velikost písma: A +/ A/ A -

Jak na videohovory

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Odstěhovaly se děti i s vnoučaty mimo město? Nebo byste rádi zase „vídali“ staré spolužáky či spolupracovníky, ale dlouhé cesty nejsou nic pro vás? Nejlevnější a přitom efektivní řešení jsou videohovory. Postačí vám k nim starší počítač a naše tipy.


Co budete potřebovat
- webovou kameru (Zakoupíte ji v elektronice, ve specializovaných PC prodejnách či po internetu. S jejím výběrem vám poradí zkušený prodavač, pro klasické hovory nebudete potřebovat nejnovější supertyp – rozhodující bude spíše rychlost vašeho připojení k internetu). Některé produkty jsou přímo vyrobeny na podporu aplikací – kamery vhodné pro Skype, kamery vhodné pro MSN Live) – nejprve si tedy z naší nabídky vyberte vhodnou aplikaci a až poté k ní kupujte kameru.
- spolehlivé internetové připojení
- aplikaci pro videohovor („Stáhnout“ se dají zdarma z internetu)

Kde „stáhnout“ aplikaci a jakou vybrat?

1. Chcete-li komunikovat s kamarády v cizině,
využijte služeb Gmailu – tedy emailu, který zdarma poskytuje google. Stačí si v levé horní liště na www.google.cz vybrat heslo „gmail“ a založit si nový účet, tj. nový email.

Pak si přes přehlednou stránku „mail.google.com/videochat“ instalujete hlasový chat a videochat – aplikace udělá prakticky všechno za vás. Poté znovu otevřete či aktualizujte svůj gmail (google email), z menu vyberte položku „video & další“ – „zahájit video chat“. Aplikaci si musí samozřejmě na svůj gmail stáhnout i váš kolega / kamarád / synátor. Pokud tak už učinil, a služeb videohovorů přes gmail už využívá, svítí vám u jeho jména zelená ikonka.

Výhoda: videohovory přes gmail jsou dostupné po celém světě v 50 podporovaných jazycích – pohodlné jsou tedy pro vás i pro vašeho kamaráda z Anglie, Indie nebo Aljašky.
Nevýhoda: nepracuje v příliš starých typech operačních systémů. Váš počítač musí mít nejméně operační systém Windows XP (a novější) či Mac OS X v 10.4 (a novější).

2. Chcete-li co nejjednodušší a nejrozšířenější variantu,
nainstalujte si uživatelsky nejrozšířenější Skype. Budete přes něho moci telefonovat u vás doma, v internetové kavárně na dovolené či u známých na chalupě.

Navštivte domovskou stránku www.skype.cz. Zde klikněte na možnost „pořiďte si skype“ a dále vyberte z možností (skype pro systém Windows, pro váš mobilní telefon, pro hovory na pracovišti…). Pak klikněte jednoduše na „stáhnout“ – program je v češtině a sám vás navede až k prvnímu hovoru.

Po instalaci skypu si úplní začátečníci mohou pustit instruktážní video „skype v 60 sekundách“, ve kterém je názorně předvedeno, jak vyhledat nového uživatele či jak se spojit s někým, kdo je již umístěn v seznamu.

Výhoda: nejrozšířenější a uživatelsky nekomplikovaný. Jednou se s ním naučíte pracovat a máte vystaráno. Jeho speciální „vychytávky“ umožňují velmi výhodně telefonovat i na mobilní telefony a pevné linky po celém světě a využijí ho i firmy pro sdílené online porady.
Nevýhoda: může se „sekat“, pracovat pomalu a ani kvalita obrazu nepatří k nejlepším. Vylepšené verze už nabízejí možnost sledovat obraz ve vysoké kvalitě (HD), to ale vyžaduje kvalitní hardware (lepší typ kamery). Pro běžnou komunikaci je ale dostačující.

Jak jednoduše nakupovat na internetu čtěte zde.

3. Jste-li pokročilí uživatelé a chcete čistší zvuk i obraz,
vsaďte na Windows Live Messenger (též MSN Live). Veškerou důležitou konverzaci si lze uložit a zpětně se k ní vrátit, umožňuje sdílet obrázky, zvukové zprávy, fotografie, vytvářet vlastní „emotikony“ – vlastní typy smajlíků nebo hrát během hovoru hry.

Program stáhnete např. na www.microsoft.com či get.live.com/messenger

Výhoda: čistší zvuk i obraz, více možností pro multimédia. Stabilní servery zajišťují, že systém jen tak „nespadne“ uprostřed důležitého hovoru, šifrování a zabezpečení je na znatelně vyšší úrovni.
Nevýhoda: náročnější instalace, množství možností může začátečníka nejprve mást. Názorný grafický postup, kterak začít s Windows Live Messengerem je k dispozici na www.modernivyuka.cz, instruktážní video nabízí stránka „jak na počítač“ – http://jnp.zive.cz.

Kam dál?
Když se řekne USB
Řídíte a je vám 60? Potřebujete zdravotní potvrzení!
Jak přistupovat ke kritice

Tento článek vznikl na základě dotazníkového šetření Žijemenaplno.cz, ve kterém 44% čtenářů odpovědělo, že neuskutečňují videohovory, ale že je toto téma zajímá. Datazník naleznete zde.

Uskutečňujete videohovory? V případě že ano, jakou aplikaci používáte? Pokud jste videohovor ještě nezkusili, shledáváte tento článek jako užitečný návod? Diskutujte s námi!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.