velikost písma: A +/ A/ A -

Znáte ráčkové věty – palindromy?

Autor: Zuzana Ptáčková | komentářů: 2

Víte, co je zajímavé na větě „Italovi Láďa dal, Ivo, latí“? Rozhodně to není její obsah. Tedy fakt, že jakýsi Láďa přetáhl nějakého Itala klackem. Ta věta se totiž čte stejně odpředu jako odzadu. Říká se tomu palindrom, česky jednoduše ráček.

Nejznámější české palindromy zná asi každý. „Kobyla má malý bok.“ Nebo „Zeman seno dones na mez.“ Tím asi většina z nás končí. Ne tak Jiří Preisler. Ten totiž palindromy sám vymýšlí, tvoří a sbírá.

Samozřejmě ví, že jsou i jiní autoři, většinou anonymní, a mnoho vět z jejich tvorby bude shodných. Proto do své sbírky zahrnuje i věty všeobecně známé nebo věty jiných autorů. Jeho koníček se pro něho stal takřka posedlostí.

Historie stará desítky let
Vymýšlet takzvané ráčky začal Jiří Preisler před více než třiceti lety. A protože je člověk systematický, také si je od té doby pečlivě zapisuje a archivuje. Ve své kartotéce je třídí podle počtu písmen. Když jich mají některé věty počet stejný, řadí je pak podle abecedy. Dnes jich má více než šedesát dva tisíc. Jeho nejdelší palindrom má padesát sedm písmen. „Máti dar, páku, Ota kul, kladivo vídal kluk a to u kapradí tam.“ Nejkratší pouhých pět. Zní „Áda dá.“ Který byl úplně první, si už Jiří Preisler nevzpomíná. Vzpomíná ale na to, že když jich měl sedm set, byl přesvědčený, že je to hodně. To ale ještě netušil, že se jednou v tomto oboru stane rekordmanem. „Jakmile vidím nějaký text, hned si v hlavě začnu kombinovat písmena a slova,“ usmívá se. „Obvykle z toho něco vypadne.“

Palindrom člověka nenapadne hned, ani jen tak náhodou, když je v nějakém rozpoložení a políbí ho múza. Vymyslet ráček je výsledkem systematické práce a technického uvažování. Ne nadarmo stál pan Preisler u automatického číslicového programování obráběcích strojů. I k palindromům přistupuje s precizností technika. „I Lída ví to líp, Ivo, blbovi piloti vadili.“ I tohle je palindrom. Nebo „Anitu tak Ivovi kat utíná.“

Přeborník na hádanky
Jiřího Preislera vždycky lákaly hádanky a křížovky. Svého času dokonce autorsky přispíval do speciálního hádankářského časopisu a na svém kontě má i řadu ocenění. „Byl jsem docela dobrý,“ vzpomíná. „Během let jsem získal mistrovskou třídu v tvorbě hádanek. Mezi nimi byly i takzvané ráčkové věty. Když jsem někdy v devadesátých letech s vymýšlením hádanek přestal, ráčky mě nepustily, ty mě zkrátka zajímat nepřestaly,“ říká.

V roce 2002 měl ve svém archivu okolo devíti tisíc palindromů. Tehdy zaslechl v rádiu pořad, kde se někdo zmiňoval o tom, že sestavil třináct tisíc ráčkových vět. „Zaujalo mě to a poslal jsem tomu člověku prostřednictvím rozhlasu dopis. Psal jsem mu, že máme stejný zájem, a že bychom mohli dát naše palindromy dohromady. Dlouho se nic nedělo a pak mi jeho odpověď přece jen přišla. Tak trochu mě v ní odpálkoval a z naší spolupráce nic nebylo. Ale tím ve mně vlastně ještě posílil zájem a já se začal vytváření ráčků věnovat s ještě větší intenzitou.“

Věty stejné tam i zpátky
Své palindromy si samozřejmě při jejich obrovském množství nepamatuje. V hlavě nosí jen ty nejzdařilejší. Věty píše na stroji na jednotlivé kartičky. Systém kartotéky považuje za přehlednější a praktičtější než počítač. V jeho kartotéce se ale najdou i ručně psané ráčky, to je z období, kdy mu psací stroj nefungoval.“Původně jsem si ráčky zapisoval do sešitu. Když jsem popsal čtyři sešity, pochopil jsem, že musím najít nový a přehlednější systém. Palindromy sestavuji po desítkách, když je pak zařazuji, obvykle zjistím, že některé z nich už se mi opakují. Ty pak samozřejmě dávám stranou.“

Pochválen buď český jazyk
Vymyslet nové palindromy je čím dál tím obtížnější. Jiří Preisler přiznává, že některé znějí přirozeně, ale některé jsou poněkud kostrbaté, aby splnily potřebné parametry. Ale i takové se počítají. „Máti, div, radar vidí tam.“ Nebo „Žijme v lese se lvem již.“ A také „A dál mák vídala dívka mladá.“ To všechno jsou věty, které můžete číst odpředu nebo odzadu a jejich znění je stejné.

Kartotéka s palindromy zabírá v pokoji Jiřího Preislera úctyhodné místo. Rozhodně ho tam ale ještě dost zbývá na další, které pořád přibývají. Možná by stálo za to vydat je knižně. Čeština je pro palindromy úžasný jazyk. A Jiří Preisler si libuje, že jeho mateřštinou není třeba angličtina. V té by svého koníčka provozovat nemohl. A vlastně by ho ani neobjevil.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.