velikost písma: A +/ A/ A -

Energie zadarmo?

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 1

Dříve než se rozhodnete pro solární panely, kolektory nebo fatovoltaické panely, zkuste začít využívat sluneční energii s něčím menším. Třeba s dětskou hračkou, chytrým oblečením nebo domácím elektrospotřebičem.


Přesto, že se Česká republika nachází v mírném podnebním pásu, nabízí celkem slušné možnosti využití solární energie. Tím lze významně přispět ke snížení spotřeby neobnovitelných zdrojů a ke zmírnění negativních dopadů na životní prostředí. Všechny dostupné technologie však mají své výhody i nevýhody.

Solární panely na bázi křemíku se začaly vyrábět v 50. letech 20. století pro NASA – Národní úřad pro letectví a kosmonautiku, finanční stránka věci tehdy nehrála roli. Panely mění sluneční energii na energii elektrickou, na stejnosměrný proud, avšak velmi neefektivně, jen z 15 %. Další energie se pak ztrácí během následného převádění na proud stejnosměrný, potažmo nutným zpětným převodem střídavého proudu na stejnosměrný pro radiopřijímače a podobné spotřebiče.

Dlouho platilo, že se na výrobu solárních panelů spotřebuje více energie, než se z nich ve výsledku získá. Dnes je naštěstí situace jiná, z panelů se dá podle všech výzkumů získat i 9krát více energie, než se vloží do výroby. Avšak ta samotná je poměrně drahá a ke všemu se při ní používají materiály nešetrné k životnímu prostředí. A ani následná likvidace solárních panelů se nedá považovat za právě ekologickou.

Nevýhody tedy převažují a vzhledem k tomu, že solární panely pracují pouze ve dne a dodávají více energie v létě než v zimě, jsou vhodné spíše pro země s teplejším podnebím, delším létem a více slunečnými dny.

Solární kolektory využívají sluneční energii k ohřevu vody, kterou lze mimo jiné zapojit do oběhu ústředního topení. Výhodné jsou, zejména pokud je v domě podlahové topení, u kterého není třeba k vytopení místnosti tak vysoká teplota vody jako u běžného topení. K běžnému ohřívání vody je lepší použít elektřinu – vyšší teplota vody brání výskytu a rozmnožování škodlivých bakterií, třeba legionel.

Pojem fotovoltaika pochází z řeckého slova φώς [phos] = světlo a ze jména italského fyzika Alessandra Volty. Dnes patří k nejperspektivnějším alternativním zdrojům energie. Očekává se, že během relativně krátké doby fotovoltaické panely pokryjí desetinu až dvacetinu celosvětové spotřeby elektřiny. Fotovoltaika je založena na solárních článcích, které přijímají sluneční záření a zpracovávají ho přímo na elektrický proud. Jednotlivé panely se umisťují tak, aby přijímaly co nejvíce sluneční energie, například tedy na střechu nebo kopec, a v takovém množství, aby vyrobily tolik elektřiny, kolik je třeba. Tu lze použít jak k nabíjení mobilních telefonů, tak i k vytvoření energeticky soběstačné horské chaty či rodinného domu. Jedinou nevýhodou fotovoltaiky je prozatím její vysoká cena.

Využití solární energie na cestách

Hygiena vždy a všude
Jedním z nejstarších a nejjednodušších výrobků využívajících solární energii je závěsná sprcha, která může posloužit třeba během několikadenních výletů na chalupu bez koupelny, při dovolené v karavanu nebo expedici do hor. Jednoduše naplníte tří- až desetilitrový vak vodou a necháte ho přes den na sluníčku. Cena takové sprchy se pohybuje okolo 200 Kč a objednat si ji můžete třeba na adrese www.sportovni-potreby.cz.

Chytré oblečení
Batoh, na němž jsou vedle sebe umístěny solární panely, a funguje tak jako nabíječka určená pro malé přenosné elektrospotřebiče, najdete na webové stránce http://nelumbo.cz a lze jej pořídit za necelých 6000 Kč.

Firma O’Neill představila v kolekci H2 tři modely zimní výstroje: batoh se solárním pohonem, který podporuje komunikaci, a s funkcemi pro přehrávání médií, batoh určený pro zábavu a bundu podporující komunikaci a zábavu. Výrobky jsou určeny především pro sjezdové lyžování a snowboarding a za optimálních světelných podmínek jsou schopny přes USB konektor napájet iPod, mobilní telefon nebo bluetooth modul. Zabudované zařízení dokáže mimochodem rozpoznat, který ze zapojených spotřebičů potřebuje napájení nejvíce, a odpovídajícím způsobem energii rozdělí.

Mobilmánie
Přenosnou solární nabíječka mobilu najdete na www.mb-shop.cz a pořídíte ji za 600 Kč, k dostání jsou dražší i levnější modely.

Využití solární energie doma

Elektrospotřebiče
Solární rádio je unikátním zařízením na trhu – využívá totiž různé způsoby napájení. Lze ho dobíjet integrovaným dynamem nebo solárním článkem, je to ekologické zařízení vhodné i pro stanování, kempování, turistiku a další outdoorové činnosti. Cena takového rádia je 650 Kč, seženete ho na www.elektronika-limbursky.com.

Unikátní reproduktory Gramo vymyslel návrhář Pekka Salokannel. Jsou snadno přenosné a pro jejich napájení není potřeba externí zdroj. Pokryty jsou vrstvou solárních článků, které sbírají energii do integrovaných baterií. Design byl inspirován starými gramofony. Ovládání hlasitosti je možné jednoduše dotykem.

Hračky
Možná se někdo bude divit, ale existují i hračky na solární pohon. Na specializovaných webových stránkách www.nelumbo.cz naleznete hned několik modelů, které se pohybují díky využívaní sluneční energie. Nabízí se tu měsíční auto, kolotoč i solární člun na dálkové ovládání, vibrující cvrček nebo solární pásové vozidlo.
Tip Žijemenaplno.cz: skákací žába, kterou pořídíte za necelých 600 Kč.

Zahrada
Na českém trhu je velká nabídka doplňků pracujících se solární energií pro vaši zahradu, ať už jde o orientační a dekorační lampy všech velikostí, stylů i cen, nebo o vodní fontány a vodotrysky. V internetovém obchodu www.nelumbo.cz je k dostání i solární zapuzovač krtků nebo miniventilátor. Ceny venkovních lamp se pohybují od 100 Kč do několika tisíců podle typu, ceny zahradních fontán začínají na 3000 Kč.

Kam dál?
Elektrárna na střeše
www.ekobydleni.eu/solarni-energie
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.