se nevyplácí
Opatrnost při sběru hub je vždycky namístě. Otrava houbami může vážně ohrozit zdraví i život. „Lidé postupně začali sbírat lupenaté houby, ve kterých se často nevyznají, a mnozí na to doplatili životem. Osobně bych popularizoval houbaření jen pro vážné zájemce,“ prohlašuje Zdeněk Pouzar, přední český mykolog, a dodává, že lidé zbytečně hazardují a kromě hřibovitých hub, z nichž není žádná smrtelně jedovatá, sbírají bez větších znalostí i těžko rozlišitelné druhy. Každou sezónu tak přibývají lidé, kteří své vědomosti a znalosti hub podcenili.

Ale pozor, problém mohou v některých případech způsobit i ty nejobyčejnější a nejosvědčenější druhy. Jak? Vášnivá houbařka Radka si svůj zážitek z doby před lety pamatuje dodnes: „O prázdninách jsme jednou vyrazili s kamarády z učení na houby. Z lesa jsme přinesli plný košík a udělali si smaženici. Protože jsme chtěli recept vylepšit, houby jsme podlívaliy vínem. Následky našeho kuchařského experimentu na sebe nenechaly dlouho čekat. Udělalo se nám hrozně zle a soused nás musel odvézt do nemocnice s jasnými příznaky otravy. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že zkonzumované houby nebyly vůbec jedovaté. I jedlé houby v kombinaci s alkoholem totiž dokážou přivodit otravu.“

Houbaření, jak je neznáme
Jste-li vášniví houbaři a zajímá vás, jak vypadá houbaření v Novém světě, asi budete zklamáni. Američané podnikají víkendové výpravy do lesa s vedoucím – mykologem. Na začátku „výletu“ dostane každý účastník píšťalku pro případ, že by se ztratil, ačkoli je to v podstatě nemožné, protože celou dobu se drží všichni ve skupině. Když někdo najde houbu, jsou všichni členové výpravy svoláni, houbu hromadně obdivují a k tomu dostanou od mykologa odbornou přednášku. Na konci takové výpravy jsou všechny úlovky odevzdány, nikdo si však žádnou houbu nesmí odnést domů. Ptáte se proč? Američané považují za podezřelé vše, co si nekoupí v supermarketu.

Chutná i léčí
Houby nejsou jen chutný pokrm, ale dokonce lék. Významné zdravotní účinky některých druhů hub jsou známé v jihovýchodní Asii již po staletí. Tradiční čínská medicína jejich léčivých účinků využívá: šitake (houževnatec jedlý), lesklokorka lesklá, korálovec ježatý a hnojník obecný. Houby obsahují glukany, zvyšující přirozenou obranyschopnost organismu a lidské tělo je snadno vstřebá. Svému zdraví prospějete konzumací dostupné hlívy ústřičné. Pro svou zvýšenou schopnost regenerovat buňky dokáže zpomalovat stárnutí. Šitake má protinádorové účinky a používá se dokonce i jako podpůrný prostředek u indikované léčby, jako je chemo- a radioterapie. Snižuje také hladinu cholesterolu.

Vytrácejí se houbaři z českých lesů?
Toxikolog Jaroslav Klán má na otázku jasnou odpověď: „Přestávám věřit na houbaření jako fenomén českého životního stylu.“ Něco na tom nejspíš bude. Houbaření není mezi dnešní mládeží tak populární jako v generaci jejich rodičů, moderní doba méně přeje společným rodinným aktivitám. Dlouhá chůze zmáhá, les je plný „nástrah“, jako jsou klíšťata, hadi a komáři. Navíc, proč zbytečně riskovat, když se houby dají koupit? Bude-li tento trend i nadále pokračovat, možná si vyměníme role se zbytkem světa: My budeme chodit pro houby do obchodu, ostatní do lesa.

Líbil se vám tento článek? Přečtěte si také: Chataření – česká vášeň

Věděli jste, že:
- Jen do USA se každoročně vyveze z Evropy sto miliónů kilogramů hub?
- Australská vláda přišla s „nečekaným“ objevem a do zprávy o houbaření ve státních lesích napsala, že nejlepší na evropských houbách je to, že jsou zadarmo?
- V žádné jiné zemi na světě se nedozvíte z televizních zpráv to, že začala houbařská sezona?

Kam dál?
Vliv fází Měsíce na člověka
Komunikujte se svou rodinou
Sběratelství – svět tajemných vášní
Víno z Vysočiny
Druhé bydlení: chytrá investice

Zdroj: hn.ihned.cz

Jaké druhy hub sbíráte? Učíte sbírat houby svoje děti nebo vnoučata? Mají o houbaření zájem? Diskutujte s námi přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.